Landets ledare inom motion och kost >> Diet

Vad gör dig överviktig?

Publicerad 9 oktober 2017

Senast ändrad 9 oktober 2017

v arbro Sætha Training. nej

Du har följt en plan med tiden, men plötsligt återgår vikten till normen. Kanske också högre än någonsin. Vad gör du?

Du har följt en uppställningsplan över tiden med fokus på vikt, antal och mätningar och motiverats. Du vet vad du ska äta och inte äta. Det går bra i några veckor eller månader, men plötsligt återgår vikten till normen. Kanske också högre än någonsin. Om ärendet gäller för dig, eller om du har ett viktminskningsmål, tror jag att du borde läsa den här artikeln.

Processen kan ibland vara frustrerande, svår och kanske demotiverande. Men varför valde du att göra det? Motivet för det mål du har satt upp måste ta itu med utmaningarna. Och titta på process och livsstilsförändring som ett lärande.

Läs också: Viktminskning berättar enkelt och logiskt att du med tiden måste äta lite mindre mat än ditt energibehov. Men även om det är "bara" att äta mindre är viktminskningen ungefär mycket mer. land annat om miljön, genetiken och den psykologiska.

Hjärnan är chefen och styr dina val och handlingar. Du är bra och upplever att du hanterar flera områden i livet. Jobb, familj, vänner, träning. Men vikt och mat är fortfarande svåra. Varför är det så svårt att gå ner i vikt? Kanske ännu svårare att stanna där? Här skiljer vi mellan olika typer av människor som har olika problem. För det som gör dig glad, nöjd och nöjd, gör inte samma för din vän. Du kan vara en person som tycker att det är ganska naturligt att sluta när du är nöjd, glöm en måltid om du har mycket att göra eller bara inte tänka på mat så ofta. Då kanske inte vikt är ett lika problem. Medan personen bredvid dig kan vara dum. Tänk på mat hela tiden. Maten är på bordet och du är nöjd, men ditt huvud och mun fortsätter bara att äta okontrollerbart. Du känner att du behöver mer mat och godis hela tiden. Du lockar "alla" frestelser och det tar över kontrollen. Maten används för att reglera känslomässiga känslor. Och vi har känslor hela tiden.Medan du har en stark önskan om mat hela tiden. Utöver att vara hungrig. Dessa är vanligtvis livsmedel med hög energitäthet. Dopamin, som är vårt belöningshormon, är skilt när vi är nöjda. Det ger en känsla av belöning och välbefinnande och du kommer därför att ha en önskan om att upprepa erfarenheten. är du äter mycket choklad, behöver din hjärna det för att få samma förening för välbefinnande.

Du kommer nästan aldrig att få en "normal" del. Här spelar hormonet leptinet. Hormonet elimineras efter en måltid och kommer att berätta för hjärnan att vi är nöjda och att det är dags för rörelse. Det produceras i fettcellerna. I övervikt fungerar inte leptin på detta sätt, och leptinresistens kan utvecklas.Det vi väljer, gör och äter, kontrolleras ofta av känslor. Här spelar i stort sett viljestyrkan sig. ftersom vi är bra på att hitta ursäkter för att äta, oavsett vad det kan vara. Mat förbinder oss med både trevliga och glada saker, men också tunga saker. Villig kraft betyder att ha förmåga att fatta rätt beslut, ha förmågan att övervinna tankar, känslor och impulser. Samt reglera känslor och motstå frestelser för att lättare uppnå ditt mål. 

Tänk på hur mycket tid du spenderar för att motstå frestelser i ditt dagliga liv. Vi utsätts för över 100 matrelaterade val om dagen. Du glömmer ofta att tänka på när du väljer ett val, eller är bra på att hitta ursäkta att ändra planen, som om det finns något att fira, kaka på jobbet, länge sedan, ha en tuff dag, trött och trött mycket negativt runt dig. ller "Jag har tränat idag".

känner du dig själv? Willfulness är något du måste jobba med varje dag. Det svagas under dagen och är därför något du behöver träna. Tänk på vilken tid på dagen din viljestyrke är den svagaste och gör en plan för hur man hanterar det bättre. Till exempel när takten i vardagen är väldigt hög. Den tid du spenderar i bilen, hungrig på väg hem från jobbet, när du gör middag eller på kvällen när soffan är upptagen. Vet hur man hanterar dessa fall. är något blir vanor och rutiner använder vi inte viljan i samma utsträckning för att slutföra det. Till exempel borstar tänderna på automatik. • Du måste ha viljestyrka och vara medveten om dina tankar om val du gör som är relaterade till mat.
 • Ändra miljön runt dig. Ta bort frestelser.
 • Planera och förbereda. Ta för dig dag för dag eller vecka för vecka. Planera alla måltider du kommer att äta nästa dag. Gör en matpaket och ha allt klart. Vet vad du ska äta till middag. Så småningom jobbar du med nya vanor och rutiner. Gör ansträngning för detta.
 • Få måltider vs. många små? Ta reda på vad som passar dig. Kan det till exempel vara lättare för dig att planera dagen med endast 3-4 stora måltider? Då kanske du vill spendera lite mindre matlagning.
 • Kosten ska innehålla bra proteinkällor, innehåller fiber och har låg energitäthet. Och inte minst måste du ha den tillgänglig.
 • Ha en matpaket, men fortfarande frestad, vad gör du?

  - Skicka ett textmeddelande till någon som stöder dig i det här. Flickvän, vän, förälder, tränare, annan person. erätta vad du säger ovan och fråga vad du ska göra.

  - Gå undan, gå ut för att ta lite frisk luft.erätta själv vad ditt mål är?

  - är frestelsen växer upp, hitta något annat att spendera tid på. Ta dina sneakers och gå en promenad, läs bok, serie, hushållsarbete etc. Det bästa tipset är att komma ut ur rummet där frestelserna är.

 • Training?

  - J, motion bör ingå i en viktminskningsfas. Men det är inte här huvudfokus bör vara. Det är på kosten. Den träning du sannolikt inte summerar totalt din totala energi, och kan göra ont värre med avseende på ökad svält, fattigare viljestyrka (för att du känner dig förtjänad). Men träning är självklart för dig från och med då kommer sakerna att vara olika. Då är det bra för humör, huvud och minne, ålderdom, sjukdom, självkänsla och mer.

 • Försäkra dig om sömn

Läs också:  • Det finns ofta känslor som får oss att äta och vi har alltid en ursäkt för att behandla oss något bra.
 • Vi behöver ändå mat, och vi behöver tillräckligt med mat för att möta våra behov. Men vi behöver inte allt socker och vetemjöl. Detta stör bland annat med hormonerna dopamin och insulin och kan bidra till någon form av missbruk och begär. Detta är reversibelt!
 • Vilken kraft är absolut nödvändig för framgång. Här bör planering och förberedelse vara avgörande.
 • Kan färre måltider hjälpa dig?
 • Skriv matdagbok och lär delstorlekar.
 • Få hjälp och inte minst uppföljning! Kom ihåg att det är oftast lättare att gå ner i vikt än att stanna där. är du väl har uppnått din önskan kommer utmaningen att vara kvar, vilket kan vara så svårt.

Slutligen är det värt att nämna att uppföljningen är en viktig faktor för att lyckas. Ha någon som följer dig efter att vikten är där du vill att den ska vara.John . Speakman et al.,. (2011) Setpunkt, sedimenteringspunkt och några alternativa modeller: teoretiska alternativ för att förstå hur gener och miljöer kombinerar för att reglera kroppens adiposity. PMC mars 2011

L. Kathleen Mahan et al.,. Krause's Food och utrition Care Process. d 13. 2011

ADVERT

Mest populära