Landets ledare inom motion och kost >> Hälsa

Nej, frukt ger dig inte rynkor och gör dig inte fet!

Camilla 4 september 2014

Förra veckan publicerades en video på YouTube som fungerar som en skrämmande propaganda mot att äta frukt. Det blir bl. a. hävdade att frukt är djävulens verk för kroppssammansättning vår. "Frukt är godis", "frukt är bara en sockerbomb, full av fruktos som gör dig fet", "du får rynkor frukt", etc.

Det är ganska våldsamma påståenden, och vissa tror tyvärr det.

Vad är frukt?

Frukt är ett livsmedel som är fyllt med låg kalori näring. Frukt innehåller socker (glukos och fruktos), fiber och massor av mikronäringsämnen. Den "stora fula vargen" är därför fruktos. Per 100 gram äpple, till exempel. Vi hittar cirka 14 gram kolhydrater (socker och fiber), där 10 gram är socker. Så per hundra gram äpple är ca 5 gram sockerfruktos, och det är strikt mycket litet. Men trots att fruktosandelen i frukt är så låg, demoniserar individen frukt och tror att alla borde hålla sig borta och tröttna på att äta ett äpple på en diet.

nledningen till fruktos är inte bra

Glukos är en kolhydrat molekyl som våra celler är flitiga användare av och att vår kropp producerar själv också. Fruktos är å andra sidan något vi naturligt kommer i oss genom frukt. ndra, något värre källor till fruktos, är raffinerade sockerarter och källor som "hög fruktos majssirap" som används i stor utsträckning som sötningsmedel i läsk i US. 

Glukos och fruktos metaboliseras på mycket olika sätt i kroppen. Varje cell i vår kropp använder glukos som bränsle etc. Men för fruktos är levern det primära organ som kan metabolisera fruktos i betydande mängder.

Därför har fruktos fått ett så dåligt rykte: är människor äter mat som innehåller mycket kalorier och fruktos kommer det att bli mycket arbete för levern. Levern börjar rädda frukten som fett, och det är här fruktans frukt kommer in.

Fruktos är "dålig", men vi måste tänka sammanhang

Det finns ingen tvekan om att tillsatt socker är något vi bör undvika och den främsta anledningen till fruktos är så dåligt beror på att de metabola effekterna av fruktos har när det tas i . Men eftersom vi vet att tillsatt socker är dåligt, det finns många som tror att detsamma gäller frukt eftersom det innehåller fruktos.

Ja, det finns ett stort bevis på att fruktos är dålig i stora mängder, men det gäller inte de små mängder som finns i frukt. Det är nästan omöjligt att övervinna fruktos bara genom en frukt eller två. Frukt är inte bara en "vattenpåse full av fruktos", men är en matrik kost, låg kalorier och god fiber.endast fallet när frukten bör undvikas är om du har fruktosintolerans.

  • Sugar - Juice och frukt är inte samma sak
  • Frukt är friska, också på en diet
  • 9 skäl att hålla sig borta från fruktos

ADVERT

Mest populära