Landets ledare inom motion och kost >> Uthållighet

VM förberedelser

Publicerad 28 februari 2011

Senast ändrad 24 juni 2014

Genom Øyvind Sandbakk utbildning. nej

Vi är nu i mitten av VM i Holmenkollen och de norska medaljerna strömmar! orska utövare har uppenbarligen varit bra på att förbereda sig bra och har lyckats överträffa mästerskapets form. Men hur förbereder idrottarna faktiskt och vad ligger bakom en huvudstopp?

Först och främst måste vi komma ihåg att det är den utbildning som har genomförts i åratal som ligger till grund för att hämta de sista 1-2% i slutfasen mot VM. Utan en hög startnivå och en bra träningsbas som den kan skördas, är det lite klokt att överträffa formen.

Form-tapping handlar om att optimera det fysiska, psykologiska, tekniska och taktiska. Denna artikel kommer dock huvudsakligen att handla om den fysiska delen. I praktiken bör utbildnings- och konkurrenskraften planeras under de närmaste veckorna så att idrottaren är bäst utrustad för mästerskapet och inte i tävlingen i förväg. Dessutom ska levnads- och arbetsvillkor i förberedelsen väljas utifrån den utbildning som ska fastställas, vilka träningsbehov som behövs och närings- och återhämtningsåtgärderna kan optimeras. Det är mycket viktigt att tränare och spelare har en bra dialog i form toppning fasen, så det är alla bra val längs vägen, och att förändringar i planen på grund av osäkerhet kan undvikas.

Individuella val i uppställningsförhållandet baseras på idrottarens övergripande inställning och vad idrottaren har mest att komma in mot mästerskapet. Till exempel väljer vissa utövare att förbereda sig i höjd medan andra tränar på låglandet. Detta kan bero på hur mycket de har tävlat och / eller tränar hårt inför formen toppning fas, hur väl de trivs på insamling i höjd och hur mycket effekt de har på höghöjdsträning. Dessutom är det viktigt att vara medveten om att form-avlyssning i stor utsträckning handlar om att hela människan kommer att trivas.

I träningsinnehåll rekommenderas Olympia (av spen Tonnesen) att idrottare genomför en träning av stor träningsvolym före en reducerad träningsbelastning sista 10 till 16 dagar före den första konkurrens med en) 30-40% minskning av varaktigheten av sessioner, 2) < 10% minskning av antalet sessioner och 3) underhåll av intensiv aktivitet med totalt 5-6 intensiva sessioner de senaste två veckorna (med kortare sessioner / rörelser och längre pauser). Lycka till med gjutningen!

ADVERT

Mest populära