Landets ledare inom motion och kost >> Uthållighet

Val av löparskor kan påverka din kör effektivitet

Publicerad 24 oktober, 2013

Senast uppdaterad 24 juni 2014

v rik Grasaas Training. nej

Utbudet av löparskor blir allt större och större varje år, vilket kan göra det svårare att välja rätt sko när det gäller löpande ekonomi. Är det lämpligt att välja en sko med mycket dämpning eller en mer platt minimalistisk sko utan att dämpa?

Den berömda professor Liebermann fick internationell uppmärksamhet när han stödde barfotalöpning som beskrivs i boken "orn to un" av Christopher McDougall. Strax efter publiceringen undersökt Liebermann och forskargrupp på arbets ekonomin under tävlingarna är annorlunda med barfotaskor utan dämpning kontra skor med stor hældemping (1).

Sortimentet bestod av löpare som vanligt med minimalistiska skor eller barfota skor (femfingers). O2 konsumtion och biomekaniska mätningar som gemensamma vinklar, kraft från ben och hälsenan undersöktes under körning på löpbandet i 11 km / t.

Löparna instruerades att löpa antingen med framfots landning eller hællanding, med hänvisning till 2, 4% bättre rinnande ekonomi barfotaskor med framfots landning kontra framfoten landning i skor med hög dämpning. Löparna visade dock en 3,3% bättre löpekonomi med en häl i minimalistiska skor jämfört med hälsandaler i höghåriga skor.

De biomekaniska undersökningarna visade en högre aktivitet i benmusklerna med förspel än med hältänder och med minimalistiska skor jämfört med sko med dämpning. mellertid upptäcktes mindre stress på axelbenen, och mindre rörlighet i knäleden med framfot mot händerna.

På grundval av detta konstaterade studien att körning med minimalistiska skor är mer lönsekonomisk än att springa med skor med mycket dämpning. Forskarna tror att det kan vara förknippat med en mindre förlust av elastisk energi i nedre extremiteterna med hjälp av minimalistiska skor kontra skor med dämpning.

(1) Perl DP, Daoud l, Lieberman D (2012) ffekter av skor och strejk typ på löpande ekonomi. Med Sci Sports xerc 44 (7): 1335-43

ADVERT

Mest populära