Landets ledare inom motion och kost >> Utbildningen

Cykelfrågor

Publicerad 16 juni 2010

Senast uppdaterad 28 juni 2014

v ven otevatn Training. nej

Här hittar du svar på frågor om cykling. Kan du rida stora lår? Ger cykling god träning? Svaren ges av Dennis Fjellheim, som har ett huvudämne inom sport från TU.

Vad är den största träningsskillnaden i spinn och cykling i naturen?

Den största skillnaden mellan spinning och cykling ute är frisk luft! Dessutom, när du cyklar ute, använd lite mer muskler i överkroppen, buken och baksidan för att hålla balansen och kontrollera cykeln när du kör bort hinder, cyklar upp eller ner. Detta gäller särskilt för mountainbike. Men både spinning och cykling ute är bra träning för hjärtat och cirkulationssystemet. Om du är medveten om att träna intensiteten, har du samma träningseffekt på spinning och cykling ute. Ta reda på vad som passar dig.

n cykel är en cykel, oavsett om det är ute eller om det är i fred, spelar ingen roll!

Vem passar cykelträning för?

Cykelträning är lämplig för alla som kan cykla, så länge man kan hantera trafik. Cykling är mild mot kroppen så länge cykeln är ordentligt inställd. Cykling är en icke-bärande aktivitet, dvs sätter dig bort från sätets vikt, vilket gör den mer försiktig för rygg och knäled. För att cykla, undviker du chockerna du får från marken, till exempel. igång. Cykling är således en aktivitet som är särskilt lämplig för dem som är tillbaka och knä eller känner sig för tunga att springa.

Är det effektivt träningspass?

lla övningar där du upp till en viss intensitet, dvs andning och puls över 130 är bra uthållighetsträning. Ju högre intensitet (upp till ca 90-95% av HFmax), desto större blir effekten på uthållighet du får. Om du är en vanlig pulsvaktare bör du vara medveten om att HFmax inte är lika för löpning, skidåkning och cykling. HFmax kommer att vara lägre på cykeln eftersom mindre muskelmassa används i aktiviteten. Detta måste beaktas vid träning. Hjärtfrekvens på 180 slag per Min kan vara mycket tyngre på cykel än i tävling.

Får du stora lår av högintensiva cykler och branta backar?

tt få stora lår av cykling är en vanlig myt. Men det här är inte något att oroa sig för.

Jag tror att jag har sett att du har sett toppklasscyklar som har mycket markerade muskler i benen. Således ser de bra ut. Ja, det finns cyklister med stora lår, men det finns förmodligen fler cyklister med smala lår. High-end cyklister är tunna och lätta. De har nästan inte muskler i överkroppen och sålunda är låren mycket välutbildade, och med en fet procent under 10, ser bra ut.

Muskler anpassar sig till den stress de utsätts för. Om du utövar styrka exponerar du dina muskler för ganska mycket stress. Således blir musklerna större för att klara av denna stam och kan utveckla stor kraft. Om du slutar träna kommer du att förlora din muskelmassa igen.

För cykling utvecklar du lite kraft. ormalt kommer vi att utveckla större kraft genom att gå två steg nerför trappan uppför trappan eller genom att gå på en brant sluttning än med cykling.

Slutligen; Om träning utövas kommer all träning att ge en viss ökad muskelmassa, cykling ger inte mer muskel åt låren än annan aktivitet.

Är det effektivt träning för viktminskning?

är det gäller viktminskning beror det på beräkningen, kalorierna - kalorier ut. Vid cykling kan du göra något om den sista delen, kalorierna ut. är du kör 5 km spenderar du mycket mindre energi än om du kör 5 km. Det beror främst på att du spenderar mycket kortare cykeltid på dessa 5 km. Men om du rider i 30 minuter, låt oss säga en puls på 150 eller om du kör på puls 150 i 30 minuter, blir skillnaden inte så stor.

Fördelen med en cykel är att du ofta lyckas hålla länge jämfört med att springa, kanske flera timmar. Spänningen på muskler och leder på cykeln är liten jämfört med löpning. Således kan den totala energi som bränns under träning vara hög.

Källa: Svar ges av Dennis Fjellheim. Han har ett huvudämne i idrott vid orges idrottsinstitut, TU Trondheim. Han är cyklist och tränare för cykelklubben TVK i Trondheim och arbetar som lektor i gymnasieutbildning på rundalen Vgs. rtikeln har tidigare publicerats i tidningen MG.

ADVERT

Mest populära