Landets ledare inom motion och kost >> Artiklar

Sova om du vill gå ner till fet procent

Glöm kosttillskott som lovar ökad fettförbränning. nligt denna amerikanska studie kan du fördubbla fettförbränning genom att sova tillräckligt.

n försöksgrupp med överviktiga personer på 40-talet sattes på ett måttligt kaloriunderskott över två veckor och uppdelade i två grupper. n grupp fick sova i 8, 5 timmar varje natt, den andra gruppen fick sova i 5, 5 timmar. Viktminskningen var liknande (ca 3 kg), men fördelningen mellan vad som var fett och vad som var muskelmassa var dramatiskt annorlunda.Den grupp som fick 8, 5 timmars sömn varje natt förlorade över dubbelt så mycket fett (-1, 4 kg) som gruppen som bara sov 5, 5 timmar (-0, 6kg)!Med bara 10 personer uppdelat i 2 grupper och en provperiod på 2 veckor är studien bara för begränsad för att dra entydiga slutsatser. Studien visar emellertid att sömnlöshet kan indirekt leda till viktökning eftersom det stör kroppens biorytm och naturliga hormonförändringar, och du upplever en ökad hungerförnimmelse som kan öka kaloriintaget om du inte är i tjänst.

Studien visar sålunda att andelen fett / muskel som minskar på kosten beror också mycket på hur mycket du sover!

  • Detta fall publicerades först 2014, men återkommer till nybörjare.Otillräcklig sömn underminerar kostförfaranden för att minska adipositet

nnaler om inre medicin 5 oktober 2010 Vol. 153 nr. 7 435-441

ADVERT

Mest populära