Landets ledare inom motion och kost >> Artiklar

Styrketräning som tillägg till annan träning

Kan det vara en fördel att väga mycket i vissa sporter, till exempel amerikansk fotboll, tungvikt boxning etc.? gärna kombinerade med en relativt hög andel muskler.

I många idrott finns det delvis komplexa och komplexa faktorer som är avgörande för resultatet. Dessa faktorer är ofta uppdelade i olika kategorier, till exempel fysisk, mental och social.

Utbildningen av faktorerna sker genom särskild träning i utövandet av huvudaktiviteten, eller mer riktad mot faktorer som ingår i komponenterna när det gäller prestanda. Styrka är ofta en sådan komponent, och många idrottare har styrketräning som ett naturligt komplement till träning av speciell aktivitet. Denna styrketräning är i många fall annorlunda än den klassiska stressutbildningen. I synnerhet i programmets utveckling och orsaken till valet av övningar vägs träningsprinciperna olika. Men varför utövar du styrka utöver annan träning? Och vad bör man tänka på när man utformar ett träningsprogram som passar exakt sporten du vill bli bättre? Just det kommer vi att gå igenom denna artikel närmare.

Den övergripande anledningen till att idrottare utövar styrka är att de vill förbättra prestanda i sitt spelhändelse. I många sporter är musklernas förmåga att skapa stor makt avgörande för resultatet. xempel på detta kan vara hoppa övningar, sprint och bollspel. Samtidigt är det känt att ökad förmåga att producera och / eller absorbera kraft minskar risken för akut skada. Fysiologiska, biomekaniska och funktionella förändringar i muskler, senor och leder har uppfattats som ett resultat av styrketräning. De flesta av dessa potentiella förändringar hjälper kroppen att motstå större belastning innan någon skada uppstår.

I ett antal sporter som amerikansk fotboll kan tungvikt boxning och dagbok vara en fördel att väga mycket? gärna kombinerade med en relativt hög andel muskler. Styrketräning är ofta en naturlig del av grundutbildningen. Därefter tränar du enligt samma metoder som används när du vill öka muskels tvärsnitt, så kallad hypertrofisk träning.

Även om det är lämpligt att vara stark är det ännu viktigare att vara stark i förhållande till din egen kroppsvikt. Speciellt sport med viktklasser, men övningar också där du bär din egen kroppsvikt, som i gymmet, friidrott och bollspel. Från biomekanikens vetenskap vet vi att accelerationen beror på kraft och massa som ska flyttas vidare. Ju större massan (kroppsvikt) desto högre kraft (producerad av muskler) krävs för att skapa en viss acceleration. n idrottsman som klarar av att producera hög acceleration har ofta förmågan att producera mycket kraft i förhållande till sin kroppsvikt? Vi säger att idrottaren har en bra relativ styrka.

Ibland är utmaningen att inte skapa makt, utan att motstå det.Detta gäller volleybollspelare som landar efter ett hopp, idrottare i kontaktsporter som måste hålla balansen även om de skjuts och för idrottare i alpina grenar. Oförmåga att motstå de krafter som kroppen utsätts för kommer att sänka möjligheterna till bra prestanda och också öka risken för skada. Styrketräning ökar toleransen för kraftstress för de olika vävnaderna i kroppen. Vi kan ta ett exempel från alpina grenar. I backbana står atleterna med en stor fleece i knäna. Kontroll är i stor utsträckning med hjälp av viktöverföring, men med samtidig avsky mot marken. Den rörelseenergi man har i en riktning måste ofta motverkas i samband med svängningar eller bromsning. Detta leder till extrema kompressionskrafter i lederna samt stor muskelutveckling i musklerna. I samband med träning närmar du utvecklingen av makt genom bland annat styrketräning. Knebøy är då ett naturligt val av motion. Du tränar genom hela banan (dvs djupa squats) eftersom du har stora böjningar i knäna i stora delar av kursen. ekommendationen till de bästa artisterna är att de ska kunna hantera 2,5 gånger sin egen kroppsvikt i denna speciella övning. n metod som används är lugn i den excentriska fasen, dvs på vägen ner och snabbt tillbaka. Det är inte onormalt att ta 5 repetitioner per serie och totalt 5 serier. n serie på 3 minuter rekommenderas mellan serierna, eftersom musklerna behöver tid att komma in för att skapa nästan lika kraft i följande serie. Denna typ av övning kommer att möjliggöra stora delar av musklerna, vilket ger många motorenheter.

?? Från och med specialbanans rörelsemönster är det också normalt när du vill upptäcka risken för skada. I fall där man konstaterar att minskad styrka kan vara en avgörande faktor, övar man styrkan genom övningar som är ungefär desamma i rörelseformen. Det är lämpligt att ta hänsyn till om nuvarande muskler ska skapa kraft genom excentrisk (där muskeln är förlängd) eller koncentrisk (muskelsförkortad) arbete. tt exempel på detta kan erhållas från tipplag i fotboll. De tycker, som sprinteren, att stretchning av musklerna på baksidan av låret är benägen att sträcka sig? dvs brott av muskelfibrer (Garrett 2002). nalyser har visat att skadan uppstår vid fotografering eller sprintning, så som musklerna kontrollerar bendepressionen i steget. Gemensamt för båda situationer är att det muskulära arbetet är excentriskt. aserat på detta har du börjat stärka de hammande musklerna (baksidan av låret) genom excentriska övningar. esultaten visade att de som hade varit bra på träningen fick färre spänningsskador under året än de som inte tränade på det här sättet (ndersen et al 2004).

ktivitetsvaraktighet spelar också i valet av styrketräning. n landskonkurrent, som tävlar länge, har uthållighet som huvudkomponent i prestanda, men kan dra nytta av viktutbildning.Det är därför nödvändigt att musklerna kan utveckla kraft många gånger i följd. aserat på definitionen av styrketräning? muskel- eller muskelgruppens förmåga att utveckla maximal kraft? (Gjerset, 2002), det här är något i ordning och träningen kallas ofta muskeluthållighetsträning. n längdskridskoåkare använder fortfarande motståndsträning med vikter som cirkulär träning där de viktigaste muskelgrupperna och stabiliserande muskler tränas med 30-40 repetitioner per serie. Dessutom krävs viss träning. Detta förklaras av det faktum att ökad kapacitet för kraftutveckling kommer att ge en bättre arbetsekonomi för varje enskild andel. Detta stöds bland annat av den klassiska studien utförd av Hoff & Helgerud (1999). n grupp utbildade endast längdskidåkning medan en grupp utövade kraften i en enhet som simulerade taktaket. fter tester efter träningsperioden hade styrketräningsgruppen de bästa framstegen? testas genom en uthållighet aktivitet! ! Liknande resultat har hittats i ökad arbetsekonomi vid cykling genom benstyrkan, men denna studie utfördes på relativt oförklarliga individer (Loveless et al 2005).

Sport där summan av många delkomponenter är avgörande för resultatet uppenbarligen uppenbarar utmaningar när det gäller utformningen av träningsplaner för att förbättra styrkan. Om vi ​​bara ignorerar förebyggande skador och prestanda, återkommer vi vanligtvis med två komponenter: en komponent där du kommer att skapa stor kraft i tekniken som används och en komponent som överför kraften på bästa möjliga sätt. tt exempel på detta kan erhållas från fotboll där du är beroende av mage och ryggstabilitet för att utföra effektiva riktningsändringar och liknande. Samtidigt är det känt att muskelstyrkan i benen kan vara avgörande för resultatet, vilket är grunden för styrketräning på benen. n norsk studie markerade detta på ett utmärkt sätt. Det testades 1 M i knä- och testtestet och 40 meter körtest för alla spelare i en träningsgrupp. esultaten jämfördes sedan och systematiserades. Det häpnadsväckande var att de som var starkast i klackar också sprang det snabbaste och hoppade högst. Slutsatsen var att det var en korrelation mellan att vara stark, snabb och modig (Hoff & Helgerud 2002).

ADVERT

Mest populära