Landets ledare inom motion och kost >> Utbildningen

Masaisko i kampen mot fetma

Publicerad 22 September 2012

Senast ändrad 28 JUI 2014

y Iben Krogsæter - utbildning. nej

Kan Masaisko vara lösningen i kampen mot fetma?

Maisaisko har länge varit populär bland personer med höft-, rygg- och knäproblem. Skorna har visat sig lindra lederna och kan förbättra vår attityd när vi flyttar. Idén kommer från en nation i östra frika är känd för sin goda attityd och känd för att ha lite problem med lederna och rygg. Folkrasen går barfota hela tiden och mycket på ojämn terräng. n ny studie fann en ny roll för Masaisko som en möjlig bidragsgivare till kampen mot fetma.

I denna studie testades 29 överviktiga män och kvinnor med och utan Masaisko antingen genom att gå eller stå. För att undvika den effekt som det var ovanligt att gå med skor fick alla deltagare använder skorna sju dagar innan studien. Testet utfördes på en löpband där alla deltagarna gick eller stod i 5 minuter av antingen vanliga skor eller Masaisko.

Studien visade att användningen av Masaisko ökade energiförbrukningen med 5-7%, antingen stående eller ibland. är deltagarna stod var skillnaden 6 kcal per timme, vilket inte är så mycket att sätta på pengarna på. Ibland var skillnaden större, men fortfarande bara 35 kcal på en timme. I praktiken betyder det att om du går 4-6 timmar under en dag ökar dina skor din energiförbrukning med cirka 140-210kcal dagligen.

Den praktiska betydelsen

Man kan hävda att Masaisko ökar energiförbrukningen och kan därför användas av feta som ett hjälpmedel för att gå ner i vikt. Ändå är det viktigt att veta att effekten är liten och du bör överväga effekten mot kostnaden för skor. Det är ganska möjligt att Masaisko kan bli ett litet instrument för individer, både med ökad energiförbrukning och förbättring av sjukdomar. Men det borde inte vara det enda kortet du har i din ärm. Viktminskning kräver att du arbetar i hela din livsstil, där fysisk aktivitet och en hälsosam näringsdiet blir en vana. Ytterst resan kommer att bli mycket viktigare än skor du går in den.

Källor

Krieger (2012) Masai arefoot skor och energiförbrukning. Weigthology varje vecka.

Maffiuletti et al (2012) Ostabila skor ökar energikostnaderna hos överviktiga patienter. m J Med. 125 (5): 513-516.

ADVERT

Mest populära