Landets ledare inom motion och kost >> Artiklar

HAVREGRYN: Kraftfullt muskelbränsle!

Havremjöl är en sofistikerad klassiker på norska frukostbord. Och med god anledning. Kornen är både billiga, välsmakande och mycket hälsosam mat.

Varje munkfull havregryn som du sätter i kroppen ger kroppen ett parti fyrverkeri av friska näringsämnen. Havre bidrar med matsmältningsfiber, energirika kolhydrater och muskelbyggande proteiner, samt en mängd olika hälsosamma fetter och värdefulla vitaminer och mineraler.

Tillsammans gör de många hälsosamma näringsämnena havregryn en av naturens mest värdefulla livsmedel. är du väljer bland olika typer av havregryn, leta efter de grova sorterna om du vill uppnå maximal densitet. ortsett från fettheten finns det ingen anmärkningsvärd skillnad mellan finmalt och grov havregryn.

är det gäller grova är hela kärnan markerad. Det innebär att de färdiga kornen blir större och ger mer tuggmotstånd. Den fina målarfärgen målas först efter kärnan är uppdelad i två. Det ger en produkt som är lättare att lugna och lättare att smälta. ara förmågan att absorbera vätska gör dem mycket lämpliga för havregryn.

 Havregryn är verkligen en tröghet när man talar om mat som är användbart vid träning. Marken havre är fulla av kolhydrater som klyvs till socker i tarmarna. Detta tas upp i blodomloppet och transporteras till resten av kroppen, eftersom det fungerar som förstklassigt bränsle. Särskilt under intensiv träningsträning behöver du mängder kolhydrater, och havregryn är en mycket bra energikälla. n stor del av havregryn (100 gram) ger dig ca 60 gram kolhydrater. Det räcker för att täcka kolhydratmängden du brinner i 30-45 minuters träning. Har du också lite socker och mjölk på grisarna, har du tillräckligt med bränsle för en hel timmes träning.

 Även om havregryn huvudsakligen anses vara en kolhydratkälla, är de också ganska rik på muskelbyggande proteiner, vilket säkerställer optimal återhämtning efter hård träning. Det finns 10-15 gram protein i 100 gram havremjöl. Kombinerat med lite desilitant mjölk betyder det att du får mycket protein för att möta dina kroppsbehov när du kommer hem från dagens träningspass.

 Havregryn träffar de flesta andra fullkornsprodukter när det gäller innehåll av friska fettsyror som håller både kolesterol och blodtryck i bukt. Havre har också hög fiberhalt. 100 gram täcker 1/3 av det dagliga kravet och har också en särskilt positiv effekt på matsmältningen. Fibrerna har även ännu bättre egenskaper. Otaliga studier visar att en fiberrik kost hjälper till att förhindra hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancerformer, särskilt i tarmkanalen.

 n ljus start på dagen som tar dig ungefär fem minuter innan det är i magen

  • ca 150 till 200 gram havregryn (inte lätt kokta)
  • 5-6 dl mjölk
  • 1 såsom honung eventuellt sylt
  • 1 - 2 scoop proteinpulver

Tom mjölk i en stor skål - Tom havregryn och honung.Sätt i mikrovågsugnen i ca 2 minuter ...

Ta ut, ha proteinpuvuler, rör om. Det färdiga resultatet ska vara så vätska att det kan drackas utan problem.

Måltiden ger dig ca 80 gram protein - 20 gram fett - och 160 kolhydrater = cirka 1100 kcalADVERT

Mest populära