Landets ledare inom motion och kost >> Hälsa

ÄGg är supermat Alla ska äta

Kris Gunnars 19 februari 2013

xperter har länge varit bra på att säga att den hälsosamma maten är ohälsosam. Detta inkluderar rött kött, ost och kokosolja för att nämna några.

Men det här är inte de värsta exemplen. De grovaste är de negativa föremålen riktad mot ägg - vilket är faktiskt en av de hälsosammaste matarna du kan äta.Ägg orsakar inte hjärtsjukdom

Historiskt sett har ägg ses som ohälsosamma eftersom de innehåller kolesterol. tt ägg (50 gram) innehåller 212 milligram kolesterol, vilket är mycket om vi jämför med andra livsmedel.

Men det faktum att en livsmedelsprodukt innehåller mycket kolesterol betyder inte att kolesterolnivåerna i blodet kommer att öka. Om vi ​​tittar på undersökningar ser vi faktiskt att ägg ökar mängden HDL-kolesterol samtidigt som partikelstorleken för LDL-kolesterol ändras så att de varierar från små till stora (1, 2, 3)

i en n helt ny översiktsstudie publicerad tidigare i år som inkluderade 17 prospektiva undersökningar så närmare förhållandet mellan ägg och hälsa. Forskarna fann ingen korrelation mellan ägg och hjärtsjukdomar eller ägg och stroke hos annars friska individer (4). Detta är förresten i enlighet med tidigare undersökningar (5, 6).

Slutsats: Ägg och dietkolesterol är inte relaterade till hjärtsjukdomar.

Ägg är en viktig källa till antioxidanter.

Ägg innehåller mycket antioxidanter Lutein och Zeaxanthin. Dessa antioxidanter är speciellt viktiga för ögat och hjälper till att förhindra ögonsjukdomar som katarakt och dålig syn (7, 8, 9).

I en undersökning där deltagarna fick ungefär en och en halv äggula per dag såg forskarna en ökad luteinhalt på 28-50% och zeaxantin med 114-142% (10).

Slutsats: Ägg innehåller en betydande mängd lutein och zeaxantin som minskar risken för åldersrelaterade ögonsjukdomar.Ägg är en av de näringsrika livsmedel

Ägg innehåller alla näringsämnen som lite kyckling behöver växa. Ägg innehåller högkvalitativt protein, vitaminer, mineraler och friska fettsyror.  • 77 kcal, 5 gram fett, 6 gram protein och alla väsentliga aminosyror.
  • ik på hemjärn, fosfat, selen, vitamin , 12, 2 och 5 för att nämna några.
  • 113 mg kolin, vilket är mycket viktigt för hjärnan. n undersökning visar att så många som 90 procent av amerikanerna får för lite kolin genom sin kost (12).

Välj ägg från fria kycklingar eller bäst ekologiska ägg.

Slutsats: Ägget innehåller 9 essentiella aminosyror, stora mängder vitaminer, mineraler och är en av de bästa källorna till kolin.

Ägg är mättade och hjälper dig att gå ner i vikt.

Jämfört med andra livsmedel, poängerar ägg mycket mättnad, vilket är viktigt om du vill minska energiintaget (13).

I en undersökning som genomfördes på 30 överviktiga kvinnor som åt antingen en baguette eller ägg till frukost, åtgick den grupp som åt ägg åt mindre till lunch och resten av dagen. Ja, faktiskt 36 timmar före tid (14).

I en annan studie (15) var överviktiga män och kvinnor sätta på en diet och ges antingen ett bröd frukost av två ägg (340 kcal) eller en baguette och yoghurt med motsvarande mängd kcal till frukost.  • 61% större minskning av MI
  • 65% större viktminskning
  • 34% större minskning av midjemått
  • 16% större minskning av kroppsfett procent.

Detta trots att frukosten innehöll samma mängd energi.

Slutsats: Ägg är en hälsosam och proteinrik mat som både mättar och kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

Ägg smakar bra, passar mycket och är billigt

Om du vill ha goda argument för att äta ägg, se till att de är billiga, passar mycket och smakar gott. Om jag bara skulle definiera en matvara som en slags supermat skulle det finnas ägg.

ADVERT

Mest populära