Landets ledare inom motion och kost >> Diet

Kaffe ger ökad prestanda

Publicerad 21 april 2017

Senast uppdaterad 21 april 2017

v Melina Meyer Magulas Training. nej

y studie visar att kaffe höjer utövandet av uthållighetsutövare. Men stora mängder koffein medför också ökad risk för muskelskador.

För första gången har effekten av koffein på elitenivå i sport testats. n ny doktorsavhandling vid IH visar att 75 procent av patienterna utförde sig bättre efter att ha tagit koffein före träning. I genomsnitt förbättrades de med 2-3 procent med koffeinintag.

- Det var förvånande att effekten av koffein så konsekvent visar förbättrad prestanda. Dessutom var det förvånande att även en relativt liten mängd ger stor effekt, och den höga dosen förbättrar inte prestationen ytterligare, men Hans Kristian Stadheim initierar träning. nr.

Läs också: 

 Det är mycket vanligt att få en kopp kaffe eller en koffeinhaltig produkt när du behöver en buzz. Koffein är faktiskt en av världens vanligaste stimulanser, och finns i kaffe, te, läsk och energidrycker. tt det är stimulerande innebär att det påverkar vårt centrala nervsystem, som består av hjärnan och ryggmärgen. ffekterna av koffein har tidigare testats på andra populationer, både när det gäller fysisk och kognitiv prestanda, men det är första gången elitutövare har testats genom fysiska test.

Stadheim har under tre år studerat hur koffein påverkar idrottarnas prestationer på hög nivå. Projektet omfattade 65 män, alla av dem var elit i deras uthållighet. Cirka en timme före testen tog deltagarna en koffeinmängd av mellan 3-6 mg x kg-1 kroppsvikt. Den motsvarar mellan 4-6 koppar starkt kaffe för en person på 75 kg. Och effekten kunde inte vänta på det. åde aerob och anaerob kapacitet ökade i ämnena.

Studierna i Stadheim visar att ämnena fick 2-3 procent förbättrad prestanda. Det kanske inte låter som hela världens förändring, men på elitnivå finns det små marginaler. Tänk dig om du nu kör 10 km på 45 minuter och lyckas förbättra dig med 3 procent. Då kör du 1 minut och 21 sekunder snabbare!Även om studien visar att koffein förbättrar prestanda, visar vissa av resultaten från avhandlingen att det också kan leda till ökad hälsorisk.

- esultaten visar förbättrad prestanda, och logiskt betyder det att kroppen upprätthåller en högre arbetsintensitet än utan koffein. Medaljets baksida är att saker tyder på att det blir mer muskelsvårigheter.Dessa skadliga faktorer visar inte mina undersökningar på en tillräckligt hög grad, och på en konkurrensutsatt sammanhang är det klart att en följd av öppningen för hårt kan vara negativt avgörande för slutresultatet, fortsätter Stadheim.

Ämnenna, som fick koffein ungefär en timme före testets början, hade störst effekt efter ca. 1 timme. Det gjorde atlärarna på ett 8 kilometer stöttest betydligt snabbare de första 4 kilometer. Stadheim påpekar att om du ska använda koffein, särskilt under kortare tävlingar om 20-30 minuter, är det viktigt för en pacingsstrategi. Pace är den takt du håller. Om du till exempel deltar i maraton, långritt eller längdskidåkning kan det vara bra att ta koffein strax innan du börjar och tar toppen lite senare i tävlingen. Det kan vara något som bör trävas under träning, innan du överväger att använda den i konkurrens.

Även om resultaten från doktorandstudier kan tyckas lockande för någon, kan det finnas andra överväganden att ta om du ska använda koffein i samband med motion och konkurrens.

- Om du använder koffein i träning eller i tävling borde du undvika kaffe och koffeinhaltiga produkter i ca. 24 timmar innan att vara på den säkra sidan. ller åtminstone minska ditt intag till kvart i de senaste 24 timmarna och ta din sista kaffekopp inom 12 timmar, förklarar Stadheim.

Stadheim säger att litteraturen visar att både kaffedrickare och människor som inte dricker kaffe är lika bra respons, men då vi inte vet om de som dricker kaffe normalt hade ett annat svar om de hade aldrig druckit kaffe innan. Och även om de som inte dricker kaffe hade ett annat svar om de började dricka kaffe som vanligt.

- Det kan vara så att det är ett slags naturligt urval mot kaffe, och att de som dricker kaffe brukar göra det eftersom de upplever ett bra och responsivt svar. Men det vet vi inte riktigt, säger Stadheim.

Hans Kristian Stadheim i funktion som coach för Team LeasePlan.Stadheim rekommenderar därför inte att träna tränare för uthållighetstillämpning koffein.

- Mitt mål i avhandlingen har varit att studera hur koffein påverkar prestationen hos välutbildade uthållighetsutövare, eftersom detta inte har gjorts tidigare. Å andra sidan krävs mer forskning om de potentiella biverkningarna av koffein i samband med fysisk aktivitet innan det kan sägas om det är hälsofarligt, säger han.

Läs också: 

Stadheim, som också fungerar som en huvudtränare för längdskidåkare i Thomas nuvarande privatlag Team LeasePlan, säger att han även över sina egna utövare är medvetna om att det finns anstränga sig som måste välja om du vill använda koffein i samband med konkurrens eller inte.

- Om utövare jag arbetar med att önska att använda koffein i samband med träning och tävling är det viktigt att de själva fattar beslutet.De måste göra det på egen risk. Det är också viktigt att påpeka att även om resultaten var i stort sett konsistens, fanns det några som inte upplevde effekten. Och det är också sättet att vi misslyckas med att återskapa en konkurrenssituation i ett laboratorium. Så detta varierar något från person till person, fortsätter Stadheim.- Vi ser att du måste gå upp till en viss koncentration för att få prestandaförbättrande effekter. lla är väl medvetna om hur en kaffekopp verkligen sätter magan i en gunga, och 5-6 koppar är en ganska stor mängd vätska, säger Stadheim.

Det sista vi vill ha är att få mage störningar i konkurrens, och därför har koncentrationen av koffein också en betydande inverkan på effekten. Till exempel kan du dricka starkare kaffe i en mindre volym.

- nvända espresso- eller koffeinhaltiga sportprodukter, föreslår Stadheim. Till exempel kan en 60 kg flicka dricka två lådor ed ull istället för fem koppar kaffe.

Det finns också stora skillnader i koffeininnehållet i olika kaffebönor. Till exempel, arabica bönor, som är de vanligaste att göra kaffe i orge, har 40-60 procent mindre koffein än obusta bönor. xakt på grund av detta kan det vara svårt att beräkna hur mycket koffein du får i dig, så det kan vara lättare att använda andra typer av koffeinprodukter.Stadheim et al. (2015). Koffein förbättrar prestanda i dubbelpolning under akut exponering till 2000 m höjd. Journal of pplied Physiology. 119 (12): jap. 00509. 2015

Stadheim et al. (2014). Koffein och prestanda på på varandra följande dagar av simulerad tävling. Medicin och vetenskap i idrott och motion. 46 (9): 1787-1796

Stadheim et al. Koffein ökar prestandan i Cross-Country Double-Poling Time Trial övning. Medicin och vetenskap i sport och motion. 45 (11)

ADVERT

Mest populära