Landets ledare inom motion och kost >> Hälsa

Undvik dålig hållning när du utövar

Lennart Krohn-Hansen och nders erget 14 september 2013

ttityd är viktig, både för frisk rygg och för starka prestationer. ra attityd är synonymt med baksidan i mittenpositionen. aksidan trivs bäst i mittläget, där musklerna på båda sidor av baksidan har samma bra arbetsförhållanden. yggstödet kan röra sig efter behov och ryggstödet kan klara av den största belastningen. Centrera positionen är området mellan framåtböjning och bakåtböjning.

Varför har inte alla en bra inställning?

Med tiden lägger vi till vanor och sätt att använda vår kropp. Många börjar luta mer mot en av de två ytterligheterna. Så småningom glömmer kroppen vad som är mittpositionen och lindrar ryggen mer mot en av de yttre positionerna.

Vissa tenderar mot en krökt rygg och en del mot svängbacken. Det blir ofta tydligare i ställen där vi ska utöva oss fysiskt. aksidan går in i den position där den tycker att den är mittläge.

Vad är inställningen under stress?

Försök placera dig i samma position som modellen ovan, dina armar vilar på ett bord och dina ögon är stängda. e en person att ta en bild av dig direkt från sidan när du tror att du är som modell. Jämför bilden av dig med bilden av modellen. Var särskilt uppmärksam på positionen på ryggen och höfterna. Hur är din attityd i förhållande till attityden i bilden ovan?

Kontrollera i detta test mittpunkten i ryggen under stress. Vissa kan ha en bra attityd när de står rakt upp och ner men faller i kurvan eller svävar tillbaka vid tyngre belastningar.

Ju mer din vana försvinner desto viktigare är det att vara medveten om hur man hittar mittpositionen. tt vara medveten om mittpositionen ger bättre förutsättningar för ryggen, bättre hållning och en starkare rygg.

Ta reda på om du har en kurva eller sväng tillbaka.

 Ligga på ryggen med benen utsträckta. Vila här i en minut innan du drar benen. Var det obekvämt att ligga med fötterna utsträckta? Är det mer bekvämt att ligga med dina fötter böjda?

 Tror du att det är bekvämare att sitta tillbaka än att stå?

 Har du hört att du har "sväng" tillbaka eller se ut så här när du ser dig själv från spegeln?

Om du gillar att ligga med benen utsträckta och svara "ja" på dessa frågor, kommer du sannolikt att få en sväng tillbaka. Gillade du de bästa böjda benen och svarade "nej" på dessa frågor, antingen på baksidan av din rygg.

 Om du har en sväng tillbaka, skulle du hellre arbeta för långt mot kurvan än att arbeta i en gunga. Om du har en kurvig rygg kan du arbeta lite i gungan, eftersom det här är motsatsen till den position du brukar vara i.nvänd en spegel eller en träningspartner för att kontrollera att du befinner dig i mittläget med ryggen. li inte förvånad om övningar som planken plötsligt blir mycket tyngre i mittläget - det är ett gott tecken!

Försök att undvika positioner och situationer där du stannar i din vana under en längre tid, eftersom det kan vara provokande mot din rygg. Om du har en kurvy tillbaka bör du till exempel. Försök att öka höftvinkeln när du sitter och undvik "bananposition".

Om du inte passar kurvan eller svängkategorin behöver du inte tänka på det längre. Målet för alla är likväl att vara i mittenpositionen, så det här är vad du bör koncentrera dig på.ADVERT

Mest populära