Landets ledare inom motion och kost >> Artiklar

Hur mycket protein kan kroppen ta upp?

För att ge svaret direkt: Du tar upp så mycket du behöver!

Vi får denna fråga mycket ofta. "Jag har hört att du bara kan absorbera 30 gram protein i en måltid, säger många. Och med rätta finns det många studier som visar att en viss grupp människor i en viss inställning lyckades bara hämta (eller hellre använda), till exempel 30 gram protein från en måltid. ller 20 gram, eller vad som helst.

Men att bara ändra några av parametrarna i en sådan studie ger dig ett helt annat resultat. Till exempel, i studier där den positiva effekten stoppades vid 20-25 gram protein låter deltagarna utöva endast armar eller bara övre kroppsövning före måltiden. I studier där deltagarna tränar hela kroppen före måltiden har de sett att de utnyttjar så mycket som 40 gram, till exempel i en studie från 2016 av Macaughton, Wardle et al.

 Från en måltid efter träning, använder den mer än efter vila. Från en måltid efter träning för en stor muskelgrupp som ben, konsumerar den mer protein än från en måltid efter träning för en liten muskel som biceps. n stor man tar upp mer proteiner än en liten man, etc.

Det finns ingen särskild begränsning i magen eller matsmältningssystemet som hindrar kroppen från att ta upp proteiner från en måltid - det är muskler och andra vävnader som sätter gränsen . Om det finns vävnader som behöver proteinet, vare sig det är ett resultat av träning eller slitage på organ eller skada på huden som ska repareras, så att kroppen tar upp allt protein den behöver från maten du äter! Och om du äter för lite, bryter det ner mindre viktiga muskler och tar protein därifrån.

 ormala eller statliga rekommendationer är för normalt aktiva personer och syftar till att upprätthålla normal god hälsa. Om du tränar mycket hårt behöver du mer. Delvis, mycket mer.

För de mer nördiga bland er, jag kan också nämna att i många av de studier som sätter en gräns på 30-40 gram protein per måltid, har man bara sett på proteinsyntesen, vilket muskeltillväxt. I studier där dessutom titta på det för att motverka muskelnedbrytning, har vi sett så mycket som 70 gram protein i en måltid kan vara till hjälp.
ADVERT

Mest populära