Landets ledare inom motion och kost >> Uthållighet

Mindre skrubbsår med framfoten landning

Publicerad 29 September 2013

Senast ändrad 24 Juni 2014

y rik Grasaas - utbildning. com

Den berömda Harvardprofessorn Daniel Lieberman, som älskar att springa barfota, med hänvisning till lägre förekomst av belastningsskador med framfoten landning kontra häl landning

Diskussioner om framfoten landning kontra häl landning har varit ett huvudtema under de senaste åren. Speciellt kanske boken "orn to un" av Christopher McDougall, i hög grad bidragit till att många människor har blivit övertygad om att framfoten landning är det mest skonsamma på muskler och leder. Författaren hävdar att när en användare gymnastikskor med stor klack dämpning kommer att uppmana löpare att landa på hälen snarare än längre fram på foten, vilket i sin tur leder till större stammar muskler och leder. nligt McDougall, förekomsten av ras relaterade skador skjutit i höjden under de senaste 40 åren efter sneaker introducerades till den moderna människan (1).

n som stöder McDougalI är den berömda professorn i Harvard, Daniel Lieberman. Tillsammans med sina kollegor undersökte Lieberman skadorna bland personer som vanligtvis landar på framfoten mot personer som vanligtvis landar på hälen. Utskottet bestod av 52 medel- och långdistanslöpare. Studiens fokus var att titta på förhållandet mellan var land till fots och rapportering om skada och smärta under raserna (2).

I valet landade 2/3 av löpare på hälen medan 1/3 sprang med framfotslandning. Titta på hela sortimentet rapporterade 3/4 av deltagarna smärta under ett år. Varken smärta eller allvarlig skada visade skillnader mellan grupperna. Men rapporterades dubbelt så ofta skada i löpare med hälen landning, jämfört med framfoten landning, när tittat på förekomsten av typiska förslitningsskador.

Studien avslutar således att löpare som typiskt landar på hälen verkar ha högre incidens av skador på grund av slitage i jämförelse med löpare typiskt landar på framfoten. Icke desto mindre är det understrykas att orsaken till detta är oklar, men kan vara associerat med lägre stress på leder och muskler under tävlingar på framfots landning jämfört med hälen landning (2).

Källor:

(1) Christopher McDougall (2009) orn to un: Hidden Tribe, Superathletes, och den största ace World har aldrig sett.

(2) Daoud l, Geissler GJ, Wang F, Saretsky J, Daoud Y, Lieberman D (2012) Foot strike och skadefrekvens i uthållighets löpare: en retrospektiv studie. Med Sci Sports xerc 44 (7): 1325-34

ADVERT

Mest populära