Landets ledare inom motion och kost >> Artiklar

På så sätt tacklar du STRESS!

Vi måste träna för att få starkare muskler. Detsamma gäller förmågan att hantera stress.

Motion är en mästare, säger Lars Weisæth, professor i psykologi på Gaustad sjukhus. Han skiljer mellan tre former av stress.

Kontrollerad stress

Den bästa stressen. Trots trycket upplever du kontroll och kontroll. Denna typ av stress ger dig känslan av att vara viktig och känslan av humör ger dig mer självkänsla.

rfaren kontroll

tt bra nummer två. Även om kontrollen inte är riktig, har du så mycket expertis och erfarenhet att det är hjälplöst avsatt. Även om sakerna går lite tror du att "det här blir bra i slutet".

Hjälpsamhet

är stressen blir större än vi kan behärska, utsätts vi för negativ stress.

För mycket stress orsakar olika reaktioner. Weisæth skiljer mellan människor som till och med tror att de bestämmer sig för sitt öde och de som känner "som en kork på livets hav".

Den första gruppen tar kontroll och kontroll och är skyldig i något fel. För mycket stress kan orsaka ett antal psykosomatiska sjukdomar som muskelspänningar och huvudvärk.

Tror du dock att du inte har mycket inverkan på vad som händer i ditt liv, är du skyldig i miljön om något går fel.

Sådana människor reagerar ofta med ångest efter en lång period av stress, säger Weisæth.

Du kan vara en ledare som har missat en titel de två senaste tävlingarna eftersom du inte fick den viktiga vikten i fälthissen och gissar vad som händer igen? ller kanske du står inför ett viktigt test i skolan, ett viktigt möte på jobbet, eller en störande konversation med en person som är nära dig. lla dessa situationer, plus många andra orsakar stress!

Stress börjar först på den psykologiska nivån och utlöser den kända kampen eller flygreaktionen i den sympatiska delen av det autonoma nervsystemet. Pulsen ökar, andan blir tyngre, blodet leds bort från de inre organen och in i musklerna, glukos släpps och transporteras in i blodet och du börjar svettas. Om du står över en fjord av vargar, har du nog inte något emot att kroppen reagerar på det här sättet. Denna form av stress har ett helt klart konstruktivt syfte. Det hjälper dig att hålla dig vid liv. Övning är också en tydlig form av stress, men det är också konstruktivt eftersom du reglerar stress och därmed håller den inom gränserna där du kan komma tillbaka. Vad vi måste försöka kontrollera är stress som annars skulle springa i rinnande - eller åtminstone hämmar din förmåga att utföra. Vi vill bli av med alla former av stress som ger dig ett rasande, dyster ansiktsuttryck och en helknuten mage. Det vi vill göra är den typ av stress som formellt slår dig i spel, eller som leder till att du vill springa och dölja.

Om du är i ett sådant tillstånd, eller är det för ofta, kommer många mindre lyckliga saker att hända. Du utvecklar ett högt blodtryck, kolesterolnivå ökar, du skära tänder och utveckla kanske sår eller medföra ett spel längs vägen, vad åtminstone är säkert är att du kommer att känna sig obekväm och att du kommer att få en reducerad prestanda, Så vad, om något, kan du göra för att bekämpa stress? Du kan faktiskt göra ett otroligt jobb bara genom att kontrollera dina reaktioner i en särskilt stressad situation och det här kan du lära dig genom att granska de allmänna principerna varje gång du möter en sådan situation. Vi måste bekämpa stress med. ett träningsprogram som vi har valt att kalla "stressvaccination".

situation. Du står inför en särskilt stressad situation, kanske är det associerat med motion, kanske inte. ara tanken på denna situation (t.ex. en kommande tävling) ger dig en obehaglig känsla och istället för att känna sig starkare och därmed övervinna denna känsla, känner du dig hotad av situationen.1) Utse det och hoppas att det kommer att försvinna eller du kommer helt enkelt att gå igenom hela situationen,

2) blunda för vad som är på väg att hända och gå och gömma sig,

3) med en allmän avkoppling strategi eller

4) använder stressen vaccination för att närma dig det hotar situationen gradvis och tar små bitar av kanterna istället för att försöka svälja hela stycket på en gång. Den första möjligheten kommer sannolikt bara att hänga dig ut för att torka eftersom problemet snabbt kommer att vara närvarande även om du förbiser det. Det andra alternativet är enkelt om det inte gör att du går iväg för utmaningar. Det tredje alternativet är bättre än ingenting men definitivt värre än det fjärde stressvaccinationsprogrammet.

teori.

Psykologisk vaccination baseras på samma principer som biologisk vaccination: Om du utsätts för en liten mängd negativa effekter kan du bygga upp antikroppar och därmed vaccineras mot den aktuella saken. Tänk på stressvaccination som en naturlig del av träningsprogrammet. nvänd den för att bygga din hjärna på samma sätt som du bygger din kropp, genom att öka belastningen gradvis.

Låt oss anta att du gick ut och sa att du skulle klättra l Capitan med några vänner i slutet av sommaren. Även om du är tekniskt skicklig att göra detta, gör tanken på att du kommer att hänga dina fingertoppar med ingenting annat än tusentals meter luft under dig, har du något skakigt i dina knän. Vår teori är att du ska förbereda attacken genom att klättra l Cap i små portioner. smälta en vertikal fot med granit åt gången tills du behärskar hela scenen. Lyckligtvis för oss - denna beredning kan komma i åtanke och en annan bra nyhet är att sådana passiva förberedelsestekniker har visat sig vara mycket effektiva.

Forskning

Psykologisk forskning har lärt oss vad vi vet i dag om psykisk stress vaccination och hur effektivt det är. tt exempel, en samling av patienter som bör opereras var helt slumpmässigt in i två grupper: n grupp fick den vanliga (minimal) information om operationen de bör genomgå, medan den andra gruppen fick en mycket mer detaljerad beskrivning, vilken såg till att de visste vad som skulle hända och på så sätt blev mer "i höjd" med operationen (situationen). Den senare gruppen inte bara klagade åtminstone efter operationen, men endast hälften så mycket morfin och beräknades ur fullständigt tre dagar tidigare än den första gruppen!

I ett annat psykologiskt experiment, en grupp människor visade en film med dramatiska olyckor på en planande (mysiga små saker, som när en person blir spetsad med en logg). n grupp visste ingenting om vad de skulle se. n annan grupp hade en generell avkoppling, och en tredje grupp förberedde mentalt för scenerna för filmen. Psykologiska mätmetoder visade att allmän avslappning hjälpte dessa människor att bemöta scenerna bättre än de som inte hade förberett alls, men det var inte lika effektivt som den mentala träning som den sista gruppen hade åtagit sig.

Ditt program

Var noga en gång om dagen före den stora händelsen, var noga med att koppla av fysiskt. tt stanna på ryggen är bäst. Se till att dina kläder är bekväma (inte snäva bälten, slips eller snäva jeans), och du varken svettar eller fryser. Ta ungefär fem tysta djupa andetag. är du andas in, tänk dig att den här luften bara är rå energi, och när du andas ut, koncentrera dig på tömd energi.

Då ska du utföra fem djupa andetag för vänster ben och fem för höger ben. Gör detsamma för båda armarna och äntligen fem djupa, lugna andetag för hela kroppen. För var och en av dessa lugna och djupa andetag, berätta för dig själv. Jag andas djupt och tyst utan att vara medveten om kropp och miljö. Med mer träning kommer du så småningom att slappna av lättare och detta tillstånd kommer fortfarande att bli mer komplett.

är du befinner dig i ett sådant avslappnat tillstånd kommer du att bli frestad att sova, men gör det inte för att du har ett jobb att göra. Du vill nu konfrontera stressfaktorn genom att gradvis dra nytta av ditt avslappnade tillstånd och förmågan att hoppa så snart stressnivån blir för hög. Ditt mål är att förbli avslappnad medan du hanterar olika stressnivåer steg för steg.

örja med att föreställa dig detaljer om den specifika situationen och ta tid att tänka på hur man möter de påfrestningar som kan förekomma på varje nivå, för att klara det. är du kommer till en nivå där nivån blir för hög, dra sig tillbaka, slappna av och försök igen. Fortsätt så här tills du lyckas komma igenom hela problematiken genom att ständigt hålla din stress på en acceptabel nivå.Som ett resultat har du utvecklat ett sätt som hjälper dig att reagera effektivt i en situation som annars skulle ha gjort dig mycket stressad.

Du kan inte alltid undvika stressiga situationer, men du kan lära dig hur du använder Stress Waxing-tekniken för att hålla dig under kokpunkten för att undvika utbrändhet eller flygande i luften när som helst.

ef: andall Strossen Ironmind: Starkare Mind, Starkare Kroppar: Starkare Mind, Starkare Kroppar, www. vg. com

ADVERT

Mest populära