Landets ledare inom motion och kost >> Utbildningen

Tillväxthormon

Publicerad 26 maj 2011

Senast ändrad 24 juni 2014

Genom antidoping - utbildning. nej

Vad är tillväxthormon och vilka biverkningar kan missbruk ge?

Tillväxthormon produceras i hypofysen (hjärnfästning) och är viktigt för normal tillväxt och utveckling. Tillväxt hormonsekretion ökar i olika typer av mental och fysisk stress och i fysisk aktivitet.

Växthormonsekretionen är störst i slutet av tonåren när tillväxten är störst och produktionen minskar gradvis med ökande ålder.

Även om kroppens eget tillväxthormon framställt är viktigt för normal muskeltillväxt och utveckling, är det inte säkert bevis för att ytterligare tillförsel av tillväxthormon från utsidan har en större effekt på muskeltillväxt. Det kan inte uteslutas att stora doser tillväxthormon används i dopingändamål, i kombination med motion, kan bidra till att öka muskelmassa allt annat än sådana doser kan också orsaka allvarliga och permanenta biverkningar.

iverkningar

De vanligaste biverkningarna av tillväxthormon används i stora doser så dopning:

Kardiovaskulära sjukdomar

nvändning av tillväxthormon ger en risk för högre blodtryck, som är en viktig orsak till hjärtsjukdomar. Med tiden kan hjärtat växa, vilket gör att hjärtmuskeln blir mindre elastisk och pumpningsförmågan blir sämre.

Interna organ

Växthormon ökar tillväxten av inre organ och vätskansamling i vävnaderna.

muskler och ben

skelettet, särskilt i huvudet och ansiktet ben, börjar växa, även efter puberteten och normal längd tillväxt har upphört. Detta kan leda till behovet av tänder kontroll i vuxen ålder, eftersom biten förändras. äsa, öron, händer och fötter kan också växa. Ökad mängd tillväxthormon kan också orsaka led- och muskelsmärta och nedsatt nervfunktion.

Metabolism

Växthormon ökar risken för typ 2-diabetes ("åldersdiabetes").

Cancer

Långvarigt missbruk kan öka risken för cancer, särskilt i mag-tarmkanalen.

Hud och hår

Växthormon orsakar ökad hårväxt på kroppen, ökad svettning och fet hud.

kromegali

kromegali är en samling av de symptom som uppstår vid användning av ökad mängd tillväxthormon över tiden. Flera av de nämnda biverkningarna är en del av denna kliniska bild. Förändringarna sker långsamt och kan ofta inte ses tills det har varit lång tid. kromegali ger användarna ett distinkt utseende.

Fakta:

  • Växthormon kallas humant tillväxthormon (hGH) eller tillväxthormon (GH).
  • Det brittiska antidopingbyrån (UKD) publicerade det första fallet i februari 2010 med en positiv prövning för tillväxthormon.

Källa: www. antidoping. nej ( // www antidoping, nej / internet / medicinsk info / dopningsmetoder / tillväxthormon /)

ADVERT

Mest populära