Landets ledare inom motion och kost >> Utbildningen

Utbildning och immunförsvar

Publicerad 9 ovember 2011

Senast ändrad 24 juni 2014

v Även otevatn - utbildning. nej

Kan för mycket träning minska ditt immunförsvar och göra dig sjuk?

Forskning försöker hitta sambandet mellan måttlig, regelbunden motion och ett starkt immunförsvar.

Det finns också bevis för att för mycket intensiv träning kan minska immunsystemet och göra dig sjuk.

Den genomsnittliga personen har mellan två och tre infektioner i näsa och hals per år. Vi utsätts dagligen för virus, men vissa är oftare sjukare än andra.

Följande faktorer är ofta in i samband med ökad risk för sjukdomen:

  • stressen
  • dålig kost
  • lite sömn
  • rökning
  • åldrande
  • överträning

egelbunden motion av måttlig intensitet förbättrar immunsystemet

Det finns saker vi kan göra något för att minska risken för att bli kall eller influensa. Och en av dessa saker verkar vara måttlig regelbunden motion. Forskning fortsätter att stödja denna koppling mellan måttlig regelbunden träning och ett bättre immunförsvar.

Äldre studier visar att mindreutbildade personer hade färre förkylningar när de började jogga regelbundet. Måttlig träning ses som positiv för immunsystemet eftersom detta ökar produktionen av makrofager, en typ av celler som attackerar och bryter ner bakterier. Man tror att regelbunden motion kan ge ett förbättrat immunförsvar under lång tid.

ya studier visar att det finns fysiologiska förändringar i immunsystemet som ett resultat av träning. fter avslutad måttlig motion, cellerna i immunsystemet cirkulerar snabbare genom kroppen och därför kan snabbare och bättre kunna döda bakterier och virus. är träningen är över kommer immunsystemet att återgå till "normal". Men regelbunden motion verkar ge en effekt som gör denna förändring längre.

nligt forskare ger regelbunden måttlig övning en positiv långsiktig effekt på immunsystemet. Forskningen visade att de som gick en promenad med en intensitet av 70 till 75% av deras maximala syreupptagningsförmågan 40 minuter varje dag hade hälften så många dagar av förkylningar och halsont jämfört med dem som inte tränar.

För mycket träning minskar immunsystemet

Det finns också bevis för att för mycket motion kan minska immunförsvaret. Denna forskning har visat att mer än 90 minuters träningsutbildning med hög intensitet kan göra idrottare känsliga för sjukdom så länge som 72 timmar efter träning.

Detta är viktigt att vara medveten om personer som tävlar i långsiktiga tävlingar som Marathon eller irkebeiner ace.

Denna intensiva träning minskar immunförsvaret. Forskning har visat att under intensiv träning producerar kroppen speciellt hormon som temporärt minskar immunförsvaret.

Detta är stresshormon, kortisol och adrenalin, vilket bidrar till att öka blodtrycks- och kolesterolnivåerna och bryta ner immunsystemet. Här är sambandet mellan ökad mottaglighet för infektioner av uthållighetsutövare efter hårda träningspass.

Om du tränar för långvariga uthållighetskonkurrenser är det viktigt att du lägger tillräckligt med vilodagar så att din kropp och immunförsvaret kan återhämta sig. Om du brinner ut eller har symtom på överväxt, till exempel ökad rastlöshet, sänker puls efter hård aktivitet, ökad irritabilitet eller allmän utmattning, bör du fortfarande minska mängden motion.

Om du är sjuk redan, var försiktig med intensiv träning. Då bekämpar immunsystemet redan din infektion. Därför intensiv träning kommer att ge en extra belastning på kroppen som kan minska immunsystemets effekt. Som en allmän regel är det ok att träna om du har lite kall och ingen feber. Men sedan träna det är enkelt eller måttligt. Som tidigare skrivit kommer en sådan träning att bidra till att förbättra immunförsvaret. Det bör inte utövas intensivt i ett sådant tillstånd eftersom detta kan göra infektionen värre och förlänga sjukdomsperioden.

Mental stress minskar även immunsystemet

Det är inte bara fysisk stress som producerar kortisol och adrenalin. Även psykologiska kan påverka immunsystemet negativt och kan öka risken för förkylningar och infektioner.

kut träning stimulerar makrofagfunktionen: möjlig roll av F-kappa-vägar. Cellbiokemi och funktion. 2006 aug 14;

MedLine Plus övning och immunitet.

ieman DC, Henson D, ustin MD, rown V. Immunsvaret på 30 minuters promenad. Med Sci Sports xerc 37: 57-62, 2005. David ieman, eller ppalachian State University

Sportsmedicine

ADVERT

Mest populära