Landets ledare inom motion och kost >> Uthållighet

Redo för Tour de Ski - det här är den färdiga skidåkaren!

Publicerad 28 December 2012

Senast ändrad 28. Juni 2014

Genom Øyvind Sandbakk - utbildning. nej

Tour de Ski börjar i Oberhof i Tyskland på lördag, och tusentals nordmän hatar vårt norska hopp. Men vad är det för att lyckas i tävlingen? rtikeln skrivs av träning. com s Øyvind Sandbakk Post doktor vid institutionen för Human Movement Science, TU och Trine Karlsen Post doktor av K. G. Jebsen - Centrum för hjärtan lyfta, IS, TU

Tour de Ski avgöra vem som är den mest kompletta längdåkare. Vinnaren måste kombinera bra uthållighet med fartegenskaper och ha förmåga att motstå många raser efter varandra. Första tävlingen startar på lördag 29: e 12 i Oberhof, Tyskland, och sedan gå till löparna bära sju tuffa tävlingar, från 1 km Sprint till 40 km strävan, under nio dagar i Centraleuropa.

rtikeln levereras i samarbete med CG.

orge har aldrig vunnit Tour de Ski, och det är en stor prestige att vara den första norska för att få hem den totala segern. Säsongen har visat att vi har många av de största favoriter, men att Maria, Therese och Petter för att lyckas de måste vara väl förberedda och behärska de många fysiska, tekniska och mentala färdigheter.

Kan Petter ortug vinna både 5-mil och sprint?

ra förberedelse är viktigt!

Vinnaren av Tour de Ski måste ha tränat mycket om vad som möter dem. Under sommaren och hösten har idrottarna testat hur de kan överträffa tävlingens form och utföra de bästa möjliga dagarna efter varandra. De har testat vilken typ av näring som är optimal, vilka rutiner för sömn som fungerar bäst, vilken typ av fysisk behandling ska användas och vad är den bästa träningen på konkurrensdagar. Lika viktigt är att du har förberett en bra översikt över varvet, för utan skidåkning i alla tävlingar är det omöjligt att vinna Tour de Ski.

Vad krävs tävlingen?

I Tour de Ski måste idrottarna klara sig i många olika typer av tävlingar, med olika stilar, avstånd, spårprofiler och körförhållanden. Den optimala rasen strategi måste anpassas för varje ras, men det finns några vanliga funktioner som bestämmer tävlingarna. De största variationerna i hastighet mellan bra och mindre bra löpare som vi ser i den senare hälften av tävlingarna, och framför allt i den sista delen av uppförsbackar och i den efterföljande terräng partiet. etydelsen av att "bibehålla fart över toppen" är en välkänd term bland skidåkare.I Tour de Ski är backbollarna extra viktiga, eftersom den sista långa ryggraden, "Monsterbakken", är mycket krävande. Tiden i sluttningarna har en lägre relation till slutresultatet, men kan fortfarande få en indirekt effekt på prestanda genom olika förmågor att återhämta sig. I likhet start ökande betydelsen av den längsta sammanhängande bergs delar där det är möjligt att avancera i fältet, liksom slutspurten vilket naturligtvis är mycket viktigt. Vinnande stavar längs vägen och mot slutet av tävlingen ger bonus sekunder i Tour de Ski, och är därför en extra viktig färdighet i denna tävling.

Vilka fysiska förmågor har vinnaren av Tour de Ski?

För att slutföra tävlingshöjden på kortast möjliga tid är det nödvändigt att leverera mycket energi. Den viktigaste begränsningsfaktorn för att ha tillräckligt med energi är hur mycket syre en kan utnyttja under en körning. Den övre gränsen för detta är maximal syreupptagning (VO2max). VO2max bestäms av hjärtans pumpkapacitet och syreupptagning i arbetsmusklerna. Det är värt att notera att längdskidåkare har några av de högsta värdena för VO2max som någonsin rapporterats i litteraturen. alla konkurrenter som konkurrerar på toppen av Tour de Ski har en VO2max> 6 l min-1 och> 80 ml kg-1 min-1 på mastersidan, med ca 10% lägre värden på dam sida. De VO2max-värden som eliten uppnår är ~ 50-100% högre än den vanliga träningen. Tränings anpassningar i elitidrottare som förklarar denna skillnad i VO2max, är i första hand en bättre utbildad hjärta med större förskjutning, ökad blodvolym samt en ökad kapillär och mitokondrietäthet i skelettmuskulaturen.

Välutvecklad hastighet skidåkning förbättrar sprint, men underlättar också möjligheten att positionera sig i fältet och kunde gå avslappnad och ekonomisk hög hastighet. I Tour de Ski är möjligheten att använda sin hastighet när den är trött mycket viktigt, särskilt de senaste tävlingsdagarna. Även kravet på hastigheten har ökat i "modern" cross country, och är något större i sprinten längdskidåkning än traditionella avstånd, måste vi komma ihåg att även i sprinten är uthållighet som är viktigast. Vinnaren av Tour de Ski lyckas kombinera en hög aerob kapacitet med hög anaerob kapacitet och utmärkta hastighetsresurser.

Förutom att ha hög aerob och anaerob kapacitet är det viktigt att ha en bra arbetsekonomi i de olika teknikerna. Det vill säga, det mesta av energin behöver omvandlas till snabbhet i loppet. Längdskidåkare i världen eliten har visat sig ha upp till 20% bättre arbetsekonomi än löpare på lägre nivå. Det betyder att de som har hög kapacitet och bra arbetsekonomi i båda teknikerna har stora fördelar i en kombinerad tävling som Tour de Ski. Det är viktigt att vara medveten om att arbetsekonomin kan utvecklas även efter att utvecklingen av exempelvis maximal syreabsorption har utplattats. Kanske indikerar detta att löpare behöver många års träning och tävlingar innan de har den nödvändiga stabiliteten för att vinna Tour de Ski?

Längdskidåkare visar ett brett utbud av kroppshöjd och vikt jämfört med många andra uthållighetsutövare. De stora skillnaderna i längdskidor kan förklaras av det faktum att åkare med olika kroppsstorlekar gynnas i olika terrängtyper, snöförhållanden och temperaturer. Till exempel måste idrottarna ha tillräckligt med muskelmassa och styrka för att skapa den nödvändiga effektimpulsen på substratet för att bibehålla eller öka hastigheten i platt terräng och nedförsbacke. Detta är särskilt viktigt i sprintkonkurrensen. Å andra sidan kan det vara fördelaktigt att vara lätt i långa, branta motviktar som "Monster Tray" i Tour de Ski, där idrottare måste bära sin egen kroppsvikt.

Medelstora tävlingar

Skidåkare tävlar mellan 800 och 1400 meter över havet. På grund av lägre syretryck minskar uthålligheten med ökande höjd. Det har visats att detta redan sker vid 650 meter över havet med välutbildade uthållighetsutövare, men minskningen är individuell, och vissa löpare är mer "sårbara" än andra under höga raser. De löpare som har genomfört systematisk höjdträning under flera år, eller acklimatiserats långt före Tour de Ski, kommer att kunna dra nytta av de mest konkurrenskraftiga tävlingarna. Dessutom är erfarenheten av att tävla i höjd bra, eftersom man måste fördela en körning lite annorlunda jämfört med låglandet.

Hur håller du dig frisk?

Med många tävlingar och långa drag mellan olika arenor är det avgörande att optimera restaureringen av tävlingar att utföra på topp dag efter dag. ästan hälften av löparna måste avsluta Tour de Ski varje år på grund av sjukdom på vägen. tt välplanerat reseprogram, bra rutiner med rätt mat och dryck efter tävlingarna, tillsammans med byte av kläder, kommer att förhindra detta. De bästa idrottarna är speciellt bra att vila under transporten och växla snabbt under resan. Detta är förmodligen en av de viktigaste föreskrifterna för att fungera bra under Tour de Skis sista dagar.

eslut om körningen

Så vad skiljer sig slutligen när två löpare har samma fysiska och tekniska kapacitet? Varför är några som vinner om och om igen medan andra är eviga turer? är målstreken närmar sig är det mentala förmågan hos idrottarna som bestämmer; Möjligheten att hämta den sista, pressa sig lite mer än de andra. Många tror att detta är en del av talangen, som kommer från sig själv och kan inte utbildas. Denna myt kan vi härmed förklara: De som har denna egenskap i tävlingar har visat det på träning, ökat efter session, år efter år.

Det är bara en fråga om att önska orges TDS hopp på lycka - vi gömmer dig!

ADVERT

Mest populära