Landets ledare inom motion och kost >> Artiklar

Vad är Ghrelin?

 är ett proteinhormon som frigörs i magen.

Det verkar både aptitstimulerande och ökar utsöndringen av tillväxthormon från hypofysen.

ivån av ghrelin i blodet är hög före måltider och minskar efter matintag. Överviktiga människor har lägre nivåer av ghrelin än normalt.

Personer med anorexia nervosa har mycket höga halter av ghrelin i blodet. Ghrelin kallas ofta sultormon och får dig att känna dig hungrig. u har forskare upptäckt att ghrelin spelar en viktig roll i alkoholism. Det finns forskare på Sahlgrenska akademin som ligger bakom upptäckten. De hoppas att detta kan hjälpa till med nya behandlingsmetoder mot alkoholism och andra typer av missbruk.

Försök gjordes med möss som fick extra tillsatt ghrelin och vanligare alkoholhaltiga drycker över vatten. Mössen som fick ett läkemedel som blockerar det hormon föredragna vattnet. Det visar sig att ghrelin har något att säga när det gäller droger, alkohol och mat. u forskare vill undersöka om ghrelin också spelar en roll i kokain och nikotinberoende. Utan ghrelin, ingen känsla av hunger. Det kommer således att säga att det är möjligt att utan ghrelin, ingen beroende av andra droger.Ghrelin behöver en komposition av fettsyror från detta specifika enzym (GOT) för att aktivera. Det har trodats att dessa fettsyror producerades i kroppen under fastan, men nya data tyder på att de fettsyror som ghrelin behöver fungera kommer direkt från det fett vi får genom oss genom mat.

Laboratoriemöss försökte öka produktionen av det enzymet och motsatsen, dvs att stänga av det. Det blev uppenbart att fettrik kost, fick mössen låg GOT att lagra mer fett än normalt, det är aktiverat fettrik måltid produktion av get och vänder ge honom ghrelin att skicka meddelande till hjärnan att musen var hungrig, och vice versa. är mössen matades på vissa typer av oljiga livsmedel lagras mössen med mer GT mer fett och musen med mindre fett räddade mindre fett. Detta hände eftersom hjärnan hos de små GOT-mössen inte visste att fettet är här och nu måste det lagras. Istället brände musen istället.

Dessa studier kan vara lite komplicerade, men förhoppningsvis kan framtida forskning förhindra psykiskt beroende av mat, alkohol och andra droger.Forskning visar att sömn reglerar hormoner som styr aptiten. Forskare vid ational Center for Disease Diseases i ergen har nu undersökt förhållandet mellan sömnlängd och kroppsmassindex (MI) hos 500 norska barn i åldern 10-12 år. esultaten visade att sömnlängden är förknippad med fetma hos barn i denna ålder, säger sömnforskare Yngvild Danielsen, som har analyserat data från undersökningen arn.

Korgen som visar förhållandet mellan sömn och fetma hos barn är U-formad.Det vill säga, både korta och långa sömnlängder är förenade med fetma. är det gäller de två grupperna, barn som sover lite och barn som sover mycket, tror de att förklaringsmekanismerna bakom är olika. n förklaring är att sömnlängden påverkar hormonproduktionen, särskilt hormoner leptin och ghrelin. Leptin är ett hormon som berättar för hjärnan att det är mättat. Ghrelin är ett hormon som ökar aptiten. är du inte får tillräckligt med sömn minskar leptinnivån, vilket gör att du inte får en bekväm känsla efter att ha ätit. Sömnberövande orsakar också att ghrelinnivån stiger, vilket ökar aptiten.

LÄS V: Leptin - nyckeln till fetma och övervikt?

ADVERT

Mest populära