Landets ledare inom motion och kost >> Utbildningen

Välkommen till CrossFit

Publicerad 21 februari 2013

Senast uppdaterad 24 juni 2014

v Charlotte M. S. Karlsen - Utbildning. com

Susanne Varga och Karen Spord var typiska flickor svängde tillbaka gym några dagar i veckan under en session på löpbandet eller trappsteppers och några situps på golvet.

- Jag kan inte komma ihåg att någonsin lyfta vikter och utbildade armar, erkänner Karen.

- Jag tror aldrig rmhevinger innan jag har provat, erkänner Susanne.

Kurs: För att inte skada, måste alla nya medlemmar på CrossFit ergen gå igenom en nybörjarkurs. ndré Svanevik instruerar Karen Spord och Susanne Varga att hantera kettlebells.

Önskad variation i träning

De två 23-åringarna fattade beslutet att starta CrossFit runt det nya året - bara för att få en extra utmaning.

- Det var inte precis ett nyårsafton, eftersom vi redan har utarbetat det förut. Vi bestämde oss för att prova något nytt och ville att det skulle involvera styrketräning, säger de.

Det är nu en månad sedan de tog de inledande och nybörjarkurserna på CrossFit ergen. Susanne har gått från ingen till en armheving på tårna, och båda hävdar att de känner sig stadigt starkare än tidigare. De har emellertid inte gjort stora förändringar i mängden träning.

- Två träningar i veckan är de typiska träningsspelarna, och CrossFit passar väl för den nivån. Det som gör många människor ett intryck av CrossFit som något mycket extremt är att sällan är idrottarna som kommer ur vägen, skrattar tränare och ägare ndré Svanevik.

Variation: Du får inte bäst från att öva CrossFit - varken en tur, en styrlyft eller en träningsevenemang. Men det varierade träningspasset, som inkluderar ringroaming, gör Karen Spord och de andra idrottarna mycket mångsidiga.

Variation, Funktionalitet och Intensitet

CrossFit utför per definition konstant varierade funktionella rörelser med hög intensitet. Genom att utföra en mängd olika övningar, med funktionella rörelser är kroppen menad att du ska göra det, på en relativt kort tid, utövar du en mängd olika fysiska färdigheter. Med andra ord tränar man inte för att bli bättre i en viss gren, men med mål för ökad mångsidighet.

- Sådan träning är en stor övergång från vad vi gjorde tidigare, så det är väldigt svårt. Ändå är det trevligt att vara galen att göra något vi inte skulle ha gjort på egen hand, och med dubbel och trippel gångblock vet du att det är användbart, säger Karen och Susanne.

De två tjejerna har alltid varit glada att klättra upp i bergen och få fart, men att lyfta sin egen och yttre vikt ger dem en ny känsla av mastering.

- Vi lär oss hela tiden nya övningar att arbeta med, till exempel med kettlebells och medicinbollar, som finns i flera viktklasser.är du kan öka, fortsätt!

- n annan? ! n stor del av träningen CrossFit är att arbeta tillsammans och hjälpa varandra bra. Susanne Varga från ergen har just börjat och följs noga av tränare ndré Svanevik i parallellerna.

Konstant progression

ndré Svanevik har genom sitt eget konto en separat grupp "soldater" inne på gym, som är de människor han följer upp och ständigt korrigerar och tryck på mot framsteg och utveckling.

Under kommande månader kommer Karen och Susanne att följa upp ndré och träna. nej bör följa dem och visa hur man kan börja och göra framsteg i CrossFit.

I början av februari, flickorna följande statistik i utvalda övningar:

Practice

Susanne

Karen

biceps (på knä)

5 reps

3 reps

US kettle svängningar (extern länk), en repetition max vikt (M)

18 kg

16 kg

500 meter roing

2. 00 min

2. 12 min

ing odd parallellt (extern länk)

5 reps

2 reps

Frontbøy (extern länk) en M

45 kg

30 kg

biceps i parallett

12 reps

4 reps

skulderpress 1 M

20 kg

15 kg

CrossFit ergen (crossfitbergen. uk) är en av de största centra där 600 medlemmar, varav tredjedel är flickor.

Läs mer om CrossFit på crossfit. com.

ADVERT

Mest populära