Landets ledare inom motion och kost >> Uthållighet

Kan Petter Northug vinna både 5-mil och sprint?

Publicerad 27 oktober 2012

Senast ändrad 28 juni 2014

Genom Øyvind Sandbakk utbildning. nej

Vilka egenskaper behöver du utföra både i sprint och långväga?

Längdskidåkning är en uthållighetsport där aerob uthållighet och effektiv teknik är de viktigaste arbetskraven. Det är därför inte ovanligt för en idrottsman att utföra på en relativt hög nivå i tävlingar från tre till fyra minuter (sprintlinje) och upp till två till tre timmar (5 mil). De största skillnaderna i utövandet av uthållighetsutövare med en tävlingsvaraktighet på tre minuter beror därför på skillnader i aerob kapacitet. Om du har hög aerob kapacitet, kan du hålla hög fart längre.

är en gemensam start och sprintledning introducerades ökade kravet på anaerob kapacitet och hastighet, och viss särskild utbildning krävdes för att ta den potentialen på ett visst avstånd.

erob uthållighet innebär arbetet med syrgas tillgängligt för att ge kroppsenergin, vilket innebär att arbetet kan pågå under lång tid. Den aeroba kapaciteten påverkas huvudsakligen av maximal syreupptagning (VO2maks) och förmågan att använda detta under en reglage (% VO2maks). Dessa två faktorer bestämmer mängden syre en idrottare kan konsumera under en tävling. naerob kapacitet är det arbete som kan göras med otillräcklig syreförsörjning. Detta kommer i praktiken att säga att det arbete som utförs är så stort att kroppen inte kan absorbera tillräckligt med syre i musklerna och lägga till aerob energi. är det anaeroba arbetet varar i mer än 10-15 sekunder, vet vi att musklerna "stelnar".

Men de bästa idrottarna ser ut att hitta balansen mellan övergripande uthållighetsträning och den speciella träning som krävs för att vinna sporen. ågra idrottare som har utbildat god aerob uthållighet, och som har goda spetskompetenser kan till och med vinna både sprint och långdistans. Petter orthug, Marit jørgen, ente Skari, Jens rne Svartdal, Tor-rne Hetland och Odd-jørn Hjelmeset är exempel på detta.

ADVERT

Mest populära