Landets ledare inom motion och kost >> Uthållighet

Hur påverkar kroppsstorleken cykelns prestanda?

Publicerad 22 oktober, 2013

Senast uppdaterad 24 juni 2014

v rik Grasaas Training. nej

Denna artikel kommer att undersöka hur kroppsstorleken påverkar prestanda och arbetsförhållanden för cykling ur biomekaniskt perspektiv.

För att uppnå bästa möjliga prestation i toppsporter handlar det om att hitta den optimala kroppssammansättningen för att lösa arbetskraven inom en viss sport.

Även om det är fascinerande att se hur de bästa idrottarna "formar" sina kroppar och anpassar sig till arbetskraven för varje sport, finns det fortfarande några tävlingar där man ser att individer med olika kroppsstorlekar kan vinna. Det är intressant att vinnaren i en tidtabell för elitcyklister kan variera i vikt från ca. 60-80 kg, medan vinnaren av ett klättrande träd vanligtvis alltid är mycket tunn. Varför är det så?

Det är utan tvekan en fördel med en stor kroppsstorlek (mer muskelmassa) när man cyklar i platt terräng jämfört med när man måste bära denna muskelmassa när man cyklar i ryggraden. Så länge som framdrivningskrafterna från en stor kroppsstorlek ger mer kraft än de som förloras i luftmotstånd och friktion, kommer en större muskelmassa att vara en fördel.

Denna fördel uppnås ofta under cykling i platt terräng, särskilt på korta avstånd. n stor kroppsstorlek (mer muskelmassa) möjliggör ökad kraftproduktion, vilket i sin tur resulterar i högre toppfart och därmed anledningen till att de största cyklisterna är de som oftast vinner topparna. är det gäller att hålla hög fart över tiden i platt terräng som i en temporit, från biomekaniskt perspektiv, är liten skillnad huruvida man har en stor eller liten kroppsstorlek i förhållande till prestanda. Detta beror på att framdrivningskrafterna som ökas med ökad muskelmassa kommer att kompenseras av motkraven som ökat luftmotstånd och friktion över tiden. Det kan dock vara en liten fördel med ökad storlek i platt terräng, men det beror på hur kroppsfasen avser en ökad kroppsstorlek (graden av luftmotstånd).

Omvändt är förmågan att flytta sin egen kroppsmassa (inklusive cykelns vikt) av betydelse. Tyngdkrafterna kräver mer kraft, desto större är kroppsstorleken att behålla en viss hastighet. Cykeltryckare med liten kroppsstorlek kommer sålunda att ha lättare för både att hålla och öka hastigheten än tyngre idrottare i motväskor. Detta påverkas också av fysiologiska faktorer, men från ett biomekaniskt perspektiv är det särskilt skillnaden i förmågan att accelerera vilket är intressant. Detta beror på att relativt mindre kraft krävs för att mindre kroppsstorlek ska accelerera i motväskor.

Det är emellertid för lätt att dra slutsatsen att den person med minsta kroppsstorlek ändå är den bästa i oppositionen. n cykeltur består vanligtvis av både platt terräng och klättring, och det kan vara utmanande att hitta den optimala kompromissen mellan kroppsstorlek och arbetskrav för prestanda. Det är därför viktigt för en cyklist att veta vem man kämpar mot. n viss kroppsstorlek kommer att skilja sig från platt terräng och ryggrad - men ändå kommer "fienden" i platt terräng vara luftmotstånd, medan "fienden" i ryggraden är gravitationskrafterna.

ADVERT

Mest populära