Landets ledare inom motion och kost >> Hälsa

ÄR endast mjölk för kalvar?

Juma Irak 12 november 2015

Foto: Mjölk. nej

Drick vi mjölk före tiden?

Statistiken visar att intaget av mjölk i orge har minskat under de senaste sju åren (1), vilket är olyckligt eftersom mjölk innehåller ett antal näringsämnen som är viktiga för vår kropp. Mycket av detta kan bero på någon skrämmande propaganda som har varit vanlig de senaste åren att mjölk inte är bra för oss och att vi inte dricker mjölk tidigare. Warrant och kollegor publicerade en studie 2014 som visade funderingar på mjölkrester i tandborste av fossiler från år 3000 f.Kr. (2). Tunna och medarbetare har också funnit att mjölkning av både ko, get och får var en praxis som redan gjordes 5000 år f.Kr. i ordafrika (3). Salque och kollegor fann också att det redan gjordes ost (4) år 6000 f.Kr. Dessa resultat visar tydligt att mjölk och mjölkprodukter har varit en del av kosten för människor i tusentals år.

Mjölk - en bra källa till en mängd olika näringsämnen

Förutom att vara en bra källa till protein innehåller mjölk 2, 12, jod och kalcium. Mjölk och mejeriprodukter har varit särskilt viktiga för oss som en bra kalciumkälla och det kan vara en utmaning att få tillräckligt med kalcium om du utesluter mjölk och mejeriprodukter från din kost. Till exempel måste du äta nästan 500 g broccoli för att få samma mängd kalcium som de tre skivorna vitlök adderar (5, 6).

Överlägsen proteinkälla

Mjölk innehåller två former av protein som kallas 80: 20 förhållande kasein och vassle. Dessa två proteiner komplementerar varandra genom att absorbera vassle snabbare, medan kasein tas långsamt. På så sätt kan kasein "ta över" där vasslen slutar. åda dessa proteiner är rika på essentiella aminosyror och i synnerhet de grenade aminosyrorna valin, isoleucin och leucin är ofta kända som förgrenade aminosyror (C). v dessa 3 aminosyror antyder mycket att aminosyralucinet spelar en kritisk roll för att aktivera en viktig signalväg för muskeltillväxt. Denna signalväg kallas däggdjursmål för rapamycin (mTO). Kort sagt, mTO fungerar som en "on and off" -brytare för att skapa muskler och signalvägen är beroende av ett adekvat intag av leucin för att aktivera (7). Det verkar finnas ett tröskelvärde för hur mycket leucin som behövs i varje måltid för att maximera muskelproteinsyntesen. Denna mängd har visat sig vara ca 3, 2 g leucin per måltid (8, 9). Myce innehåller ca 10% leucin och därför måste relativt små mängder vassle användas för att uppnå denna tröskel jämfört med andra proteinkällor. I en studie av Tang och kollegor jämförde vassle, kasein och soja deras effekt på proteinsyntesen, där vasslen visade sig ha den bästa effekten (10).

är mjölk och mjölkprodukter om du kan motstå

Det finns indikationer på att det kan vara klokt att ta med mjölk och mjölkprodukter i kosten, inte bara för

allmänna hälsa, men också en övning verkar ha sin förmåner.Det förutsätter givetvis att du kan tolerera mjölk och mejeriprodukter. Det finns de som antingen är allergiska mot mjölk där de reagerar på proteinet i mjölken eller har en intolerans mot mjölk som reagerar på laktoslaktos. För sistnämnda är det dock fortfarande möjligt att fortfarande ha vissa mjölk- och mejeriprodukter i kosten eftersom det finns ett antal produkter som är laktosminska eller laktosfria.

rtikeln publicerades först på Iraks näring. com.1. Statistik om mjölkintag: // www. mjölk. com / mjölk och mejeri Fakta / Mejeristatistik /

2. Warinner et al. "Direkt bevis på mjölkförbrukningen från den gamla mänskliga tandkalkylen". Sci ep. 2014: 27; 4: 7104.

3. Dunne et al. "Första mejeri i det gröna Sahara frika i femte årtusendet f.Kr. ature. 2012: 20; 486 (7403): 390-4.

4. Salque et al. "Tidigaste bevis för osttillverkning i sjätte årtusendet f.Kr. i norra uropa". ature. 2013: 24; 493 (7433): 522-5

5. äringsrik broccoli: // www. mat tabeller. nej / broccoli-med-stam-importerad-06. 747

6. äringsinnehåll Vitost: // www. mat tabeller. com / vit ost rik typ norvegia-01. 247

7. Fujita et al. "utrient signaling i reglering av humant muskelproteinsyntes". J Physiol. 2007; 15; 582: 813: 23

8. Paddon-Jones et al. "minosyraintag förbättrar muskelproteinsyntes hos unga och äldre". m J Physiol ndocrinol Metab. 2004; 286 (3): 321-8.

9. Tipton et al. "fterfatta endast proteinsyntesen i humant muskler från oralt administrerade aminosyror". m J Physiol. 1999; 276: 628-34.

10. Tång et al "Ingestion av vassle-hydrolysat, kasein, eller sojaproteinisolat: effekter på blandad muskelproteinsyntes vid vila och fter motstånd motion hos unga män" J ppl Physiol. , 2009; 107

ADVERT

Mest populära