Landets ledare inom motion och kost >> Nyheter

Nyckelhålssystemet är reviderat. Kommer varumärket från Grandiosa att försvinna nu?

spen spelund 5. mars 2014

land de viktigaste punkterna i det förslag vi finner strängare krav på hur mycket salt, mättat fett, socker och fullkorns det borde vara i produkter som vill pryda sig med den gröna märkt.

yckelhålet är ett märkningssystem för livsmedel som drivs av Livsmedelsverket och orska hälsovårdsdepartementet. Det var ursprungligen en svensk etikett, men är nu vanligt för orge, Sverige, Danmark och Island.

Salt har varit i fokus för revideringsarbetet och kriterierna för maximal salthalt är föreslås minskas med upp till 20 procent av livsmedels grupper som spannmål, bröd, margarin, matolja, färdigmat, pizza / Pirog ol bagett / wraps ol och soppor.

- Idag får vi dubbelt så mycket salt som rekommenderas. 70-80 procent av saltintaget kommer från bearbetade livsmedel. För mycket salt ökar risken för högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom, säger Knut-Inge Klepp, Division direktör direktoratet of Health.

Målet med reglerande förändringar är inte bara att det kommer att ställa högre krav på livsmedel, men också att systemet kommer att bli tydligare och lättare att förstå. land förändringarna finner vi att uppackade varor kan märkas med nyckelhålet, vilket innebär att försäljningsställen kan märka produkter i färskvattenfallen.

ågra har tidigare svarat på att "Grandiosa eef & Onion" markeras med nyckelhål, och med de nya reglerna måste vara betydligt mer fibrer och grönsaker och mindre socker och salt. Kraven för hel säd föreslås öka med 20 procent för bröd, 20 procent för smörgåsar / baguetter / wraps, och 100 procent för pizza / piroger.

De nya reglerna kommer att tillämpas från den 1 januari 2016.

Oavsett om man håller med om att nyckelhåls systemet sätts rimliga krav som det är nu, så är det åtminstone uppmuntrande att kriterierna revideras med jämna mellanrum.ADVERT

Mest populära