Landets ledare inom motion och kost >> Utbildningen

Slitna brosk i knän - Vad gör vi?

Publicerad 27 september 2010

Senast ändrad 28 juni 2014

v Håvard Østerås utbildning. nej

Den vanligaste artralgien är blåmärken i knäna. Förekomsten ökar naturligt med åldern, men och så många yngre människor kämpar med detta. Det finns goda råd, även om prognosen inte är så bra.

n prestigefyllda amerikanska tidskrifter har just publicerat en översiktsartikel i vilken det upprättas några riktlinjer för hur man ska relatera till slitage av brosk i knäna eller gonartrose (vissa kallar detta fortfarande för "gikt"). Tidigare var det en diagnos av signifikant funktionsförlust samt mycket styvhet och smärta. Det finns nu tusentals operationer för knäslitage varje år i orge, med olika proteser. Men den här artikeln fokuserar på vad man ska göra för att undvika acceleration av slitage när den först startas. ftersom det inte gör det möjligt att bygga brosk som liknar originalet.

Den mest uppenbara åtgärden är att undvika förekomsten av sömnighet alls. Men eftersom det finns många faktorer som påverkar detta, inklusive arv, är det lika viktigt att vidta åtgärder tidigt så snart symptomen rapporterar. Och: n av de viktigaste är fysisk aktivitet och motion.

nligt litteraturen finns det ingen överens om detaljerna om hur träning ska genomföras. Det finns dock vetenskapligt stöd för följande:

• Cirkulation. Återstående brosk måste näring, med många repetitioner utan överdriven chock. Cykling är mycket bra för detta, helst med lätt växel. Kom ihåg cykelns korrekta inställning.

• Styrka. ra styrka i musklerna som stöder knäna är viktig, särskilt de främre låren (quadriceps). Det finns inga specifika övningar för detta, men som en princip föreslås att man undviker för mycket kompression, dvs tunga knäböjningar.

• örelse. För att upprätthålla god gångfunktion är det viktigt att bibehålla god rörlighet i knäns spänning.

• Stabilitet. Denna eftersläpning något tillsammans med styrka, men det föreslås att fokusera på "knä-over-toe principen", det vill säga att förhindra knäna falla inåt när man går trappor och backar, samt genom styrketräning.

• Undvik överdriven aktivitet som innebär mycket chock och vridning, som många ballidriggar.

Dessutom uppmanas det att diskutera supportförlust och medicinering med en läkare.

ADVERT

Mest populära