Landets ledare inom motion och kost >> Utbildningen

Vikten av styrka och snabbhet för kors

Publicerad 22 oktober, 2012

Senast ändrad 28 Juni 2014

av Øyvind Sandbakk - utbildning. nej

Introduktionen av gemensam start och sprintkorsning har lett till ökade krav på hastighet. Ökade hastighetskrav beror också på mindre friktion mot ytan, eftersom skidbackar och skidutrustning har förbättrats. Detta har lett till tävlingar med högre genomsnittliga hastigheter och större behov av hastighetsbyte och hög hastighet över korta perioder.

Hastigheten har ökat mest i ljus terräng, där lägre friktion mellan snö och skidor och bättre förberedda stigar betyder mest. Det har till viss del givit oss löpare med större muskelmassa, vilket är nödvändigt för att utveckla resans hastighet. erob kapacitet har knappast förbättrats. Vi kan anta att Oddvar brupt gick minst lika snabbt som i uppförsbackar som dagens löpare, medan det är svårt att föreställa sig att de gamla killarna har lyckats hålla jämna steg med lättare terräng där tekniker har också utvecklats i takt med den utrustning och banorna.

n välutvecklad hastighet förenklar också möjligheten att positionera sig själv och kunna gå avslappnad / ekonomiskt med hög hastighet. Frågan är självklart hur snabbt du behöver vara. Sprintere är snabbare än distanslöpare, men det viktigaste är förmodligen förmågan att utnyttja hastigheten när du är trött.

Målet med ökad styrka och hastighet är att påverka kör- och sprintegenskaperna. Dessutom kan ökad hastighet eller styrka leda till en bättre arbetsekonomi. Styrka och fart är färdigheter som kompletterar varandra. är du prioriterar i träningen är det mycket viktigt att bedöma varje operatörs kapacitet mot kraven på kraftutveckling i skidbacken.

Vi skulle vilja dela skidåkare i tre olika grupper som borde lägga till extra vikt för att förbättra olika färdigheter:

1. De som är starka, men måste påskynda rörelserna, måste prioritera för att förbättra rörelsens hastighet. Kort sagt, de måste göra samma saker snabbare.

2. De som är snabba, men behöver öka kraften i varje bild, måste prioritera att öka maximal styrka för att få mer effekt i varje bild.

3. De som är både stark och snabb, bör prioritera att utnyttja kraften potential deras ur skidteknik och förbättra aerob kapacitet, så att de kan vila när sprint startar.

Två viktiga områden för att förbättra hastigheten i tvär land har visat sig vara hållfasthetsegenskaperna hos den övre kroppen, särskilt i flickor, och utveckling av de tekniska lösningarna.

Kraven på kraftutveckling beror på både avstånd och stil i längdskikt. Möjligheten att utföra snabba muskelkontraktioner är mycket viktigt vid diagonalteknik och pigging, där tiden för att utveckla kraft vid höga hastigheter är kort. I skirtningen av skridskoåkning är tiden för att skapa makt längre och muskelkontraktion kan ske något långsammare. Den hastighet som musklerna förlänger eller förkortar är viktiga för deras förmåga att utveckla kraft och hur mycket energi de använder för att utföra en viss mängd arbete.

De krafter som musklerna utvecklas används för rörelse och för stabilisering. Kraven för de olika muskelgrupperna måste ses i ljuset av muskelfunktionen under skift. Muskelgrupper som arbetar över höft, knä, fotled, axel och armbågar och de stora yttre bukmusklerna har huvudfunktionen att skapa rörelse och framdrivning. De utvecklar krafter mot substratet genom ben och armar. Detta leder till motsatser från substratet som påverkar kroppens position och rörelse, och vi kallar dem rörelsemuskler. ndast en viss andel av muskelaktiviteten bidrar till att skapa kraft som arbetar direkt i hastighetsriktning. Stora delar av kroppens muskelmassa skapar stabilisering av kroppens enskilda delar i förhållande till varandra. ffekten som används för dessa stabiliseringsfunktioner skapar lite arbete, men har en avgörande funktion vid kraftöverföring. Viktiga stabiliseringsfunktioner inkluderar kontroll av bäckens position i förhållande till baksidan och rörelsen av höfterna. tt annat exempel är kontrollen av axelbladet i förhållande till armar och rygg.

ADVERT

Mest populära