Landets ledare inom motion och kost >> Diet

Mer fett i kosten - bättre prestanda?

Publicerad 12 januari 2010

Senast ändrad 28 juni 2014

v ven otevatn Training. nej

Många har funnit att en diet bestående av kolhydrater kommer att vara till nytta för prestationer i uthållighetsutövare. Denna artikel tittar på om vi har gått för långt i denna tankegång på bekostnad av fettintag.

Författaren till artikeln har tittat på ett antal forskningsrapporter som visar att ökat fettinnehåll i maten leder till ökad prestanda.

Prestationsnivåer hos uthållighetsutövare beror på maximalt syreintag och näringsintag (främst kolhydrater och fett). Med ökad arbetsintensitet blir behovet av kolhydrater större och tröttheten associeras med minskad glykogenes i musklerna och lägre glukoskoncentrationer i blodet. Då är det logiskt att ha en diet som huvudsakligen består av kolhydrater om målet är att fungera optimalt.

Det finns få studier som har studerat effekten av att äta mer fett i kosten.

I praktiken får många uthållighetsutövare för lite energi genom mat än de konsumerar på grund av deras träning. Det finns en negativ energibalans. Om fettinnehållet i kosten ökar på bekostnad av kolhydrater, är prestandan vanligtvis sämre. Men ökad kontrast fetthalt så att fetthalten är 40% av den elkraft utan att minska halten av dieten kolhydrater, det finns studier som visar en betydande prestandaförbättring. Detta gäller särskilt för arbetsintensiteter upp till 60-70% av maximal aerob kapacitet.

För låg fetthalt i kosten kan få muskelcellerna att minska fettinnehållet (triglycerider). Triglycerider är viktiga för arbets muskler, även muskel glykogen (kolhydrater) kvantitativt är den viktigaste näringsämne för de flesta uthållighetsidrotter.

Dieten bör därför bestå av tillräckliga kolhydrater för att ge adekvat glykogenhalt i musklerna. Det är dock viktigt att det innehåller tillräckligt med fett för att uppnå en energibalans och bygga optimala fettdepåer i muskelcellerna.

eferens:

D. , . Pendergast, J. J. Leddy och J. T. Venkatraman: n perspektiv på fettintag hos idrottare.

Journal of the merican Colleges of utrion. 2000; 19: 345-350

ADVERT

Mest populära