Landets ledare inom motion och kost >> Uthållighet

Vad är det maximala syreupptagningskravet för längdskidåkning?

Publicerad 16 oktober 2012

Senast ändrad 28 Juni 2014

av Øyvind Sandbakk - utbildning. nej

rbetar du för att göra bra längdskidåkning? Här kan du läsa vilka krav denna sport ställer för din uthållighet.

Längdskidåkare har registrerat de högsta värdena för maximal syreupptagning av alla idrottare. etydelsen av aerob kapacitet för insatser i sprinten längdskidåkning har debatterats under de senaste åren, men studier av de bästa norska och svenska skidåkare har visat att kondition är mycket viktigt för prestanda i denna övning. Medan sprinters behöver något större muskelmassa, enligt flera studier som världseliten i sprint har en liter inspelningar som är lika höga som de bästa långdistanslöpare. De har också förmågan att uppnå nästan sin maximala syreabsorption vid höga hastigheter och i strejk.

Prestationerna för de bästa längdskidåkare har visat sig vara starkt förknippade med deras VO2maks. Under de senaste decennierna, de bästa kvinnor och män åkare i avstånd tvär uppnås VO2max ca 4. 0 och 6. 5 Lxmin-1 och 70 och 85 mlxkg-1xmin -1.

I längdåkning kravet sprint så hög i Lxmin-1, men den förefaller vara något lägre i mlxkg-1xmin-1 jämfört med de bästa löparna i avståndet längdskidåkning hos båda könen. Detta förklaras av en viss stor muskelmassa i skidskrivare.

Det betyder att ingen kan vara bra längdskidåkare utan att ha bra uthållighet. Spurt måste också kombinera detta med något större hastighet vilket kräver större muskelmassa, och möjligen något sämre syreupptagningen per kilogram kroppsvikt. Skillnaderna mellan könen i VO2max kan förklaras av lägre koncentrationer av röda blodkroppar som bär syre och högre kroppsfett hos kvinnor. Huvudfaktorn för skillnader i andelen röda blodkroppar och kroppsfett mellan könen är högre nivåer av manlig könshormon av manlig testosteron.

ndurance Kapacitet i överkroppen (representerad i% av VO2max erhållen i framställning) har nyligen närmade 95%. Detta beror på mer stringent träning och i allmänhet större fokus på träning av överkroppen. Det finns en stark korrelation mellan överkroppen uthållighet och cross-country prestanda. n elektrisk lane runner testad för VO2 i strejk borde kunna uppnå minst 90% av sin VO2max.

ADVERT

Mest populära