Landets ledare inom motion och kost >> Artiklar

Rätt och fel - Motion myter vi skingrar en gång för alla

Det finns många myter om kost och kosttillskott.

y forskning ger oss nyare vetenskap och nya idéer - Vissa äldre vetenskap har skapat många myter och vallningar som bör avvisas.Ägg är en rik källa till protein som bör ingå i kosten, men vita är något tung smält om proteinet inte hydrolyseras (spaltas). Äggvita har relativt låg andel av essentiella aminosyror, men med proteinet i äggulan är ägg en bra proteinkälla. Det är viktigt att notera att vitamin iotin (5) inte ingår i måltider med äggvita proteiner.ötkött är rik på proteiner, men är inte särskilt viktigt för god kost.Druksocker är ren energi, men producerar mycket instabilt blodsocker och kan snabbt omvandlas till fett.Fruktos absorberas snabbt, men påverkar blodsockret under lång tid, vilket ger en stabil energiförsörjning som varar lång tid.Det finns flera olika typer av mjölkprotein. Kasein tas mycket långsamt och bär en "mager" aminosyraprofil enligt WHO-standarden. Laktalbumin (vassleprotein) absorberas snabbare och förbättrad aminosyraprofil. Det viktigaste är att tillräckligt hydrolyserat (klyvt) mjölkprotein tas mycket snabbare än ospridat protein.Om proteinet fullständigt digereras med di- och tripeptidbundna aminosyror, tas det direkt. Om proteinet bara har spjälkats, tas det nästan lika långsamt som normalt ospridet protein, dvs minst 1-3 timmar.Fri aminosyror tas sent, dvs först i tunntarmen. Dessutom används stora delar ofta som energi och inte byggmaterial.Intag du aminosyror på fastande mage på morgonen eller strax innan ett träningspass du kommer definitivt att gynna stora delar såsom energi och små som byggnadsmaterial.Du måste antingen ta kolhydrater tillsammans med protein eller innan du konsumerar protein. Detta gäller särskilt om proteinet är obrutet. Ändå tar du normalt inte orörda proteiner under eller efter träning., om du konsumerar kolhydrater, kan också ha smält protein som helst, men det är nödvändigt att proteinet klyvs tillräckligt ner till, di- och tripeptidbundne aminosyror för kroppen upptar aminosyror direkt.Faktum är att det måste vara minst 4-6 gånger så mycket kolhydrater som protein. Om inte, används stora delar av proteinet för energi.Ca. 10-20% av maten ska komma från fett. Kroppen behöver fett speciellt från grupper Omega-3 (särskilt mycket fisk o. L.) och omega-6 (mycket i växter). Vanligt mjölkfett är en hel del ogynnsamma fettsyror.Studier visar att vitaminer och mineraltillskott tas bättre med mat.

14. Kroppsbyggare och gaffeltruckar behöver extra stora doser vitaminer och mineraler. KOKT OCH FLT!

De hade förmodligen ett stort matbehov, men de äter också mer och får genom mer vitaminer och mineraler.

15. Om du äter vanligt protein som kosttillskott strax efter träning kan du också äta vanlig mat. ÄTT!

Vanligt ospridet protein tas inte mycket snabbare än protein i vanlig mat. Om du tar proteindrycker utan kolhydrater efter träning måste kroppen först smälta proteinet och stora delar används som energi. Då vill du äta välbalanserade livsmedel mot både kolhydrater och protein från fisk, kycklingbröst e. L.Du kommer inte få mer muskelceller, men dina muskelceller blir större.

17. Di- och tripeptidbundna aminosyror gör att muskelcellerna växer snabbare än om du äter vanligt orört protein. ÄTT!

Di- och tripeptidbundna aminosyror tas direkt både före, under och omedelbart efter träning. Det är då du får mest nytta av protein / aminosyror. Då inte heller kommer dina muskler blir mycket mindre när de bryts ner under träning, men kan byggas om och återhämta sig redan under träningen.

18. minosyrans tillskott bör huvudsakligen tas omedelbart efter träning och före sänggåendet. ÄTT!

De muskelceller har ofta ett större behov av aminosyror för att vila och bygga upp omedelbart efter träning, samt återhämta muskelceller väl på natten när du ligger för att sova.Odigererat protein kan enkelt läggas smak eftersom det är helt neutralt pH och neutrala smaksatt, medan digererat protein är svagt bitter smak och är därför mycket svårt att framställa med olika smakämnen.Pasta, ris och spannmålsprodukter innehåller mycket energi. men innehåller också värdefulla proteiner.Frukt och grönsaker innehåller mycket kolhydrater och är ofta rika på vitaminer och mineraler.Hastighet muskeltillväxt kräver mer protein än annars, men konsumerar för mycket protein används som energi eller omvandlas till fett.Kroppen hanterar sällan mer än 30-50 gram protein i en måltid. Om du intagar digererat protein (di- och tripeptidbundna aminosyror), hanterar kroppen sällan att använda mer än 10 gram.Äter du stora mängder hälsosamma kolhydrater som druvssocker, dextros, laktos eller vanlig smuts, omvandla det snabbt till fett om du inte har för mycket energi. Långsamma kolhydrater, såsom fruktos och långkedjig maltodextrin, omvandlas inte så snabbt till fett.tt gram fett innehåller 9 Kcal och 1 gram kolhydrat eller protein 4 Kcal.Studier visar att om du förlorar 2-3% av kroppspåsen under träning minskar träningsutbytet med 10-20%.

ADVERT

Mest populära