Landets ledare inom motion och kost >> Hälsa

Ska vi äta som i stenåldern?

Camilla 22 pril 2013

Mycket har hänt sedan stenåldern. Hur vi lever och vad vi äter har förändrats mycket. ara under de senaste 40 åren är det mycket vrid på huvudet. Kort sagt: Vi äter mer och flyttar mindre. Det händer självklart inte utan konsekvenser.

 Tanken är att äta mat som våra förfäder gjorde, maten som vi genom evolutionen anpassad för att äta. Dessa är grisar, nötkreatur, fisk, ägg, frukt och grönsaker (utom tomat, potatis och auberginer), nötter och frön (utom jordnötter). Spannmål bör helt enkelt undvika, liksom baljväxter, mjölk och mejeriprodukter, socker, vegetabiliska oljor med omega-6, salt kaffe och alkohol.

De flesta är överens om att maten som rekommenderas att äta är hälsosam. Kött, fisk, ägg, frukt och grönsaker, nötter och frön kommer säkert att kunna förbättra kvaliteten på kosten många. Den stora frågan är dock om det finns tillräckliga bevis för att avskräcka spannmål, mjölk, baljväxter, m. M?

Det är svårt att inte fascineras av tanken på att äta så att våra förfäder gjorde. Men vad vet vi egentligen om hur människan åt så många tusen, för att inte tala om de hundratusentals och miljontals år sedan - och hur vet vi att denna diet kommer att lösa alla våra problem?

agrara revolutionen och livsstilssjukdomar

nhängare av stenåldern diet tror att jordbruks revolution för tiotusen år sedan var början på en lång rad (negativa) förändringar. Inte bara invånarna började vi med jordbruk och boskapsskötsel, men vår tillgång till mat och särskilt vegetabilier ökat betydligt. Detta sägs vara att skylla för många av de livsstilsrelaterade sjukdomar vi ser i dag, som lzheimers, åderförkalkning, vissa former av cancer, diabetes, stroke och fetma för att nämna några.

Men är det så enkelt eller utesluter vi kan alla goda argument som inte stöder vår sak, och väljer selektivt lyssna på vad stödjer oss?n del av problemet genom att hänvisa till stenåldern människans kost är att den varierade kraftigt. land annat varifrån råmaterial var tillgängliga, geografiskt läge och individuella preferenser. Det finns till exempel stor skillnad i vilken mat som finns i frika och ordeuropa. Medan den förstnämnda hade förmodligen en stor andel av växtbaserad kost, var förmodligen kött en dominerande näringsämnen längre norrut.

Det är också hävdade att vi inte har lyckats anpassa sig till en spannmålsbaserad diet på så kort tid av jordbruks revolutionen och fram till idag. Korn bör därför inte ätas av moderna människor. Problemet här är bara att det inte nödvändigtvis är så lätt att veta vad vi verkligen åt i stenåldern.I bästa fall kommer det att bli kvalificerade gissningar.

I Mocambique har kornrester hittats på verktyg som är kända för att användas i stenåldern, för över 100 000 år sedan. Liknande spår har också hittats på ytan av slipverktyg från norra uropa och runt Medelhavet. Det spekuleras att mjöl producerades i uropa mer än 30.000 år sedan. Och analyser av tandsten från neandertalmänniskan tyder på att vegetabiliska livsmedel, bland annat spannmål och baljväxter var en viktig del av deras kost. Sammantaget är det därför lätt att säga att spannmål bara var en del av kosten för bara 10.000 år sedan.

Ska vi tror att det kallas observations och experimentella studier som visar att spannmål och pod-frukter är friska, förbättrar blodfettprofil och glukoskontroll och minskar markörer för inflammation, och risken för stroke och hjärtsjukdomar.

Det är också alltför lätt att påpeka att spannmål innehåller flera antibiotika som minskar absorptionen av väsentliga mineraler. tt dessa ämnen är gjorda för att skydda växten, gör de inte något argument för varför vi inte kan äta dem.

Det är sant att vi är människor olika, och några av oss tolererar inte all mat.

Cirka 1% av befolkningen har celiac sjukdom. Dessa tolererar inte gluten och måste därför kontrollera livsmedel som vete, råg och korn. Inkluderar man de med vete allergier och de av okänd orsak verkar vara känslig för gluten utan några tydliga diagnoskriterier vi är upp till cirka 10%. Självklart borde du inte äta något, men du borde inte skära något, bara för att göra det. Vet du att du är trött, trött, håglös, dåligt, eller få ont i magen av något, kan det vara en anledning till att inte äta det. Men gör det av de rätta orsakerna.

Klipp inte ut livsmedel eftersom de innehåller små mängder av lektiner, avokado eller mandlar eftersom förhållandet mellan omega-6 och omega-3 uppgift är för höga eller socker eftersom det sägs vara giftiga.

Skeptical att avskräcka vissa livsmedel

Jag tror att det är rätt att fokusera på mat som det finns goda grunder för att främja det extra hälsosamt, men vi bör vara noga med att inte avskräcka mat med en bakgrund i vad som fortfarande osäkert eller inte tillräckligt dokumenterad.

Som befolkning äter vi mer, vi äter annorlunda, vi flyttar mindre och vi flyttar annorlunda. llt detta påverkar vår hälsa.

xakt hur vi levde och åt för tiotusentalshundratusen och miljontals år sedan är svårt att veta. Kvalificerade gissningar och resultat kan ge oss värdefulla insikter och några tips, men vi kan inte låta det bestämma. Studier som jämför en stenåldersdiet med en mer traditionell kost kan tyda på att den förra är mer fyllning, sänker blodtrycket, förbättrar glukostolerans och minskar risken för hjärtsjukdomar och diabetes, men här vi behöver mer kött med ben för att dra slutsatser.

Slutsats: Vad jag tycker om Stone ge diet är att den fokuserar på friska, välsmakande och smakfulla ingredienser. Ska jag säga något negativt, är anledningen till att avskräcka en del av maten inte tillräckligt bra.

eferenser

  1. Fullständig referenslista finns här

ADVERT

Mest populära