Landets ledare inom motion och kost >> Utbildningen

Arbetssmart

Publicerad 18 januari 2014

Senast ändrad 24 juni 2014

v Håvard Østerås utbildning. nej

Det finns sätt att förbättra minnet och andra kognitiva funktioner. n undersökning från University of South Carolina visar att antalet hjärnceller ökar vid träning. Detta kan få hjärnan att arbeta snabbare och mer effektivt efter träning.

egelbunden fysisk aktivitet kan få motion på både kropp och hjärna. Det finns speciellt aeroba övningar - det vill säga uthållighet - som kan öka minnet och andra hjärnfunktioner. Simning, skidåkning, löpning, snabbkörning och cykling är kända metoder för att öka uthållighet och därigenom möjlig hjärnkapacitet.

Det är emellertid mycket komplexa villkor att studera. Den amerikanska forskningsgruppen visade dock att aktiviteten i hippocampus ökade aktivitet och blodcirkulation i samband med motion. Hippocampus ligger i hjärnans tennflik och har en betydande roll för minne och förmåga att lära. De små komponenterna i cellerna som omvandlar energi, mitokondrier, ökade i antal efter en träningsperiod. Detta är välkänt i muskelceller, men nu har det visat sig att detsamma händer i hjärnceller. Som ett resultat kan kroppen arbeta snabbare och mer effektivt efter träning.

ndra studier har tidigare visat att blodflödet till apor som utövats ökade signifikant. Detta förklarade aporna förbättrade förmågan att lära sig nya uppgifter snabbare än apor som inte tränade på samma sätt.

Det finns många andra hypoteser om hur den mänskliga organismen kan förbättra hjärnans förmåga att utföra arbete, inlärning och koncentration. Kost, läsa, undvika stress och göra nya saker är välkända åtgärder om du vill förbättra din inlärningsförmåga. u finns det ökande bevis på att fysisk aktivitet spelar en viktig roll för hjärnans funktion också.

Likväl kvarstår betydande forskning för att ge mer konkreta rekommendationer för dosering och genomförande av andra om målet är att optimera hjärnans funktion och arbetsförhållanden.

ADVERT

Mest populära