Landets ledare inom motion och kost >> Artiklar

BCAA

C (grenade aminosyror) är en populär näringstillskott, och rekommenderas ofta ut i olika forum.

 Valine, Leucin och Isoleucin. Leucin är den mest intressanta av dessa eftersom det har visat sig stimulera proteinsyntesen.

n annan viktig sak med C är att till skillnad från andra väsentliga aminosyror kan dessa metaboliseras någon annanstans än i levern. Detta sker huvudsakligen i muskel- och fettvävnad. C är en föredragen energikälla i musklerna under aktivitet.

ftersom leucin stimulerar proteinsyntes, är det typiskt att tro att ju mer C, desto bättre. Vi finner emellertid dessa aminosyror i alla proteinkällor vi äter. åde valin, leucin och isoleucin utgör cirka 8-10% av aminosyrorna i proteinet vi äter, och det finns också många av dessa i proteintillskott. Detta är viktigt för min punkt i den här artikeln.

Proteinkravet överskattas i stor utsträckning i de flesta rekommendationerna, och man bör leta efter någon som inte äter tillräckligt med protein. Kraven på C täcker mycket bra genom kosten, så mer C är inte nödvändigt. Som C är en föredragen energikälla, och dessutom stimulerar deras katabolism, såsom kommer mer C bara resultera i ännu mer av dessa aminosyror bryts ner och används som energi.

Höga nivåer av C, och särskilt leucin, kan vara mycket neurotoxiska, så det är bra att de stimulerar sin egen nedbrytning. Med den sällsynta genetiska sjukdomen Maple Sirup Urinary Disease saknar man enzymet som bryter ner C, och nivåerna är så höga och skadar nervsystemet. C transporteras in i hjärnan via samma transportör som ett antal andra aminosyror, som är prekursorer till nyckelsignalsubstanser (inklusive dopamin och serotonin). Störningar i C-nivåer kommer därför också att påverka syntesen av dessa.C kan bidra till att minska hjärt-kärlsjukdomar, samtidigt som testosteronnivåerna optimeras. Detta ger ett bättre hormonbalans för att optimera muskelväxten.

n randomiserad dubbel-blind placebokontrollerad studie genomfördes av Hsu multi där de ville titta på hormonsvars deltagare efter administrering av en blandning bestående av C, arginin och kolhydrater eller placebo.

Testosteronvärdena för deltagarna i C-gruppen var signifikant högre och att förhållandet mellan kortisol och testosteron var till fördel för sistnämnda.

 Den som redan använder C vet att detta är en viktig del av en framgångsrik deff eller för att bygga muskler. Det finns många fördelar med att ta essentiella aminosyror i koncentrerad form, och här är några av dem:

 Leucin som är en av aminosyrorna som ingår i C har visats i ett antal experiment och studier för att akvitere en nödvändig process i muskel byggnad som kallas mTO (mammalian target of rapamycin).mTO fungerar som en molekyl som slår "på och av" en växel för att göra muskelprotein och leucin visar sig vara en mycket stark aktivator av mTO.

I en studie av Koopman med flera utbildade deltagarna styrketräning i 45 minuter innan de tog en återbetalningsdryck. n grupp absorberade bara kolhydrater. Den andra gruppen konsumerade både kolhydrater och proteiner, medan den sista gruppen konsumerade kolhydrater, proteiner och dessutom tillskott av leucin. Den senare gruppen minskade muskelavbrott och ökad proteinsyntes i mycket högre grad än de andra två grupperna.

 n studie av Qin med mer, de tittade på förhållandet mellan intag av C och förekomst av fetma. Studien hade totalt 4429 deltagare och det visades att deltagarna i studien som hade ett högre intag av C hade en mycket lägre fetthalt och bättre kroppssammansättning. Dessutom var det en minskad risk att utveckla övervikt bland dessa deltagare.

  • C kan också bidra till att minska brus och förkorta återhämtningstiden.
  • Studier har också visat att C kan minska muskelskador som kan uppstå när du arbetar hårt.
  • minosyror kan också spela en viktig roll i immunsystemet. 15

ADVERT

Mest populära