Landets ledare inom motion och kost >> Hälsa

Välutbildade Anders fick Crohns men åt till bättre hälsa

Jan Mesicek 20 juli 2013

v de över 20 miljoner Pizza Grandiosa förbrukas varje år, mer också ätit av elit studenter. Med nyckelhål på är det kanske inte konstigt att eleverna tar detta för god näring? Pizza Grandiosa innehåller stora mängder stärkelse, sojaprotein och industrikött. Medan nders G. Kindberg fortsatte Wang Toppidrett, fick han veta av en av landets mest framstående näring professorer som "pizza var mycket bra, så länge du tog en liten grön på."- n professor i näringslära berättade att fryst pizza med grönsaker på var helt bra, och godis och läsk var ofarlig för oss som tränade så mycket "tomma kalorier" var frasen som användes, minns jag, och sportdrycker som Isostar och. XL, vi rekommenderades faktiskt att dricka. Men nu måste jag fråga mig själv om det var den kolhydratdominerade kost som bidrog till att påskynda min sjukdom, säger nders G. Kindberg (född 1981).

År 2011 diagnostiserades nders Crohns - en kronisk och svår matsmältningssjukdom som nästan alltid orsakar tung medicinering och anses vara oåterkallelig.

- Jag fick chock när doktorn sa att det var en stor sannolikhet att jag kunde bli handikappad redan vid 40 års ålder, säger han. Men nders tog slutligen sitt fall i egna händer och hittade en lösning som gjorde honom frisk, medicinfri och i bättre form än någonsin tidigare. Samtidigt har han gjort en förlikning med det förflutna, och de kosttillskott som de bästa atletarna idag får från norska näringsinstitut.

Trend upp till 25 timmar i veckan under tonåren

nders Kindberg före kostöverföring.

nders var 15 till 20 år gammal, han var aktiv i friidrott / medium distans och utbildades mellan 20 och 25 timmar i veckan. Inte ovanligt när högskolan heter Wang Toppidrett, med två träningar varje dag.

"Vi fick alla att äta mycket, det verkade logiskt," säger nders.

- Vanliga föreläsningar om diet i skolan hölls, men det fanns ingen diskussion, debatt eller reflektion. Vi var tvungna att ha mycket kolhydrater, särskilt bröd. Det var obestridligt, förklarar nders.

Med andra ord, ganska som de traditionella kosttillskott som rekommenderas av folkhälsoorganisationer och de flesta nutritionister i statliga idrottsmiljöer.

Och nders följde dessa kostråd som varnade för kött och ägg på grund av fetthalten, så det var lite av det, samtidigt som det kan gå upp till 15 till 17 brödskivor per dag med magert, liksom grönsaker och fisk.

- Men det var främst vatten som en drink, även om vi rekommenderades idrottsdrycker som XL-1 o.l. under träning - dessa innehåller bara socker (högabsorberande glukos).

sötsaker är okej?

orges Idrettshøgskole lanserade 1991 idar, en choklad som heter "ew nergy". Chokladet "ew nergy" innehåller 70% socker. Det hindrade inte choklad från att vara huvudsponsor för flera idrottsevenemang - inklusive Vinter OS 1994 i Lillehammer.

"(...) Det är därför mycket användbart när du behöver extra energi, något som är lätt på väg eller när du bara är" vill ha en god choklad. ",

 n fråga nders frågar om nutritionisterna Olympiatoppen delar fortfarande denna entusiasm för choklad och godis som energikälla för idrottare? nders fick följande meddelande vid en föreläsning om kost under Olympiatoppen:

- ågra frågade om läsk och godis. Jag minns det här väldigt bra. Svaret var att detta var oproblematiskt, det var bara "tomma kalorier". Smidigt! Det var inte hälsosamt, men inte farligt att äta - det var inte stora mängder. De betonade XL-1 och Isostar som energidrycker under träning.

Mat för dig som tränare? Choklad rekommenderas och utvecklas av orges Idrettshøgskole och ID.

- Det är ledsen att Olympiatoppen och sportskolan stämmer med utvecklingen av choklad och sockerdryck. Och om du besöker din matsal ser du gott om choklad, våfflor och sopor. Det är konstigt att inte mer svara på detta, undrar nders idag.

Under studietiden kunde nders och hennes pojkvän Siri njuta av godis på helgerna, och med glädje med stor buller.

- I själva verket åt och drack jag vad jag ville ha, vi övade hela tiden, vid den här tiden kunde jag väga 73-74 kg.

n blandning av hamburgare, bröd och pizza

Högskolan slutade för nders, han sprang fortfarande mindre, men utövade fortfarande mycket och spelade fotboll.

- Jag slutade slutligen tävla i friidrott. esultaten var på plats vila.

nnars reducerade matintaget, men förändrade inte kosten särskilt.

- Studien kan vara en blandning av McDonalds, det var knappast en del av regeringens rekommendationer, men bröd, sportdrycker och frusen pizza gick mycket, pizza var en favorit och vi hade alltid en tupplur!

Du måste inse att det här inte var den hälsosammaste maten? Jag förstod att jag åt några små grönsaker, men vi hade aldrig fått ordentlig träning på topplinjen om vad som var en hälsosam diet. Jag kommer mest ihåg att vi var tvungna att äta mycket bröd, och det fortsatte jag. Så jag trodde att min diet kunde vara bättre, men farlig det kunde inte vara - det fanns inga stora förändringar jämfört med vad de olympiska experterna hade välsignat. Och jag följde Olympiatopes klara råd om att inte äta speciellt fett, det var farligt, särskilt fett från bacon - och ägg måste vara mycket försiktiga. Det innehöll mycket kolesterol och var en sak som jag hade lärt mig, så det var att kolesterol var väldigt mycket farligt. Det viktigaste budskapet var att äta mycket kolhydrater och minst fett.Och jag gjorde som de sa, meddelandet var och upprepade gånger upprepas av "experterna" i media, varför borde jag ifrågasätta det?

nders familj har en historia av högt kolesterol i familjen, det var ärftlig, fick han veta, därför var det mycket viktigt att hålla sig borta från rött kött och ägg.

- lodkärlen blev förseglade, sa de på ikshospitalet.

År 2007 tog emellertid de första förändringarna sig i riktning mot en mer medveten diet. nders flyttade med sin ungdoms pojkvän, och senare fru Siri, som arbetar som bioingenjör.

- Hon visste någonting om HDL och LDL-kolesterol, så vi blev mycket mer medvetna om vad vi åt, säger nders.

- Vi undviker mättat fett, för "alla" visste att djurfett var skadligt på grund av kolesterolnivåer. Det fanns också lite mindre läsk och godis, men vi trodde att eftersom vi var både trötta och smala var vi också "friska".

Under tiden slutade nders studierna på HIO och började som lärare på ungdomsskolan i sker.

Men sedan började kilorna komma

nders kom i vikt. Graden ökade vikten och vid 88 kg sommaren 2011 började irritationen bita.

- Jag hade alltid varit smal och uppfört, vad hände, undrade nders. Sommaren 2011 var det inte mer än två i familjen, eftersom nders och Siri hade en liten baby, Marion. Och nu då paret hade blivit barnbarns föräldrar, borde det vara mer fokus på bättre mat - och det borde göras från början.

- Även om vi behöll en "hälsosam, hälsosam norsk kost" fortsatte jag att öka. Jag förstod ingenting, för att jag praktiserat väldigt mycket, och plötsligt närmade jag 90 kilo. n kraftfull plug, med andra ord, men kanske inte "nog", att vara överviktig i dagens samhälle. Ändå var jag lite nöjd, och jag skulle göra något, säger nders, som undersökte möjligheterna genom VGs viktklubb.

VGs tyngdklubb försvarar kaloribortfall och ger råd om vilken glass som ska väljas under sommaren och så. Detta recept skulle nders försöka - meddelandet var känt och läst och antagen som "vad som fungerar". Det gick upp till en mil varje dag för en hel sommar, med kaloriräkning och magert diet. Detta ska fungera enligt viktklubbens experter?

Men nej, nders gick inte ner i vikt, han gick upp. Detektiven informerade honom om att kolesterolet var lite högt och att levern (Gamma GT) 2 var förhöjd.

- Fettintaget minskade jag, men kolesterolnivån förbättrades inte, säger nders.

Mage orkester går

Så småningom var värre:

magsmärtor uppstod. nders förstod inte vad som hände; Smärtan kom intensivt, han var tvungen att sitta och avbryta klassrumslektioner.

- Jag hade allt oftare på toaletten, och jag kände att jag var aldrig klar. Det var grymt, säger nders. För att göra situationen i klassrummet, ännu bättre, han också allt luft - som var tvungen att komma ut, och det gick inte tyst för sig själva. - Det fanns egentligen inget nytt att jag fes en hel del, jag hade väl egentligen alla dessa år trodde att "det är den enda" men nu började de första oro att registrera sig, eftersom jag lägger mer och mer på toaletten. Hustrun var orolig och ganska trött på att vara ständigt på tjänst, snarare än att vara med henne. Kan du förstå det? , fråga nders retoriskt innan han berättar om de första undersökningarna på ærums sjukhus.

- I juli 2011 diagnostiserades jag med Crohns sjukdom. Det var bra att få svar på varför jag hade dessa symptom, men inte uppmuntrande att veta att detta var en kronisk sjukdom jag var tvungen att leva med resten av ditt liv. Läkemedel väntade på mig, och många av dem för resten av ditt liv, och läkaren sa att jag var tvungen att förbereda mig mentalt att ta emot handikappförmåner runt ålder fyrtio.

Läkemedel med allvarliga biverkningar

Läkare på ærums sjukhus talade ingenting om diet. Trots Crrohns är en sjukdom som orsakar kroppens immunförsvar ständigt angriper matsmältningssystemet, fick nders berättade att maten hade ingenting att säga.

- De första läkemedlen gjorde mig lite fräschare i tarmkanalen, men biverkningarna var fruktansvärd. Jag fick finnar över hela ryggen och så småningom magsår. Men läkarna hade läkemedel för detta också, så för en tid jag gick - som en senaste trettio år gammal - tre, tunga droger. Min vikt fortsatte att öka, blev jag lösare och lösare - alls, ganska metallen i skopan, och anslöt sig till ational ssociation mot matsmältning (LMF). Det var dags att bli bättre i sjukdomen genom artiklar online och böcker, säger nders.

nders har inget att skjuta upp på uppföljningen från läkarna på ærums sjukhus. De hade regelbunden kontakt, men läkarna upprepade att han inte behöver tänka på din kost - men rökning, måste han avstå från.

"Hur kunde jag som alltid varit i god fysisk form, välutbildade och aktiv, äta ganska hälsosamt, aldrig rökt eller druckit mycket alkohol, få en allvarlig sjukdom. Jag kände att det fanns mer att lära, och tog saken småningom mer i egna händer. läkarna upprepade hela tiden att kosten hade ingenting att säga, men jag trodde inte dem längre. "

nders G. Kindberg känner i bättre form än under de senaste åren efter växling droger med näringsbehandling. Steinalderkost, ganska strikt LCHF, blev räddningen.Under 2011 öppnade många i orge ögon och öron för låga koldioxidutsläpp och LCHF och nders blev intresserad av denna diet och läsa Health Magazine Science and skäl (VOF) och köpte flera böcker. I september 2011, låt nders i LCHF, skär drastiskt ned på ditt kolhydratintag och började äta mer fett,

Diet Ändring 1

LCHF - traditionell låga koldioxidutsläpp

klippa ut: Fete mejeriprodukter, kött, fisk, grönsaker, ägg (gjorde tidigare varningar från läkare för att äta ägg, så detta var en "ny" element. i kosten)

 Stoneage / paleo - lavkarbo utan mjölkprodukter

klippa ut:

mjölkprodukter, frön

 Grease, animaliska och vegetabiliska

 Komplettering med D-vitamin, fiskolja och probiotika

 eräknar energiintag nu uppdelad mellan ca 85% fett, 10% protein och 5% kolhydrat.n ketogen diet3 efter paleoprinerna.

 POVY PLO / ST COST Totalt kolesterol 6, 11
5, 98 HDL 1, 1
2, 44 LDL 4, 5
3, 37 Triglycerider (fetter i blodet) 2, 2
0, 38 Gamma GT (lever prover) 650 (högt värde)
100 (<80> Vikt 88
70 avlemål / MI 96 cm (MI 28)
81 cm (MI 22, 4) utrition terapeut kommentera - Det finns förmodligen många faktorer i kostsamma övergången till nders som har bidragit till hans radikala hälsoförbättring för att avlägsna gluten (korn) och mjölk var helt avgörande för att han med största sannolikhet har en intolerase för detta. . av erfarenhet har vi en stor andel av dem med tarmproblem intolerans för majs och mjölk. Gluten och kasein är två proteiner som är mycket svårt att smälta och kräver en god utsöndringen av matsmältningsenzymer och en sund och stark tarmfloran att brytas ned och absorberas som byggstenar i kroppen.

- n magen diet och mycket socker i form av spannmål, godis, läsk, öl och färdiga måltider, blir så småningom en tarm på tarmarna, tarmfloran och immunsystemet. n viktig aspekt när det gäller tarmproblem är sammansättningen av bakteriefloran i tarmarna. Våra miljontals tarmbakterier misstänks spela en central roll i tarm sjukdomar såsom cancer i tjocktarmen, irritable bowel (IS) och inflammatorisk tarmsjukdom (Crohns sjukdom och ulcerös kolit), kommenterar Siv Hauge, näring terapeut i friska hem när hon läser nders berättelse.

utritionist Siv Hauge i hälsosamt hem.

- Forskare har äntligen börjat vara intresserade av detta område och de har upptäckt att våra immunceller och tarmbakterier samverkar med varandra. tt prova en diet utan gluten, mjölk, socker och förädlade livsmedel som jag rekommenderar till alla som har hälsoproblem, och särskilt de som har tarmproblem. Om det finns intolerans mot gluten eller mjölk kommer du snabbt att märka förbättringar, avslutar Hauge.

Kostnader 3

nders har nu blivit ännu mer medveten om maten han äter. u väljer han att agera direkt från gårdar och bönder som han känner och litar på. Han känns friskare och i bättre form än någonsin tidigare, och prioriterar att få rätt mat för sin familj mycket hög.

- u är jag antagligen i bättre form än någonsin. Jag kan träna utan "stillestånd", även när jag tränar på tom mage. Vanligtvis äter jag aldrig mindre än 2 timmar före träning, optimalt fyra timmar före. I vissa fall äter jag 2 matsked extra jungfruolja 2 timmar före träning.

Med andra ord betyder det med andra ord att en hög fetthalt inte betyder att alla som äter paleo drar det hittills. Men efter dessa omorganisationer har han blivit av med allvarliga hälsoproblem, en sjukdom som han fick veta att han var tvungen att leva under resten av sitt liv. Dieten är ketogen - samma diet som används för barn med DHD och epilepsi på sjukhus i orge. 4

nders påpekar också att han blivit av med dessa åkommor:

Med regelbunden mat och medicinerKonstant smärta och problem orsakade av Crohns symtomatisk
lödande tandkött Out
cne på baksidan Out
Sura uppstötningar och halsbränna Out
Trött och låt Överskott som aldrig förr
gasbildning - var tvungen att fisa här och där Gone
Dizzy och koppla av utan att ofta fylla mat Förtjänst som aldrig förr blir inte hungrig - men vill ha mat.
Sömnproblem Sova väl - utan att väcka nattetid
Torr hud Out
- Jag är också i allmänhet mycket bättre humör, men jag kämpar och får irriterad när jag ser hur lite samhället tar Problemet med allt socker och sopor vi tillåter säljs och serveras överallt - hela tiden, särskilt för barn och ungdomar, säger nders. - Vi kommer snart barn nummer två och tre (tvillingar), och vår första dotter, vi har sparat socker och den typen hittills utan större problem. Men det är utmanande. Socker är och kommer att förknippas med "Kos", jag har helt andra saker att säga om en diet dominerad av socker, stärkelse och andra saker som höjer blodsockernivåer och ger hormonell obalans i kroppen, säger han, tänker på sukkerfristelsene ständigt serveras små och stora barn i skolor, daghem, sjukhus etc.

nders vill inte återvända. Han ansågs funktionshinder och dagliga mediciner med obehagliga biverkningar. Han åt friska och hoppas att fler läkare öppna deras ögon, så att den mat du äter faktiskt kan ha något att gå för det för många, många fler människor med problem med matsmältningssystemet.

u väntar många års träning - efter flera års smärta och sjukdom.

nders Kindberg och yvind Teigen Stueland föreläste om hälsoeffekterna av att äta naturlig riktig mat, här i ergen juni 2013.

nders har utvecklat en föreläsning om hälsa sin resa, och du kommer att se PowerPoint från detta - du kan ta en titt här. Han föreläste delvis Crossfit Oslo i somras, tillsammans med yvind Teigen Living Land och den danska paleo-kocken Thomas ode ndersen, författare Tillbaka till rötterna - den bok som har fått danskarna att öppna upp ögonen på allvar för Stone kostnad / paleo.

eferenser

1 // www. vikt klubb. nej / artikel / select-correct-is-20924970

2 // www. Furst. nej / analys och klinik / analyser / gamma-gt /

3 // nr. wikipedia. org / wiki / Ketogen_diett

4 // www. Oslo-Universitetssjukhuset. com / patient / behandling / Sidor / ketogen% 20diett. aspx

Mer om matsmältningssjukdomar, du kan läsa om på LMF: s hemsida.

ADVERT

Mest populära