Landets ledare inom motion och kost >> Artiklar

ÄR Olympic Weightlifting det ultimata valet för ökade fysiska egenskaper?

Är det dags att fokusera på? bäst av allt? istället för att gräva in? det bästa av en sak? .

Det finns fortfarande diskussioner om vilka träningsmetoder som leder till ökade fysiska egenskaper.

Å andra sidan finner vi de som tror olika variationer av styrketräning, medan vi däremot finner de som tror att kroppens användning utan yttre motstånd är nyckeln. Vad händer om låset inte går upp utan rätt kombination?

Jag börjar verkligen lura varje gång sådana diskussioner dyker upp, helt enkelt för att de är idiotiska. Låt oss sätta sportprestationer i fokus. Självklart kommer fokus på tekniska färdigheter att ha mycket att säga. Självklart har träningsträning mycket att säga. Självklart har snabb träning mycket att säga, det är mest överenskommet, men när det gäller styrketräning? Tja, då är fallet annorlunda.

Varför är det så?

är sådana diskussioner uppträder är det vanligtvis alltid någon som börjar prata med den ökade muskelmassan kommer att förhindra idrottarnas prestanda och sakta ner och styva på grund av detta. ättvis nog! Men vem har sagt att den typiska kroppsbyggnadsutbildningen är synonymt med styrketräning för ökad prestanda? Om inte personen faktiskt säger, är det orimligt att anta det.

Låt oss också titta på olympiska viktlifter i de lägre viktklassen. Dessa är några av världens starkaste och vanligtvis i en viktklass som är mycket lägre än den genomsnittliga fotbolls- och handbollsspelaren. odily har de inte nödvändigtvis så mycket mer muskelmassa, men de är otroligt starka och dessutom är olympiska viktlifter bland världens snabbaste och imponerar mycket med spinnhoppar (även i mycket tunga viktklasser). n översikt över detta visade att viktlifter som väger ca 90 kg hade de högsta toppstöden (ref: Kelly agget) och det här är en släkting? vanlig vikt? .

Så varför är vektlifter som inte är långa djur (mtp-muskelmassa) så otroligt starka och demonstrerar högsta fysiska färdigheter? De har helt enkelt möjlighet att rekrytera maximalt muskelfibrer för de utförda uppgifterna. Kanske har det något att göra med hur de tränar?

Ja, det är så som det är. Viktliftar tränar alltid explosivt, dvs? De ger alltid maximal i lyftfasen (koncentrisk fas), men för det mesta förlorar de sig i golvet innan de sänker vikten (excentrisk fas), för att förhindra överdriven stress på både nervsystemet och muskelsystemet. Det är uppenbart att tyngdlyftning även driver den excentriska fasen av squat och frontböjning och sålunda, men träningen är i allmänhet inte inriktad på att öka muskelmassan som huvudmål.

tt exempel på fysik och dess samband med styrka. Stor muskelmassa behöver inte vara närvarande även om enorm styrka är.

Låt oss titta på en studie

studie (bifogas), tittade på hur tung styrketräning i kombination med antingen agility eller tyngdlyftning påverkade fysiska egenskaper såsom motståndskraft hopp (knäböj hopp), drop hoppa, 10- och 30 meter sprint.

grupp som körde tyngdlyftning utöver kraftigt motstånd (tungt motstånd var halv knäböj med 4x6M) utnyttjas följande utbildning regimen.

3x6M med höga pulls

4x4M med ström ren (variant frivending)

4x4M med ren och tryck (tryck och chock)

grupp som körde hoppar bredvid tunga kropp utnyttjas följande utbildning regim:

6 × 4:02 ben s avels humle

4 × 4 alternerande enkel ben avels humle

4 x 4 enkel ben avels humle

4 x 40 cm droppe hoppar

program följdes under åtta veckor träningsvolymen ökades 4 veckor.

Vad hände?

åda grupperna ökade hoppet i hopphoppet, men den grupp som körde olympisk tyngdlyftning visade större ökar. ndast den grupp som körde olympisk tyngdlyftning hade ökningar i topphopp. Gruppen som körde gymnastikutbildning hade en något större ökning i halva knäet.

Vad är intressant?

Det är intressant att gruppen som inte utövar stress ökade spänningen mer än den grupp som tränade specifikt på spänningen. Förresten är det? intressant? den halva kullen används i så många studier. Vad sägs om att köra godkända squats? ck!

Mina tankar om detta

Är argumentet att du blir bra på vad du övar är inte alltid tillfredsställande nog. Klart bör man träna på olika fysiska egenskaper, men de specifika metoderna (som styrketräning) kan leda till positiva effekter på andra betyg, det råder ingen tvekan om. Det här är bara en sådan studie, men det finns otroligt många av dem och erfarenheter, utövare av världsklass använder styrketräning som en viktig del av sina träningssessioner.

Skulle detta säga att styrketräning är nyckeln till allt? ej, kommer inte att raderas. Det innebär att styrketräning har positiva effekter som hjälper till? producera? en bättre artist. Detta betyder inte att styrkan kommer att ersätta hurtighet- eller hoppa (etc), men fungerar som en väl så att hela blir större än summan av dess delar.

Är det dags att fokusera på? bäst av allt? istället för att gräva in? det bästa av en sak? .

(1)

Kortsiktiga effekter på funktionell kraftutveckling med lägre kropp: viktliftning vs. vertikala hoppa träningsprogram.

Tricoli V, Lamas L, Carnevale , Ugrinowitsch C.

Institutionen för idrott, School of gymnastik och idrott, Universitetet i Sao Paulo, Sao Paulo, SP, rasilien. vtricoli @ usp. br

land idrottskonditionering tränare är det stor diskussion om effektiviteten i träningsmetoder som förbättrar lägre kroppsstyrka. Tung motståndsträning kombinerad med vertikal hopp (VJ) träning är en väletablerad träningsmetod. However, there is a lack of information about its combination with Olympic Weightlifting (WL) exercises.Därför har målet med denna studie varit att jämföra de kortvariga effekterna av tungmotståndsträning kombinerat med antingen VJ eller WL-programmet. Trettiotvå unga men tilldelades två tre grupper: WL = 12, VJ = 12 och kontroll = 8. Dessa 32 men deltog i en åtta veckors träning studie. WL-träningsprogrammet bestod av 3 x 6M high pull, 4 x 4M power clean och 4 x 4M clean and jerk. VJ utbildningsprogram bestod av 6 x 4 dubbel ben hindret humle, 4 x 4 alternenkel benet hindret humle, 4 x 4 med en etapp hindret humle, och 4 x 4 40 cm droppe hoppar. Dessutom utförde båda grupperna 4 x 6M halv-squat övningar. Utbildningsvolymen ökade efter 4 veckor. Pretesting och efter testning bestod av knäböj hoppa (SJ) och motrörelse hoppa (CMJ) tester, 10- och 30-m sprint hastigheter, en smidighet testet, en halv-squat 1M, och en ren-och-jerk 1M (endast WL) . WL-programmet ökade betydligt 10-meters sprinthastighet (p <0, 05). båda grupperna, WL och VJ, ökade CMJ (p <0,55), men grupper som använde WL-programmet ökade mer än de som använde VJ-programmet. På industriföreträdare, den grupp som överanvända VJ programmet Ökat sin 1M halv-squat styrka mer än WL gruppen (47. 8 och 43. 7%, respektive). lleen de WL-gruppen förbättrades i SJ (9,5%). Det fanns ingen signifikanta förändringar i kontrollgruppen. Sammanfattningsvis verkade Olympic WL-övningar ge bredare prestationsförbättringar än VJ-övningar i fysiskt aktiva ämnen.

irik Sandvik

General Manager och Coach

www. Sandvik utbildning. com

Tryck här om du kämpar med axelvärk!

Tryck här om du behöver en ordentlig uppvärmning.

ADVERT

Mest populära