Landets ledare inom motion och kost >> Artiklar

Hur viktigt är sömn för dina resultat?

ehöver kroppsbyggare mer sömn?

Och hur ser sömnvanorna ut bland dem som arbetar på elitnivå?

n ny undersökning visar att dagens amerikaner sover mindre än de gjorde för 50 år sedan. nligt de flesta experter är den genomsnittliga tiden nu 7,5 timmar från tidigare att ha varit 8 timmar per natt. Hur bra passar det här för dagens elit kroppsbyggare? Åklagare Kevin Levrone säger att han behöver 10 timmars sömn per natt. ndra hävdar att de bara behöver 4 timmar. Under samtal med nästan 100 olika manliga och kvinnliga kroppsbyggare hörde jag många olika åsikter om detta med sömn, många olika teorier om hur sömn påverkar motion och psyke under olika perioder under träningssäsongen och hur träning och diet i sin tur påverkar sömnen.Forskning tyder på att "elitfolk" (t.ex. elitfolk och personer med mycket ansvariga och krävande jobb) behöver mycket mindre sömn än genomsnittet. Men för kroppsbyggare är det också sant att för att komma tillbaka till det maximala måste de sova en djup och avkopplande sömn.

apoleon onaparte sov ett par timmar på kvällen och stod sedan vid midnatt för att förbereda sig för nästa dags aktiviteter. (Han sov en tupplur under dagen och var känd att sova var som helst.) Under andra världskriget sov Winston Churchill ca 4 timmar per natt och det var inte flygvapnet varnat för en planattack som slog honom på fötterna, Då var det ansträngningen att hålla landet tillsammans då han tvingade honom ur sängen.President Clinton är det sista av ett brett spektrum av ledare som har blivit kända för att sova mindre än sina landsmän. nligt en av presidentens assistenter, som i sig är lite partisk, behövde Clinton bara fyra timmars sömn under presidentkampanjen. Men då är han som apoleon också känd för att kunna sova lite middag någonstans och när som helst.

"Sömn är som mat", säger professor Wilse Webb vid University of Florida. "Du kan göra mycket lite sömn under ganska lång tid, men precis som du alltid blir hungrig när du inte har ätit länge, kommer du alltid somna eller somna. Webben säger att behovet av sömn är genetiskt betingat. "Vi människor behöver något mellan 4-11 timmars sömn per natt. "Han tillägger att det inte verkar som om det finns någon koppling mellan intelligens och sömnbehov.Forskare har upptäckt dock att om du inte får tillräckligt med sömn, då du utsätter dig för en större risk att få hjärtproblem, matsmältningsproblem och fertilitetsproblem.

Dessutom är risken naturligtvis större, till exempel att du somnar efter ratten när du kör bil eller skadas om du arbetar med tunga tunga maskiner."Sömn är som ett bankkonto", säger H. Craig Heller, professor i biologi i Stanford. "Om du bara tar ut hela tiden kommer du att ha en förlust i kontot över tiden. Trycket på dig att betala ökar ständigt. Dr. Walther ndzel, professor i idrottsfysiologi vid Kean College, säger att sömnbehov kan förändras beroende på omgivningen där de är. "Genom att ändra sömnprover och hålla fast vid detta för ett tag kan en person byta från att vara en Personlighet att bli en person som är en morgonpigg, det vill säga en riktig -människa, och vice versa. "Hemligheten med god sömn är att gå igenom alla fyra sömnstadierna;

  •  Djupare sömn under vilken hjärnans "vågor" ändras. Om du vaknar rakt från den här sömnen kommer du inte ihåg några drömmar.
  •  Dramatiska fysiologiska förändringar: hjärtfrekvensminskningar, blodtryck och kroppstemperatur går ner och musklerna slappnar av.
  •  Den djupaste sömnsteget. Det är svårt att väcka en person som har nått detta stadium i sömnen. Hjärtat och hjärtfrekvensen är ännu lägre och du rör dig väldigt lite. Det är under detta sömnstadium att du kan ha mardrömmar eller sömn.

Om nu sömnens syfte är att hjälpa kroppen i sin återhämtningsprocess, är det uppenbart att kroppsbyggare har ett ytterligare behov av en bra sömn. Om kroppen inte kan återhämta sig efter en hård träning, kan den aldrig återhämta sig ordentligt, vilket kan leda till allvarliga skador.

Varierar sömnbehov under hela säsongen

Hur mycket sömn behöver kroppsbyggare? Finns det några specifika gränser, eller är det helt individuellt? ehöver sömnbehovet variera under avvikelser, till exempel? Har manliga kroppsbyggare andra sömnbehov än sina kvinnliga kollegor? Finns det någon skillnad mellan kroppsbyggare som arbetar heltid bortom deras träning och kroppsbyggare som kan koncentrera sig på sin heltidssport? Har kroppsvikt någon effekt på sömn? Många av dessa frågor har aldrig undersökts. Sammantaget har mycket få undersökningar gjorts på kroppsbyggare, och ingen av dessa har påverkat kroppsvanorna hos kroppsbyggare. Vår undersökningsgrupp bestod av både elit bodybuilders och amatörer, varav 95% hade varit i ett nationellt mästerskap eller en professionell konkurrens.

ormal sömn

Först frågade vi deltagarna i vår enkät hur mycket de sovit normalt. Ungefär 85% av befolkningen i gruppen arbetade heltid och arbetade på fritiden. Kände dina sömnsvanor för 7, 5 timmar per natt när genomsnittet amerikan sovit? De flesta amatörbyggare svarade att de fick ungefär 6-8 timmars sömn per natt. De som nämnde att de sov över åtta timmar var i de allra flesta fallen.Kvinnorna sov 1-1, 5 timmar mer män. "Jag sover 10 timmar per dag, inklusive en middagslur", säger Kevin Levrone, som kom på femte plats i årets Mr Olympia.

"Mycket sömn hjälper mig att växa större. Jag behöver sömn för att plocka upp mig igen efter mina hårda träningspass. "

ikki Fuller, en annan kroppsbyggare pro, sade att hon alltid försöker få 9 timmars sömn. Hon säger att tillräcklig sömn är viktig av flera skäl. "Ju mer sömn jag får desto bättre får jag hantera tunga vikter. är jag sover 9 timmar blir jag också lättare att koncentrera mig. "

nligt vår undersökning, som 33% av alla kroppsbyggare 6 timmars sömn per Degn, 25% får 8 timmars sömn och 12% sade att de fick 7 timmars sömn. De sista 30% har antingen extremt liten eller ovanlig sömn.n överväldigande majoritet av deltagarna i vår undersökning rapporterade att sömnvanor sina förändrats under de 12 till 16 veckor av dieten (def-fen) framför en tävling. Verkliga dramatiska förändringar inträffade ofta de senaste två veckorna före en tävling. Omkring 40% rapporterade att de bara fick 4-6 timmars sömn per dag under deffeperio. Många trodde att detta berodde på ökad stress som kroppen och psyket utsätts för s. G. n osäkerhet om hur tävlingen ska gå. minskat kaloriintag, intensifierad träning och mer aerob träning.ADVERT

Mest populära