Landets ledare inom motion och kost >> Uthållighet

Musik kan påverka din kör prestanda

Publicerad 7 januari 2014

Senast uppdaterad 24 juni 2014

v rik Grasaas Training. ingen

Professionella löpare använder också musik för att förbättra deras fysiska prestanda.

den 18 februari 1998 race Haile Gebrselassie förvånande i den nya världsrekordet på 2000 meter med tiden 4: 52, 86. Strax efter förklarade Gebreselassie att han under loppet hade anslutna deras ökade frekvensen av låten Scatman av Scatman John, som spelades in under sin lopp på irminghams nationella arena. fter detta uttalande har det ökat fokus på huruvida musik och taktik har effekt inom uthållighetsutövare.

Många föredrar att lyssna på musik under träning med hög intensitet. kustiska stimuli, såsom synkronisering av musik eller pacemaker, har rapporterats som ett prestationsförstärkande instrument hos uthållighetsutövare (ood et al., 2013). Musik med bra synkronisk rytm kan på många sätt vara mer motiverande än en rytmometer som bara säger en rytmisk "biip". Men - Vad är mest prestationsförbättrande under trötthet?

I en studie av ood et al. (2013) undersöktes effekten av akustiska stimuli på körprestanda. Utskottet bestod av 19 övningslöpare (10 män och 9 kvinnor). Löparna skulle köra ett utmattningstest tre gånger, en gång utan akustiska stimuli, en gång med en hastighet mätare med samma rytm som löparens stegfrekvensen och en gång med musik som innehåller samma rytm som löparens stegfrekvensen. Graden av utmattningstest justerades individuellt med en total varaktighet av mellan 7 och 15 minuter.

Testerna utfördes på olika dagar. Löparna utförde bättre med akustiska stimuli än utan akustiska stimuli. Överraskande var det ingen skillnad mellan utmattningstestet mellan användning av tidtabell och musik, trots en förväntad motivationseffekt av musik.

Men fysiologiska mätningar under submaximalt arbete indikerade att musik minskade känslan av trötthet. Forskarna tror att musiken under utmattningstestet innebar att löparna lyckades klämma lite extra, vilket förbättrade deras prestanda. Dessutom tror forskarna att taktmätaren hjälpt idrottare att bibehålla rytmens takt. Således arbetade löparena mer ekonomiskt, vilket i sin tur resulterade i bättre prestanda.

De upptäckter indikerar att motiverande musik med en framstående och synkroniserad takt, som är anordnad att löparens stegfrekvensen, kommer att förbättra prestanda under en körning test till utmattning.

ffekten av varierande frekvens och körprestanda kommer att beskrivas i en annan artikel - men tills vidare - om du behöver några motiverande låtar med ett steg frekvens av 180 per minut listas här:

ood J, ijssen M, Kamp J, oerdink M (2013) ffekten av hörmotorisk synkronisering i sport: Förhöjning av körprestanda genom att koppla kadens med rätt slag.PLoS One ug 7; 8 (8): e707

ADVERT

Mest populära