Landets ledare inom motion och kost >> Hälsa

Därför rörelse bra för hela kroppen

Publicerad 8 September 2017

Senast ändrad den 8 September 2017

Genom Melina Meyer Magula - utbildning. nej

Varför är det så svårt att göra rätt och hälsosamma val för dig själv? Fortsätt läsa nu och du kommer att få några kraftfulla, väl legitim råd och mycket specifika recept på hur man tar hand om det som gör att du.

hur du lever påverkar hur du fungerar som ett exemplar av arten människa, men vad är det viktigaste du kan göra för att fungera bättre i vardagen både en psykologisk och fysisk nivå? Överläkare och psykiatern nders Hansen brinner föra ut det enklaste, men viktigast av allt, receptet för detta och anledningen till det viktigaste du kan göra för din hjärna att röra dig. Oavsett om det är fysiska eller mentala egenskaper din som du omhuldade, fortsätta läsa nu och du kommer att få några kraftfulla, väl legitimerade råd och mycket specifika recept på hur man tar hand om det som gör att du: din hjärna.Vid vanliga men sällan, intervall kommer att vara lika skicklig något mycket revolutionerande, viktig och kraftfull ny information. ågot som kommer att innebära mycket, om inte allt, för varje person och hur du arbetar i ditt dagliga liv. nders Hansen, chef för psykiatri och författare till boken rain Strong, var rent chockad när han efter att ha följt forskningsrapporter under flera år, upptäckte de flera rapporter med anmärkningsvärda resultat när det gäller effekterna av fysisk aktivitet på hjernehelse- och funktion.

- Det är stora och väl gjort studier om hur att röra saktade åldrande på hjärnan, hade starkt inflytande på gener och så vidare, men dessa resultat har inte nått ut till människor. Och de av dem som har nått har ofta gjorts till tomma fraser som har fått för lite uppmärksamhet. Dessutom är spridningen inte helt korrekt, säger psykiater nders Hansen.

Om dessa resultat var så banbrytande och så viktiga varför vet inte alla om dem ändå? Överläkare och psykiater kan nders Hansen berättar att det råkar vara så att läkemedelsindustrin är till stor del ansvarig för hälsa och behandling råd som när båda allmänläkare, annan vårdpersonal, tränare, media och i slutändan DIG. Men det är inte nödvändigtvis så att informationsflödet styrs av vad man kan tjäna pengar som är den information du verkligen behöver och som är bäst för dig.lla system i kroppen är nära kopplade och trimmad, och de låter sig påverkas av dina dagligen, veckovis, årliga och så småningom livslångt beteendemönster.Vad du gör och hur du lever undeniably utgör din hälsa. "Hälsa" - för ett tråkigt ord är det lätt att tänka, men den tråkiga saken har ingen god hälsa och begränsar ditt planerade liv.

Hjärnan är på ett sätt huvudkvarteret i din kropp och din enda kropp som inte kan ersättas av någonting eller någon. Hur hjärnan fungerar och hjärnans hälsa kan skapa otaliga mentala och fysiska möjligheter för dig i ditt liv. Men vem går runt och tänker på sin hjärna, hur det handlar om det och vad det kan ha att säga för din övergripande och erfarna hälsa? Stämningen påverkar faktiskt både intelligensen och din personlighet. tt du känner vad du känner och att du möter utmaningar som du gör eller inte gör med hur kroppens system, inklusive hjärnan, stimuleras genom aktivitet, näring och alla dina sinnen. Huvudkontoret, hjärnan, tar emot och behandlar enorma mängder information varje millisekund.

Läs också: 

Hjärnan består av flera olika delar som är nära kopplade. Figur: Psykologi TodaKanske du känner dig extra bra när du har löst ett korsord eller Sudoku? "u har jag trimmat min hjärna", kanske du tror. Det finns dock något mycket bättre och effektivare du kan göra. Det är lika enkelt som att röra dig. Genom att göra några enkla saker ett par gånger i veckan kan du vara mindre stressad och klara av stress bättre, sakta ner hjärnans åldrande, bli mer kreativ, koncentrera, bli bättre minne och mer uppdaterat.Stress kan vara något som kan vara stressigt för de flesta av oss i perioder. Det är inte möjligt att ta bort alla spänningar i våra liv eftersom vi också behöver stressavkänningar för att överleva, men stressresponserna i kroppen kan påverka oss både positivt och negativt. Vår fysiska hälsa och om vi är fysiskt aktiva eller inte verkar påverka vår förmåga att hantera stress. Om du upplever förhöjda halter av stresshormon kortisol under lång tid kan det få mycket negativa konsekvenser för hjärndelen som kallas hippocampus och är ansvarig för till exempel ditt minne. nders Hansen kan säga att kortisol har viktiga funktioner i kroppen och att vi behöver kortisol, men med hög eller långvarig stress kan det skada små men viktiga hippocampus. Faktum är att stresshöft både hippocampus och frontal, den sinnade delen av hjärnan. Genom träning lyckas vi stärka fronten, vilket bland annat kommer att få bättre och närmare kommunikation med hjärnans stresscenter, amygdala.

"ara att träna två gånger i veckan har visat sig sänka kortisolnivån i kroppen och vi kan tåla stress mycket bättre, säger Hansen.

- Hippocampus fungerar också som broms på stresssystemet. I samband med detta ser vi att motion och rörelse har en stark inverkan på ångest och depression, förklarar Hansen.

Det är viktigt att understryka att detta inte alls innebära att det är meningslöst med läkemedel i många fall, men fysisk aktivitet bör vara en del av ett behandlingsprogram.

- Dessutom har vi sett att barn med DHD får betydligt bättre kunskaper koncentration och kan ta mindre doser av medicin när de är systematiskt fysiskt aktiva. Övning har faktiskt samma effekter som medicinen eftersom fysisk aktivitet kopplar samman de olika delarna av hjärnan starkare och bättre mot varandra, "tillkännager den kunniga författaren.- Hur mycket ska vi verkligen flytta för att få stress bättre och ha bra hjärnhälsa?

- För att få bra effekter på egenskaper som stresshantering, minne och kreativitet, helst varje morgon och morgon.

- Vi vet alla att vi i allmänhet flyttar för lite, men är det ju desto bättre desto bättre?

- Således varje steg räknas, men vad har bäst effekt på hjärnans hälsa är att köra 45 minuter, 3 gånger i veckan vid måttlig intensitet, såsom 70% av maximal kapacitet. Det är dosen!

- llt räknas! Så du tror att det är länge du kan börja små och bygga upp dig själv. Du får den akuta effekten av det ökade blodflödet till hjärnan som uppstår när du tränar och en timme efter den aktivitet du kan förvänta dig att vara mer kreativ och koncentrerad. På vissa skolor i Sverige har eleverna tagit promenader i förväg för prov som den enda insatsen och ser att eleverna har klarat sig bättre och det finns tydligt många fler exempel. Om du vill uppnå maximal effekt på hjärnan under aktivitet, måste du hålla 3-6 månader, säger Hansen.

Det är väldigt populärt med så kallad HIT, hög intensitetsträning och ofta i intervaller, vilket är ganska svår träning. Kan vi få samma effekter som den här tror? nders Hansen förklarar att det uppenbarligen kan vara många hälsofördelar att ta ordentlig på ett tag, men på kort sikt, högintensiv träning mindre effekt på hjärnan på grund av att intensiteten är så hög att blodflödet till hjärnan är lite mindre.

Läs också: - Vi vet mycket om vikten av att vara fysiskt aktiv, men vi är inte riktigt dåliga på det i alla fall?

- Vi människor är utformade för att vara fysiskt aktiva och vi har varit fysiskt aktiva för nästan hela vår tid på jorden. Det är bara under de senaste 4-500 åren som vi inte "behöver" vara så fysiskt aktiva som vi verkligen borde. Innan vi fick jakten på överlevnad, men nu kan vi även beställa vårt mathem vid dörren, men vi har inte förändrats biologiskt på 10-20. 000 år! Vi är utformade för ett fysiskt aktivt liv och kroppen kommer att fungera bättre om vi rör oss, men framför allt kommer din hjärna att fungera bättre.

Innan denna intervju har jag trott att någon som skulle vara intresserad av att läsa den senaste boken till nders Hansen är de som redan är aktiva. Vi människor trivs med det som kallas "bekräftelse bias", bara att vi söker någon form av bekräftelse på vad vi har att göra med.Det finns ingen "fördom" i vad Hansen skriver om. Du har redan aktivt upptäcka ännu fler anledningar att hålla jämna steg med motion och aktivitet, medan det är inte där för att veta hur lätt det kan göras och hur viktigt det är, kanske av helt andra skäl än du trodde.

- Jag tycker att du måste ta bort länken till sport, helt enkelt. Folk tror att fysisk aktivitet är allt som sport, sport och prestanda som körs vid vissa tider eller delta i några tävlingar, men vi glömmer att det finns mycket mer grundläggande än så. Det här är något vi alla behöver och det tror jag bara att men vet om detta kommer att spela en stor roll.

- Det finns stora skillnader i hur olika människor tycker om att flytta. Till exempel ser vi detta när vi tittar på barn och syskon. Där en syskon kan vara mycket förtjust i att flytta medan den andra är mycket mer i vila. Vi kommer förmodligen att födas med olika genetiska tendenser när det gäller hur mycket vi naturligtvis är fysiskt aktiv, och en del kommer att finna att de flesta av rörelsen är tråkigt, så det är bara förklarar Hansen.

- Mycket av vad jag har skrivit i boken är för bara dessa människor. Och jag vill säga till dem: Drit i allt annat, och inte tänka på länken till sport och prestation. Tänk också att med detta kommer hjärnan att arbeta så bra som möjligt.

- Tror du inte att springa är kul, så hitta något som är lite mindre tråkigt. ffekterna kan inte ersättas av yoga, dataspel, vissa hjärngymnastik eller tabletter för den delen, eftersom fysisk aktivitet är extremt basalt för oss människor. Vi tror att det inte längre är grundläggande och basalt för oss, men det beror på att vi inte längre lever i en tid, kommer vi att röra oss. tt hoppa i 2017 är att hoppa till bussen, annars finns det ingen anledning att ta en kurs under den här tiden, förklarar Hansen.

- Föreställ dig att tidigare människor, som inte berördes, inte skulle överleva! Här har vi människor på många olika sätt, i vår moderna tid, misstolkas vad rörelsen innebär och börjat associera den med sport, sport och landvinningar. De som vill konkurrera bör naturligtvis bara göra det, men de som kommer kanske inte vet att de inte kommer att ingå i den här typen av hälsotrend. Det är inte alla som identifierar att vara sportiga eller faktiskt vill vara, nders Hansen slår.

nders Hansen är populär talare och föreläsare, och hans huvudsakliga uppgift är att nå ut till just dem som i grunden är så upptagna med fysisk aktivitet.

- Det roligaste är nästan föreläser för dem som verkar mest ointresserad av dessa saker, säger Hansen.

- Jag har föreläsat för ett dataspelföretag och många av dem som arbetar där är inte intresserade av träning men väldigt glad i datorer. Men när man hänvisar till forskning och förklara för dem hur det är att få din hjärna att fungera så bra som möjligt, förstå mer av dem att "Ja, nu förstår jag varför jag skulle träna.Det ska inte vara vackert eller att lägga upp bilder på Instagram, men jag ska arbeta för att få en optimal fungerande hjärna! ".

- Från ett folkhälsoperspektiv är det extremt viktigt att få dessa människor att göra lite.

okstjärnan har blivit mycket väl mottagen mot både Sverige och Sverige, där den har sålt mer än nders Hansen kunde drömma om. Många som köpte det är förstås människor som är intresserade av träning och träning förut, men Hansen säger att nästan varje dag kommer människor fram till honom för att berätta hur boken har förändrat sina liv och deras livsstil till det bättre.

- Det här är människor som har varit fysiskt inaktiva och har börjat gå och jogga och känner att de fungerar bättre i vardagen. Det kommer att bli rört av tårar, säger Hansen.

I boken läser vi en hel del om att köra och det är naturligtvis effekterna av löpning, som är en sådan enkel rörelse formulär för att kontrollera att det är forskat mest, men så länge du uppnå tillräckligt hög puls av en viss tid, finns det ingen överlägsen aktivitet. Vad sägs om traditionell styrketräning?

- Det finns några positiva effekter av styrketräning i hjärnan, och det finns några effekter som faktiskt bara har styrketräning. ffekterna är vad vi kallar associativt minne, som handlar om att koppla namn till ansikten, till exempel. Så styrketräning har några effekter på hjärnan, men de är långt ifrån så omfattande som effekterna av träningspass.

- Det finns några styrketräning-baserade övningar som får pulsen över tid, till exempel CrossFit, och detta kan vara lika effektivt som annan träningspass.

u när du har denna kunskap, är det dags att lägga ner telefonen, stänga av datorn och ut i 45 minuter av aktivitet!

Vill du lära dig mer om detta rekommenderas signaturboken rainster, som är lättast, gastät och väl refererad.

ADVERT

Mest populära