Landets ledare inom motion och kost >> Utbildningen

Skratta på kommando - Skrattyoga

Publicerad 27 juni 2011

Senast ändrad 28 juni 2014

v kjersti training. nej

Skrattar vägen till bättre hälsa?

- Innan jag var mycket frustrerad och argumentera ofta med mina kollegor, sade Vipul Patkeshwar 45-årig läkarsekreterare anser att avsiktlig användning av skratt har

förändrade hennes liv. Varje dag deltar hon på ett möte där du uppmanas att le för att hålla sig frisk.

- Ho ho ha ha! Skrattar och klappar händerna upprepade gånger, snabbare och snabbare, i den lummiga parken i miljoner staden Mumbai i Indien. I en halvcirkel av tio

andra deltagare står Vipul och gör grimas för att värma upp ansiktsmusklerna.

- Ueææææ! Vipul skakar sin tunga ur munnen, medan huvudet skakar lätt från sida till sida, och händerna är formade som en kattklor, redo att slå kappan.

- Løveøvelsen är kul. Man kan inte låta skratta åt någon som gör det här. Skrattar smitta, pekar Vipul ut. - Dagen som börjar med skratt är bäst.

evattning: adha Suryavanshi är som de flesta kvinnliga medlemmarna i skrattklubben Worli Seaface hemma. Hon gillar att komma ut ur huset för att delta i skrattmötena.

Dr. Madan Kataria lanserade den första skrattklubben i Mumbai 1995. Kataria tror att kroppen inte kan skilja mellan falskt och sant skratt, och därför kommer ett engagerat skratt att ge

hälsofördelar. Han tror att du inte är beroende av humor, skämt eller någon form av komedi att skratta. På så sätt föddes skratt yoga - en kombination av skratt och

traditionella yoga-stegövningar.

Skrattar i luften

ästa övning påminner oss om den första delen av den kända fågeldansen, men ljuden som kommer ut ur munnen skriker. De låter nästan som kråkor som

cirklar över parken. Vänster hand placeras under vänster armhålighet och höger hand under höger armhålan. Deltagarna flyttar sina armar upp och ner som vingar, men till skillnad från fåglarna lindrar de inte marken. Men de tittar på varandra och ler.

n halvtimme före skrattmötena finns ett antal av de äldsta deltagarna samlade. Tillsammans övar de yogapust och matar fåglarna. Vipul verkar inte delta i detta och kommer med sin man i bråttom strax innan huvudevenemanget börjar. Tiden är sju.

Osynliga funnies: Tukaram ikam behöver inte berätta skämt för att skratta.

Under nästan fem år har Vipul deltagit på morgonmötena i Worli Seaface Launch Club i Mumbai.

Det brukade vara att hon brukade gå sin morgonpromenad längs strandpromenaden som passerar parken där skrattklubben hör hemma.

- Jag hörde skratt och blev nyfiken. Jag gick till församlingen och blev väl mottagen. fter

har jag varit här varje dag, säger hon.

- Mycket bra, väldigt bra.

Deltagarnas övre kropp böjer sig framåt medan armarna cirklar och rullar över varandra.I överkroppen sträcker sig tillbaka och armarna passerar över huvudet,

ropar alla "heeeey".

- Mycket bra, väldigt bra, heeey.

Detta är den övning som upprepas oftast under de 20 minuter som morgonmötet varar. Mannen framför Mr Pradesh leder mötet där han står på en platå

fem steg ovanför de andra, mitt i halvcirkeln. Han säger att denna övning ökar lungkapaciteten genom att frisätta frisk luft.

- Vad kunde vara bättre än att hålla mötet ute till sjöss? han frågar retoriskt och gör en

hög snöig näsa medan han sniffar in i ren havsluft.

- n extra familj

Den Smile Inner håller med Laughter Clubs grundare, Dr. Kataria. Hon tror att hon kan titta på de andra deltagarna som skrattar yoga.

- Flera av medlemmarna har minskat sin narkotikamissbruk till högt blodtryck, och både mig själv och andra har kommit ut av depression med medvetet användning av skratt, förklarar Vipul.

- Jag har även sagt adjö till och med kall och influensa. Mitt immunförsvar är mycket starkare. Inga sjukdagar om fem år.

Förberedelse: ndningsteknik är en viktig del av Laughter Yoga. Mötesordförande Herr Pradesh förklarar att detta är att frigöra frisk luft som

för att förbereda lungorna för efterföljande skrattövningar.

Vipul och hennes man bodde tidigare med makeens föräldrar, som var sjuk och behövde vård. är de dog för några år sedan blev skrattklubben en ny familj för Vipul.

Tillsammans firar de helgdagar och medlemmars födelsedagar.

- Vi är som en familj. Jag skulle aldrig ha varit dem längre, säger Vipul när hon rör den vita sjal som har glidit ner över den svarta klänningen.

Hennes näsborrar expanderar. Den mousserande lilla sten hon har på vänster sida av hennes näsa lyfts upp och lyser mot solen som följer med hennes första morgonstrålar.

Hon håller händerna framför ögonen och andas djupt och långsamt. Damer i alla former, och med starka färger på kläddräkterna, sträcker händerna mot himlen.

andas lugnt. In och ut. In och ut. rmorna säger lite åt sidan, men är fortfarande upplyftade höga. Munnen är öppen och de börjar skratta. Hög.

Få det av dig

Vipul arbetar heltid som sekreterare vid Tata Memorial Hospital. Flera platser i världen har startat sin egen cancerklinik bland cancerpatienter, och Vipul

hoppas att sjukhusledningen kommer att skapa en på hennes arbetsplats också.

- Det är min erfarenhet att du kan hantera situationer bättre när du använder skratt.

Hon tror också att det finns händelser där det är olämpligt att le. är någon dör, till exempel.

- Men jag tror att skratt är viktigt att komma ur dessa svåra situationer, tillägger hon.

- Skratt är bra för bearbetning.

- loooo?

Vipul skrattar. Tummen pekar mot örat och lillfingret ner till munnen. Hon pratar med sig själv i handen för att föreställa sig en telefon.Den som hon pratar med är i vilket fall ingen tvekan om att personen sa något roligt.

Skrattet är löst med Patkeshwar-familjen

n löjlig hiss i vardagen

Sonen purva på 18 år sätter glaset med vatten i knäet. Det finns inget matbord i den rosa och lila lägenheten. Han ler stort. Han känner att mamman har mer tid för honom och hans far nu och uppskattar det goda humör som har uppstått hemma efter att moderen blev aktiv i skrattklubben.

- Innan hon var tvungen att slappna av när hon kom hem från jobbet. u har vi mer familjidag, menar

sonen.

- Hon har alltid varit hemmafru och arbetat samtidigt på sjukhuset, men hennes energi har ökat betydligt, säger Vipuls man Vaibhav.

Den 157 cm långa damen tror att kvinnor ler mer än män eftersom de spenderar mer tid med andra kvinnor, inte minst barn.

- De slammar bara när de är tillsammans och skjuter sonen.

lla skrattar. Vipul måste hålla med.

- Vi pratar mycket om svärmor, erkänner hon.

är hon frågas om hur hon rekryterar andra till skrattklubben, får mannen sin i spetsen.

ntusiastisk är också ordet Vipuls kollega Santosh ewalkar använder för att beskriva henne. Han har observerat Vipul och tycker att hon har förändrats.

- Tidigare fanns det flera konflikter under hennes arbetsdagar. u kan hon använda den positiva energin från skratt för att se ljusare på saker.

- Det verkar som om hon tycker om livet, avslutar han.

Släppa

Vipul tror att det handlar om att kunna skratta åt de små sakerna i vardagen. Även hon har en 3-årig pojke som kommer springa så fort han hör henne att lägga nyckeln

i dörren. Han kommer att berätta för henne allt han upplever. llt.

- Han ger mig mycket glädje, ler Vipul.

- Hon har en babysäck, så det är också på jobbet. De skickar barnen till henne och barnen kommer att vara med sitt hem. Smilet och skrattet utstrålar konfidentialitet, säger Santosh.

Hon spinner lätt på vigselringen. Det är en av de två ringarna hon har på sin vänstra hand. llt lyser.

- Skrattar i vardagen är värt guld, hon slår

Skrattklubben är som en fristad för medlemmarna. Här kan de skratta och skratta på hjärtans önskan.

- Om jag hade lidit på det här sättet med min svägerska eller deras grannar, skulle de trodde att jag hade varit arg, humped Vipul.

är Vipul skrattar varmt blinkar hon ögonen extra bra. Små streck ser ut på utsidan av ögonfransen som sträcker sig bakåt mot tinningen.

- Jag har haft lite extra leenden efter att jag gick med i Laughter Club. Men så länge som skrattet håller mig frisk, kommer de bara! avslutar Vipul.

orska forskare klagar på skrattets effekt på kroppen

- Vissa människor kan känna sig bättre fysiskt eller mentalt efter att ha varit medlem i en skrattklubb för en tid. ffekten kan bero på andra faktorer än det faktiska skrattbeteendet, säger forskare Sven Svebak på TU.

Svebaks egen forskning tyder på att du har större chans att skratta när du är med andra än när du är ensam.Han tror sedan att den goda känslan hos medlemmarna i en lunatic club är kvar med att vara social.

Tom Svein Tyrdal kallas humoristen och har publicerat flera böcker om ämnet. Han tror att Vipul upplever skrattklubben som inkluderande och vänlig. Det ger henne samhället

och det ger henne nöje. Här är skrattet i en humoristisk ram och han anser att det är viktigt att visa att skrattet används som ett medel för äventyr.

- Det skratt som skrattklubberna utför är ett positivt skratt. Tekniken är förankrad i social inlärningsteori: Om du vill vara glad gör vad som gör dig lycklig. Du förstör inte dig själv, säger Tyrdal.

Oavsett vetenskapsmännen i framtiden är överens om lekets inverkan på kroppen, tror Vipul att för hennes och hennes nya familj i skrattklubben hjälper skratt utan anledning. Tyrdal håller med Vipul.

nligt min uppfattning är diskussionen inom forskargruppen om vad som är viktigast för humor eller skratt

lika intressant som diskussionen om vem som kom först: Høna eller

ägget.

ADVERT

Mest populära