Landets ledare inom motion och kost >> Uthållighet

Effekten av ben används för att göra

Publicerad 24 januari 2014

Senast uppdaterad 24 juni 2014

v rik Grasaas Training. nej

Hur viktigt är benanvändningen i strejk?

Många ser fram emot skidsäsongen Marcialonga i helgen, vilket är den 2: a av totalt 6 skidbackar i Ski Classics-serien. I de flesta löpare använder utövare oftast staketeknik (kallat pigging), som länge har karakteriserats som en överkropp (1). Ändå visar forskning att medan framsteg är genom stavarna är benen mycket viktiga för ompositionering av kroppen. Stammar förbrukar energi i samma utsträckning som överkroppen i strejk.

Läs också: Träningsprogram för dig som coach till irken.

Detta är ett av de viktigaste resultaten som den berömda längdforskaren Holmberg tillsammans med sina kollegor fann i en studie som undersökte effekten av benanvändning i strejk (1). Genom att låsa både fotleden och knäleden i stående position, undersökte de effekten av låsningsteknik, fysiologi och prestanda.

Läs också: Hjärtfrekvens som träningsverktyg.

Provet bestod av 11 elitskidåkare som avslutat submaximal och maximal intervall med användning av staking teknik på en valskvarn, båda med vanliga stavteknik och med vrist och knäled låsta. Fysiologiska och biomekaniska mätningar registrerades kontinuerligt under båda funktionerna.

Läs också: Optimera din uthållighetsträning.

idrottare hade bättre fungerande ekonomi och lägre laktat-värden vid submaximala belastningar, uppnå ett högre maximalt upptag syre och tolereras 11, 7% längre tid till utmattning under normal staking teknik, jämfört med stavteknik låst ben.

Det sluts därför att rörelser i knä och fotled är en viktig del av stängselstekniken, och en begränsning i dessa leder försvagar prestandan.

Holmberg HC, Lindinger S, Stoggl T, jorklund G, Muller . enens bidrag till dubbelpolning i eliten längdskidåkare. Med Sci Sports xerc 2006: 38 (10): 1853-1860.

ADVERT

Mest populära