Landets ledare inom motion och kost >> Uthållighet

Längdåkning utbildning för de olympiska spelen 2014

Upplagt 13 januari 2014

Senast uppdaterad 24 juni 2014

Genom rik Grasaas Training. nej

Vilken typ av träning bör prioriteras av dagens utövare för att lyckas med längdskidåkning under olympiska spelen i sochi 2014?

Sedan de första olympiska spelen i Chamonix 1924 är längdskidåkning den sport som i stor utsträckning har förbättrat resultaten i konkurrens. Det är uppenbart när man jämför dagens tider med tidigare tid på skidbacken. nledningen till ökad hastighet i skidspåret är främst relaterad till bättre körförhållanden och utrustning samt effektivare träning.

Med bättre banförhållanden, utmärkt utrustning och skickliga smörj experter är det en viktig fråga hur löpare bör träna för att få optimal avkastning och maximera effekten av utbildning. Vilken typ av träning bör därför prioriteras för att lyckas med längdskidåkning under olympiska spelen i sochi 2014?

Den berömda längdåkningsforskare Sandbakk och Holmberg (2013) har nyligen publicerat en intressant studie om vad som är effektiv träning för längdskidåkare i samband med de olympiska spelen. De motiverar vilka typer av träning som är mest relevanta, samtidigt som de jämförs med träningsmetoderna för tidigare längdskidåkare. rtikeln för Sandbakk och Holmberg (2013) är utgångspunkten för detta inlägg.

n stor förändring av längdskidåkning är att nya former av konkurrens har kommit som en jaktstart, en gemensam start och en sprint. Totalt 10 av 12 tävlingar kommer gemensamt att lanseras i det olympiska sammanhanget. Det finns konkurrenskraftiga former som ställer höga krav på löparens taktiska egenskaper, och inte minst sprintegenskaper före målstrecket. De nya sätten att tävla ställer nya krav på löpare, vilket i sin tur kräver olika typer av träning om man ska vara bland de allra bästa.

Vilka träningsmetoder bör därför prioriteras för att lyckas med längdskidåkning under olympiska spelen i sochi 2014? Sandbakk och Holmberg visar att de nya konkurrensformerna ställer stora krav på taktiska funktioner och funktioner än tidigare. Även aerob uthållighet är fortfarande den viktigaste kravet arbete i längdskidåkning, är vikten av snabbhet och bra teknik i hög hastighet, anaerob kapacitet, styrka i överkroppen, och förmågan att variera tekniker ökat i modern skidåkning. För att möta detta krav har utbildningen också förändrats något.

Good old-fashioned terränglöpning, med långa körningar över kuperad terräng och elghusintervaller lutning är fortfarande grunden för världens bästa längdskidåkare. Men - förutom att skriva forskare längdåknings att det är lämpligt att dagens löpare förbereder med något annat rull träning i konkurrens specifikt terräng, fokuserar på styrka i överkroppen och utövar de olika tekniker i hög hastighet.

Sandbakk Ø, Holmberg HC (2013) n omprövning av framgångsfaktorer för olympisk längdskidåkning. Int J Sports Physiol Perform. 1 oktober. [pub före utskrift]

ADVERT

Mest populära