Landets ledare inom motion och kost >> Diet

Ta en potatis!

Postat 4 oktober 2016

Senast ändrad 3 oktober 2016

v Fredrik Gyllensten - Utbildning. nej

För alla som tror eller tror på något annat: Potatisen är fortfarande en av våra viktigaste näringskällor och stor som en viktig källa till kolhydrater i kosten.

Läs också: 

I dagens samhälle har det av många mer eller mindre accepterat att kolhydrater har en hel del av skulden för den del av övervikt har ökat dramatiskt under de senaste decennierna, trots att Det finns inget gott bevis på detta krav. Det finns också många som fortfarande svär på en kolhydratdiet och ser i stället på fett som den stora fienden av folkhälsa, trots att det saknas bevis för detta också. Gemensam för mycket av diskussionen om kost är ett ensidigt fokus på så kallade makronäringsämnen - det vill säga andelen proteiner, kolhydrater och fett. etydelsen av mikronäringsämnen (tänk på vitaminer, mineraler och antioxidanter) verkar i stor utsträckning glömmas i denna diskussion, trots att detta är så viktigt.

ftersom alla negativa fokuserar på kolhydrater, måste den goda gamla potatisen ta en högljudd en. Potatisen har länge varit en extremt viktig del av kosten i mycket av världen, och under andra världskriget var vi beroende av denna viktiga näringskälla. Universitetet i Oslo skriver om orges historia. ej (1) följande:

"Kriget förde med sig en brist på många livsmedel och en markant förändring i den norska människors kost och matvanor är befolkningen inte mer allvarligt påverkas av hunger och undernäring på grund av en härdig tuber från Sydamerika. : potatis ... det var rik på vitaminer, stärkelse, kolhydrater, järn och andra mineraler i många hem var potatis viktigaste ingrediensen för både middag och kvällsmat, och det ingick som en ersättningsprodukt i de flesta krisrecept .... bara en sak är säker. Utan traditionell norsk hedge diet - sill och potatis - skulle närings- och hälsokonsekvenser av kriget har varit betydligt sämre "

trots vår historiska beroende av potatisen blir idag ses av många som en ohälsosam mat, trots. av mycket bevis för motsatsen. Vårt mål med denna artikel är att slå potatisen - en mat som har varit en av våra viktigaste nutritionskällor sedan 1800-talet (2).Potatisen består huvudsakligen av kolhydrater, har låg fetthalt och lågt i protein, men proteinkvalitet är mycket bra, och detta gör potatisen till en mycket full av mat som ger ett brett spektrum av makronäringsämnen. Potatisen är också mycket rik på vitamin C, -vitaminer, kalium, dietfibrer, magnesium och mycket mer.ndast en liten andel av den västra befolkningen ingest det rekommenderade intaget av kalium och ett lågt intag av kalium kan öka risken för högt blodtryck, svaga ben, och mer (3).Siffror från Förenta staterna påpekar att endast 2-3% av befolkningen i US får regelbundet tillräckligt med kalium. tt få tillräckligt med kalium är lyckligtvis väldigt enkelt om du går och det är kanske den bästa källan vi har för kalium. Faktum är att en stor potatis ger ungefär 40% av det rekommenderade kaliumintaget. n mycket enkel lösning för att säkerställa ett tillräckligt intag att kalium kan vara att äta några stora potatisar, några dagar i veckan.ndast 40% av den amerikanska befolkningen förbrukar det rekommenderade intaget av magnesium, såsom med kalium är alltför lågt intag av magnesium ett stort problem i västvärlden. För lågt intag av magnesiumosion med ett antal kroniska sjukdomar, inklusive migrän, lzheimers, högt blodtryck och mycket mer. Grova kornprodukter är bland de bästa källorna till magnesium, men även potatisburken bidrar bra här. n stor potatis ger cirka 20% av det rekommenderade dagliga intaget. Om du äter potatis i några dagar i veckan får du också ett mycket bra sätt att försäkra dig om ett tillräckligt magnesiumintag.

Förutom att vara en bra källa för många viktiga mikronäringsämnen är potatisen också en livsmedelsprodukt som kan göra det enklare för att hålla en hälsosam kroppsvikt. Holt och kollegor gjorde en studie 1995 (5) som syftar till att skapa ett jämlikhetsindex för vanliga frukostmat. De matade deltagarna med 240 kcal portioner av 38 olika livsmedel, sedan uppmättes mätthetsvärden var 15: e minut i 120 minuter, så att deltagarna kunde äta så mycket som de skulle av olika livsmedel och drycker.

Den utvecklade som en Satiety index (SI) för alla de livsmedel i vilka den standardiserade betyget för vitt bröd, som hade ett SI av 100. Lägre än detta innebär att maten var mindre fyllning än vitt bröd och högre medel att maten var mer mättad än vitt bröd. Som några exempel ges donut en poäng av endast 68 SI, glass 96 SI, ägg 150 SI, vitt ris 138 SI, och grits alla 209 SI. Vad som verkligen stod ut från resten var dock potatisen - med ett SI av 323 var det överlägset den mest fyllande maten.

Det var visserligen en kortsiktig studie, men det ändå pekar mot att potatis är en extremt rejäl mat, vilket kan göra det ett bra val om du ska gå ner i vikt. Vår egen erfarenhet och med kunder bekräftar också detta mycket. Potatisen fyller mycket. n mättad mat rik på mikronäringsämnen kommer alltid att vara ett bra val som en central mat i en hälsosam diet och också ett mycket bra val om du är på en diet.

Slutsats: Potatisen är en näringsrik, rejäl, mångsidig och bra mat och är stor som en huvudkälla av kolhydrater i kosten.

Hur ofta äter du potatis?Treningsmat som fungerar

eferenser: - 3) Connie M. Weaver. Kalium och hälsa. dv utr. 2013 1 maj; 4 (3): 368S-77S. doi: 10. 3945 / an. 112. 003533.

- 4) Volpe SL1. Magnesium i förebyggande av sjukdomar och övergripande hälsa. dv utr. 2013 1 maj; 4 (3): 378S-83S. doi: 10. 3945 / an. 112. 003483.

- 5) Holt SH1, Miller JC, Petocz P, Pharmacokalidis . tt mättindex för vanliga livsmedel. ur J Clin utr. 1995 sep; 49 (9): 675-90.

ADVERT

Mest populära