Landets ledare inom motion och kost >> Artiklar

Fett bör brännas med fett?

Publicerad 16 oktober 2010

Senast ändrad 28 juni 2014

v Iben Krogsæter - utbildning. nej

Studien var utformad för att se hur olika fettkällor påverkar fettbalansen i kroppen (fettintag - fettförbränning). Dessutom undersökte forskarna hur träning påverkat kroppens förmåga att anpassa sig till en fet diet.

Åtta färska unga män testades i fyra olika fall. I en åt de mycket omättat fett och utövades, i andra åt de mycket mättat fett och utövade sig, i den tredje åt de mycket omättat fett och var inaktiva och tidigare åt de mycket mättat fett och var inaktiva. I alla fyra fallen tillbringade de 5 dagar i en metabolisk kammare och fick all mat de åt serveras.

Maten bestod av 50% fett, 35% kolhydrater och 15% protein. Utbildningen ägde rum vid midnatt och på kvällen och bestod av 1 timme enkelt korsning på en cykel varje gång.

Det ökade fettintaget resulterar i ökad fettlagring och för att få en fet balans var deltagarna beroende av kroppens fettförbränning. fter 5 dagar var det fortfarande ingen förändring i fettförbränning när de var inaktiva. Övning 2 timmar dagligen resulterade i ökad fettförbränning. Ökningen var tillräcklig för att de skulle förbli i en fet balans efter 5 dagar på en fet diet (brinner så mycket fett som de lagrar). Sammansättningen av fett (omättad mättad) hade ingen signifikant effekt på anpassningen till en fet diet.

Slutsatsen som man kan härleda från studien är att kroppen snabbt anpassar sig till en fet diet när man tränar förutom att återställa kosten. Sammansättningen av fettinnehållet i kosten förefaller inte vara relevant för den kortsiktiga anpassningen. Jämfört med fettbalansen och fettreduktionen, verkar det som om en hög fetthalt inte hjälper, eftersom ökad fettförbränning försvinner vid ökad fettförvaring.

Källa:

Cooper et al (2010) Påverkan av kostbaserad fettsyrakomposition och övning vid förändringar i fetoxidation från en fetthaltig diet. J ppl Physiol. Jul 22. pub före tryck.

ADVERT

Mest populära