Landets ledare inom motion och kost >> Diet

Hur många ägg kan du stå för att äta?

Skickat 8 februari 2013

Senast uppdaterad 24 juni 2014

v racket Training. nej

tt ägget ökar kolesterol är en myt som är lycka till. Ändå finns det en skepsis mellan både låg och lärd att äta för mycket ägg. Finns det något skäl för det?

Kan du äta ägg varje dag?

Svaret på detta är i grunden ja! Ägg är en mycket näringsrik och en bra källa till protein, vitamin 2 (riboflavin), folsyra, vitamin , D och , järn, och folsyra, men ägg är också den huvudsakliga källan våren till kolesterol. Ägg innehåller också antioxidanter som lutein och zeaxanthin som kan skydda fetter i kroppen mot oxidation (rancidity).

rtikeln levereras i samarbete med bramat. nr.

Visste du att plommon är mycket näringsrikare än äggvita? Proteininnehållet är 50% högre i äggulan. Dessutom innehåller plommon mest omättat fett, massor av vitaminer , D och och vitaminer och mineraler - såväl som kolesterol.

Du behöver kolesterol

Kolesterol är viktigt för din kropp. Det är en nödvändig del av cellmembranen och används i syntesen av gallsyra, vitamin D och steroidhormoner. Kroppen producerar kolesterolet det behöver sig, och den mängd kolesterol vi får från kosten är liten jämfört med den mängd kolesterol som kroppen producerar.

Det är kosten fett, transfetter och kolesterol i livsmedel som påverkar graden av fett och kolesterol i blodet. Det är särskilt mättat fett och transfett som kan öka blodkolesterolet. Ju mer mättat fett och transfett vi äter, desto mer kolesterol produceras i kroppen.

Kolesterolproduktionen i kroppen är noggrant reglerad. Med ökat intag av kolesterol minskar självproduktionen av kolesterol. Därför får kolesterol från kolesterolhaltiga livsmedel som ägg, mindre att säga för blodkolesterol än fett och transfett.

Oklar sambandet mellan intag och sjukdomar

ett ökat intag av kolesterol kan orsaka en blygsam ökad risk för hjärtsjukdomar, enligt vissa studier, men inte alla studier bekräftar detta. Vissa studier visar också att högt intag av ägg (minst 1 ägg per dag) kan öka total mortalitet och hjärtsvikt men inte hjärt-kärlsjukdom. Men inte all forskning bekräftar detta. Inom hälso- C studien konstateras de med ökat intag av kolesterol och ägg ökad risk för hjärt-kärlsjukdom endast hos äldre personer med typ 2-diabetes (inte i dem utan diabetes).

Stora individuella skillnader

Vad visas inte i flera studier, är att vi reagerar förmodligen annorlunda intaget av kolesterol och ägg. I vissa människor höjer kolesterolet enkelt genom ökat intag av kolesterol som innehåller livsmedel (hyper responders), medan andra får bara en mild ökning (normala responders) eller ingen förändring i kolesterol (hyporespondere).

Detta beror på individuella skillnader i absorption, kroppens förmåga att nedreglera kolesterolproduktionen och förmågan att öka kolesterol utsöndring genom gallan. Orsakerna till dessa ojämlikheter kan vara i generna, men detta är något kartläggt.

Hur många ägg kan du äta varje dag?

Det är svårt att ge ett tydligt svar på detta. Myndigheterna ger inte heller några råd utom för önskan om att konsumtionen av ägg inte ökar ytterligare.

Det är en trolig orsak-förhållandet mellan kolesterol i kosten och ökad LDL-kolesterol i blodet, men det är inte tillräckligt bra studier som kan bekräfta att ett högt kolesterol eller högt intag av ägg orsakar sjukdom hos friska människor.

Om du är mycket förtjust i ägg, är det bästa råd för att begränsa ditt intag av mättade fetter och transfetter från andra livsmedel så att du inte båda får kolesterol från ägg och kolesterol som kroppen själv producerar som ett resultat av en mycket intakt mättad fett och transfett. Det är också lämpligt att kolla din kolesterolnivå om du äter mycket ägg.

Du kan kanske äta ägg dagligen, men du kan också vara försiktig med ditt intag. Om högt kolesterol är närvarande för familjen eller om du redan har högt kolesterol, finns det bra skäl att vara försiktig med äggintaget. Detta kan vara en mätning av kolesterol som ger dig en pekare.

Källor:

• Fernandez ML. ffekter av ägg på plasma lipoproteiner hos friska populationer. Mat & Funktion 2010: 1; 156-160. DOI: 10. 1039 / C0FO00088D.

• Houston DK, Ding J, Lee JS, Garcia M, Kanaya M, Tylavsky F, ​​ewman , Visser M, Kritchevsky S. Dietfett och kolesterol och risk för kardiovaskulär sjukdom hos äldre vuxna: Health C Study. utrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases 2011: 21 (6); 430-437.

• ationella näringsrådet. Kostråd för att främja folkhälsan och förebygga kroniska sjukdomar. Direktoratet för hälsa, 2011.

ADVERT

Mest populära