Landets ledare inom motion och kost >> Artiklar

Ska du träna din styrka också?

n studie har tittat på detta.

Du har nog hört det tidigare, särskilt från personer som inte utövar styrka. Är du fast och får kortare muskler om du utövar styrka? . Är du mindre flexibel om du utövar styrka? , etc. Om du har hört det här förut kommer du definitivt att vara intresserad av James Whiteheads forskning vid University of orth Dakota. nligt studien kommer styrketräning faktiskt att göra dig mer flexibel!

Whitehead utförde experimentet med 25 personer. n tredjedel gjorde ingenting under en 5 veckorsperiod (kontrollgrupp). n tredjedel utförde statisk sträckning för muskler och ligament i höfter, knän och axlar under 5 veckorsperiod, medan en sista grupp utförde styrketräning under perioden. Här var övningar som utövade samma muskelgrupper som omfattas av grupp 2.

Whitehead mätt rörligheten för testpersonernas olika leder före och efter 5 veckorsperioden. Man fann att de strängar som utfördes på höfterna inte hade någon effekt. Styrketräning är dock de första som ökar höftmobiliteten.

är det gällde hamstrings (baklår) svarade svaret på gruppen som en tät och utövad styrka. Ingen sträckning eller styrketräning hade någon effekt på axelns rörlighet.

esultaten visar att styrketräning utförd med full rörelseområde kan förbättra flexibiliteten på ett sätt som liknar vanlig statisk sträckning, om inte bättre. Whitehead sammanfattar genom att säga att så länge du utövar styrka med fulla rörelser i lederna behöver du inte statisk sträckning.

Olympiska viktlifter nämns också som exempel på personer med enorm styrka i kombination med mycket bra flexibilitet.

Personliga kommentarer Jag tycker att studien (som ännu inte har publicerats) är intressant, men skulle vilja se hur både styrketräning och sträckning gjordes. Denna uppsättning åt sidan, jag håller med om att övningar som främjar hela kursen kommer att påverka positivt både rörlighet och flexibilitet.

Med tanke på utvecklingen är det rimligt att anta att så länge kroppen och dess leder används till full kapacitet regelbundet, behöver man inte sträcka sig. Jag finner det osannolikt att de tidigare utgåvorna av folket stod vid ett träd och började sträcka sig. Det är mer troligt att flexibiliteten upprätthölls av fysiska arbetsuppgifter i vardagen.På kommentarerna om olympiska viktlyftorna skulle jag säga att även om många av dem antagligen inte tröttnar enormt, är olympiska viktlifter vanligen av den genetiska överklassen. Historien har visat (särskilt i Östblocket) att utövare systematiskt har blivit uppvuxna och de med dåliga förutsättningar (i detta fall bland annat mindre optimala kroppsstrukturer för olympisk viktliftning) har helt enkelt inte prioriterats.I dagens vardag använder vi inte längre vår kropp och anpassningar kommer att inträffa (musklerna blir korta). Detta kan naturligtvis motverkas genom att utöva riktig styrka med optimal teknik, men det kräver ofta att arbeta med problemområden Fo ?? styrketräning så att komplett utbud av rörelse är faktiskt möjligt och inte begränsas av problemområden.Kör på!

WebMD Health ews 4 juni 2010.

ADVERT

Mest populära