Landets ledare inom motion och kost >> Utbildningen

29

Upplagt 17 december 2013

Senast uppdaterad 24 juni 2014

v Charlotte M. S. Karlsen - Utbildning. nej

Det handlar inte så mycket om sportprestation som det handlar om färdigheter, kvaliteter och sociala färdigheter som en människa.

- Jag tror ärligt att otraditionell sport i ett otraditionellt sportlag kan skapa förutsättningar för ett bättre liv, säger Jon akken.

Kläder och stretch: Före träning i hög takt, mycket kroppskontakt och aggressiv lek är det viktigt att förbereda muskler och leder. Det är en bra idé att ha kommandot.

äddad idrottsglädje i merika

Den 12 maj 1987 samlade ergens ett gäng i Loddefjord för att spela amerikansk fotboll. Den dåvarande 19-årige akken hade varit på utbyte i Washington i US och såg att den ovala bollen var möjlig trots att rundan var en förlorad sak.

ollen: merikansk fotboll kan se ut som rugby, även om de två sporterna är väldigt olika för idrottare. Till exempel är det i amerikansk fotboll tillåtet att blockera andra spelare för att skydda quarterbacken eller den som har bollen.

- Jag valdes alltid sist om jag valts alls när vi spelade fotboll på gatan som barn. Sedan erbjöds jag att spela amerikansk fotboll där borta, och jag blev förvånad, "berättar akken.

är året på Forks High School var över skulle han ta upp sportens erfarenhet och spela med honom till ergen. Och som sagt - 26 år senare, har Åsane Seahawks blivit en ungdomsplats som inte känns så bra på de mer traditionella norska sporterna.

Ändrad lås med hjälm

- Jag var trött på handboll och ville prova något nytt, säger obin øst.

Den 14-årige amerikanska ledaren uppmanade honom att försöka amerikansk fotboll tidigare i år, och obin verkar redan ha tillägnad sig både klubben och sporten. Med sin långa kropp och fasta fysik är han den naturliga linjeman vars uppgift är att skydda den löpande quarterbacken.

Det är med andra ord inte en förutsättning att du måste kunna styra bollen för att spela med amerikansk fotboll.

- ågon är bra att kasta andra i ansiktet medan andra går fort eller är stora och starka i kvarteret. Det är en position för alla ", förklarar Marcus akken (12).

lowing luft: - Det är bara bra att det inte går att dra åt hjälmen själv, så även jag kommer att gynna, skämt tränare Jon akken när Marcus hals behöver en hand för att få utrustningen på plats.

Inte bara kött och muskler

Det kan träna akken-bekräftelsen. Även om tävlingen är mest fördelaktig om alla spelare väger 115 kilo, ta 180 kilo i bänkpress och kör sex inches på 7, 2 sekunder, är verkligheten något annorlunda.

- Detta är ett strategispel jämfört med schack. Det handlar om att utnyttja lagstyrkor för att utveckla en solid strategi där alla bidrar till hur de fungerar bäst, säger coachen.

Tanken att amerikanska fotbollsspelare bara är klumpar av muskler och kött med lite mellan öronen är därför värt att fråga.

- Det här spelet kräver mental styrka och kognitiva förmågor, förklarar Jon akken.

Låt pojkarna ta ansvar

land strategierna för hur juniorlaget för Åsane Seahawks utbildningar inrättas är att byta mellan vem som är i kontroll. I en samordnad trupp satt sig akkens lärjungar på egen hand med uppvärmning och förlängning där vissa positioner växlar mellan att ha befaller.

lla tjugo gråter i kor:

- Åtta, nio, tio, Seahawks!

- Om någon inte vill skrika, gör vi det igen. lla måste vara i, förklarar obin.

Fotbollsspelare: obin øst (vänster) och Marcus akken startade båda med amerikansk fotboll år 2013 och hittade snabbt sin plats i positionslinjen kompis. I Åsane Seahawks i ergen tränar upp till 40 ungdomar amerikansk fotboll varje vecka.

Mot Open rms

För Trainer akken är en utbildad idrottslärare, samhälls och sociala färdigheter lika viktiga som stimulerande sportfärdigheter.

- Klubben grundar sig på att det finns plats för alla. lla är användbara antingen i en central eller en mer perifer roll på planen. tt göra det bästa möjliga laget skulle ha varit meningslöst på denna åldersnivå, och det är inte heller vårt fokus, han sitter fast.

U15-laget, där spelarna i matchen måste ha fyllt 13 år, har varit aktiva i tio år med träning.

Den tolvårige Vegard Clemetsen drog på sin hjälm och breda axlar för första gången för drygt sex veckor sedan.

- Jag inkluderades direkt, utan det minsta problemet, säger han.

Tempo och teknik: Sekvenserna i träningspasset är många och varierade, och laget har också vanliga teorier. I amerikansk fotboll är det lika viktigt som muskler och kött, hävdas det.

oy-dominated

Det finns inga tjejer att titta på på träningsfältet på onsdag eftermiddag, men de kan se att det finns en.

- Hon har ont så att hon inte är här idag. Men det är bra att tjejer också är, säger pojkarna.

De beskriver amerikansk fotboll som ett krigsspel, där målet är att få mest "land", dvs spårområdet, från motståndaren.

- Du måste uthärda lite och du blir van vid detta och kommer hem från träning med blåmärken, tror Dylan æss (15) som prishjälm och skyddsdynor för att hålla det bra.

Större och mindre: Vegard Clemetsen (från vänster), obin øst, tränare Jon akken och Chris Sander ergo udgjerde tillhör samma lag men har olika positioner och uppgifter på planen. merikansk fotboll är lämplig för alla, tror på det här gänget.

Utrustning Finansiering

Den utrustningsdrivna sporten drivs av över tjugo norska sportlag.Åsane Seahawks, som grundades 1998, har finansierat stora delar av inventarierna genom deltagande i ett lokalsamhälleprojekt i sportcirkeln.

- Vi har haft mycket tur. merikansk fotboll är en sport som kräver mycket utrustning och utrymme, och vi har utomhusövningar året runt, säger akken.

Under helgen lämnades både kappor och falska axlar i behållaren på Myrdal utanför ergen till förmån för klänning och slips. Då hade hela klubben, nästan 80 stycken, ett julbord tillsammans.

ADVERT

Mest populära