Landets ledare inom motion och kost >> Uthållighet

Testa din uthållighet!

Publicerad 12 augusti, 2013

Senast ändrad 24 juni 2014

v Håvard Østerås utbildning. nej

Många kan motiveras till fysisk aktivitet genom att utvärdera förändringar; Sätt siffror på formen!

Det finns många tester som kan användas för att testa uthållighet (= fitness). Man behöver inte använda direkta mål för maximal kapacitet för utmattning, som många har sett toppsportar på en löpband. Genom att använda ett test som kan upprepas så enkelt som möjligt kan man utvärdera om formen förändras. Det är viktigt att vara ärlig med resultaten, även om det finns en minskning. Under lång tid blir det naturligt att bara förbättra formen på grund av ökad ålder.

Det är viktigt att ha god kontroll över felkällorna vid testet som möjligt. Utanför faktorer som borde vara så troliga som möjligt från test till test är väderförhållanden, substrat (t.ex. körning) och tid på dygnet. Så kallade interna faktorer som kan spela en direkt roll i testresultatet är tid från den sista måltiden, hur trött man känner före testet och eventuell sjukdom.

tt test av uthållighet är det bästa sättet att mäta hur gammal din kropp är eller hur bra du är. fter träning ett tag kommer du att upptäcka att du kan röra sig snabbare eftersom syreabsorptionen ökar. Du kommer att må bättre eftersom din kropp får mer syre och risken för många sjukdomar, särskilt kardiovaskulär sjukdom, blir mindre.

Ditt tillstånd kan enkelt mätas genom ett gångprov som heter UKK. Testet utvecklades vid Kuopio universitet, Finland. Ta UKK-testet med jämna mellanrum för att kontrollera om du är i bättre form.

Hur man tar provet:

Värm upp i 10-15 minuter innan du börjar!

Gå - kör inte eller kör - 2 miles så fort du kan på hård mark. Håll din takt och ta den tid du spenderar.

Mäta puls i en minut när du är klar.

Slutligen beräkna din träning genom att ställa in tid, puls, ålder och MI i formeln nedan.

Om du använder blodtrycksmedicin, bör du vara medveten om att testet inte kommer att ge rätt resultat!

esultatet kan jämföras med siffrorna i tabellen. Dessa siffror är något högre än genomsnittet i befolkningen.

tt annat enkelt sätt att testa framsteg är att använda ett fast avstånd när du försöker gå eller springa snabbare och snabbare, till exempel bussen eller dagissträckan.

Om du är av den typen som gillar att skriva ner dina egna testresultat kan vikt läggas ut. Dessutom kan midjan tas; antalet cm runt livet (efter naveln och efter andning / avslappnad mage).

Det finns många andra relevanta tester som kan hittas online. Det är viktigt att vara medveten om felkällor för alla tester.

ADVERT

Mest populära