Landets ledare inom motion och kost >> Effekt

Styrka och ryggvärk

Publicerad 23 Jan 2011

Senast ändrad 28 Juni 2014

v Även otevatn - utbildning. nej

n av de vanligaste muskuloskeletala sjukdomarna är kronisk muskelsmärta i ländryggen. Sådana sjukdomar ger smärta och hämmar vardagliga uppgifter som i sin tur minskar livskvaliteten. Denna studie undersöker om periodisk styrketräning minskar smärtor i ländryggen.

Forskning visar att smärta och funktionshinder på grund av muskelvärk i nedre delen kan minskas med träning med måttlig övningsvolym och intensitet. yligen har det visat sig att periodisk styrketräning kan vara effektiv för att minska muskelvärk i nedre delen av lugna unga, medelålders och äldre vuxna män.

Syftet med denna studie var att avgöra om PT kan öka styrka, minska smärta och förbättra livskvaliteten, måttligt utbildade medelålders och äldre män.

Metod

Ämnena var 45 män som delades in i grupper efter ålder. Grupp a) var medelålders män, grupp b) äldre män och grupp c) var kontrollgrupp.

lla personer hade kronisk muskelsmärta i nedre delen av ryggen.

Studien varade i 16 veckor. Under tre veckor var det användning av styrketräning, medan de övriga 13 veckorna var styrketräning och testning.

Styrketestet avslutades innan träning påbörjades och efter 8 och 12 veckor.

Periodisk styrketräning utfördes systematiskt och individerna fick progressiv ökning av stress på alla större muskelgrupper (full kroppshållfasthet).

Prestanda

esultaten indikerade att de äldre utövare med kronisk muskelvärk i ländryggsregionen för att svara samma styrka träning, med förbättring i alla mätningar (styrka, smärta och livskvalitet) genom hela studien.

Sammanfattning

Från resultaten föreslås att PT kan vara effektiv träningsmetod som rehabilitering för måttligt tränade individer med kronisk muskelsmärta i nedre delen av ryggen.

Källa: J Strength Cond es. 2011 Jan; 25 (1): 242-51. Inverkan av periodiserad motståndsträning på rekreationsaktiva män med kronisk ospecifik smärtbesvär. Jackson JK, Shepherd T, Kell T. ugustana-fakulteten, Institutionen för samhällsvetenskap, Laboratorium för övningsfysiologi, Universitetet i lberta, Camrose, , Kanada.

ADVERT

Mest populära