Landets ledare inom motion och kost >> Uthållighet

ÖKad träning med 4 × 4 eller 40 minuters träning?

Publicerad 22 november 2011

Senast uppdaterad 24 juni 2014

v Kjersti Training. ingen

Utilityexperter Jan Helgerud och Jostein Hallén diskuterar vad som är optimal uthållighetsträning (se video).

Helgerud och Hallén är båda professorer inom idrottsfysiologi av TU och IH. Helgerud svär till 4 × 4-metoden för att öka graden av träning, medan Hallén tror att den långa tiden på 40 minuter är bäst för alla träningspass. De mötte för debatt för att ange vilken typ av tillstånd som ger de bästa resultaten.Den stora uppfattningen i Helgerud dess filosofi är att det ska vara utbildad hårt och det är hård träning med massor av vila som ger resultat i förbättrad syreupptagning, och i sin tur goda resultat.

- Det finns en korrelation mellan hjärtans syreupptagning och slagvolymen. Det vill säga hjärtans förmåga att pumpa blod. Således kan träning som stärker hjärtat bidra till ökad prestanda i uthållighetsträning, säger Helgerud.

Hallén å andra sidan skjulde termen på lång sikt under debatten. Han trodde att långväga körning inte nödvändigtvis är en ökning på flera timmar, men en 40-minuters session med 80 procent max hastighet.

- 38 minuter kan också fungera mycket bra och en timme kan fungera bättre. Det som är viktigt är att du övar kontinuerligt och når en viss intensitetsnivå.På frågor från publiken om hur stor börda är för benen i de två olika villkorliga former professorer bit diffusa.

- Du behöver inte vara super professor att förstå att om du trycker på 4 x 4 till fem gånger i veckan, så att du kan ha problem med sina fötter, säger Hallén

- Du kan naturligtvis få, precis som du får på långsiktig utbildning. Om du är på en två timmars kurs på fältet är det förstås den totala belastningen här som slutar med att skada, säger Helgerud.

- Helt enig, det finns också ett argument för att inte köra två timmar. Med hög intensitet och livslängd finns därför en större risk för skada, därför går vi för 1 × 40, Hallene slår glatt.Även om professorerna inte var överens om flera saker var tonen mellan dem. De verkade överens om att träningen är bättre än att inte träna alls. Som publik var det svårt att vara klokt på vad som är det bästa valet.

Se utdrag ur debatten enligt Fitness konventionen i Oslo den 19 november 2011:

Långsiktig mot 4X4 med Jostein Hàllen och Jan Helgerud från orges idrottsakademi på Vimeo.

ADVERT

Mest populära