Landets ledare inom motion och kost >> Hälsa

Attackerar nya norska low-carb studie

Paul Jåbekk juni 12, 2013

 n vän till mig tog en kurs på universitetet som kallades experter på lag . Han berättade för mig att de spöklikt kallade klassen idioter . Jag tycker att denna term var mycket beskrivande för vad som lätt kan hända både i vetenskapliga miljöer och i media. Gränsen mellan experter i lag och idioter i flocken kan försvinna lite och lätt och gå över.

Dagens många rapporter (inklusive här och här) om den norska studien som visade högre kolesterol med lågt carb, fick min hjärna att återkalla termen idioter i en flock. Och (nörd larm) jag kom till Obi Wan Kenobis lite Zen ögonblick då han Millennium Falcon (ombord Dödsstjärnan) säger: " Vem är dummare, dåren eller dåre som följer honom "

Det är inte så att något blir mer korrekt bara för att fler säger det. Man kan ha hela organisationer och samlingar av människor som kämpar för ett ärende som är helt fel och lätt demonstrerbar som sådan. xperter i lag är tyvärr ingen garanti för korrekthet.

Hela vetenskapliga samfund har gjort hypotesen att LDL-kolesterol leder till hjärt-kärlsjukdom. Detta är gammalt, fel, förenklat och avvisat.

LDL-kolesterol är inte bra eller dåligt

ågra studier har visat ökat LDL-kolesterol hos personer med lågt kolesterolhalt. LDL-kolesterol kallas "det dåliga kolesterolet" men det här är en barnslig bulletin, eftersom LDL-partiklarna varken är goda eller dåliga i sig, de uppfyller flera viktiga funktioner i kroppen. Vi kunde lika gärna hittade några leverceller vi kallade "dåliga leverceller", men detta kommer i slutändan bara mobbning dåliga leverceller, precis som ringer någon lipoproteiner "dålig" bara är grymt att dessa lipoproteiner.

I några studier (och notera att det finns "ingen"), har vi sett en korrelation mellan nivån av LDL-kolesterol och risken för hjärt-kärlsjukdom [1]. Detta betyder inte att LDL orsakar hjärt-kärlsjukdomar, bara att LDL och sjukdom uppstod under samma tidsperiod. ftersom många studier inte hittar detta sammanhang är det säkert att LDL inte orsakar sjukdom i sig.

Vi vet också nu att det är föråldrad bara mäta vad som kallas LDL-kolesterol, måste man också mäta LDL partikelstorlek för att kunna säga något mer exakt om risk [2]. ftersom det verkar som att små LDL-molekyler lätt förändras av andra substanser i kroppen och som sådan kan bli skadliga. Människor som har en stor andel små LDL-molekyler men lågt LDL-kolesterol har en mycket större risk för sjukdom än människor som har högt LDL-kolesterol som består av stora LDL-molekyler.

Detta innebär en ökning av LDL-kolesterol kan mycket väl innebära en minskad risk för hjärt-kärlsjukdom om det har skett en positiv förändring i LDL partikelstorlek. Det finns ingen anledning att skrika varg.

idioter i besättningen

är vi vet att det inte finns någon konsekvent tydligt samband mellan LDL-kolesterol och hjärt-kärlsjukdom, kan den låga nivån av LDL-kolesterol ökar också risken för sjukdomar, att alla riskfaktorer för metabola syndromet (hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2) förbättrar låg kolhalt, även utan viktminskning [3], och att låg kolhydrat gör i allmänhet alla andra riskfaktorer för sjukdomen förbättras [4, 5] som det ser till att vi kan undvika att bli idioter i en flock.

 Hypotesen om LDL-kolesterol och hjärt-kärlsjukdom är gammal och tid att begrava. Det finns ingenting nytt under solen och den nuvarande spridningen anses i linje med meddelande om att världen kommer att gå under 2012.

eferenser

  1. Siri-Tarino PW, Sun Q, Hu F, Krauss M: Mättat fett Syror och risk för kranskärlssjukdom: Modulation genom ersättning av näringsämnen. Curr theroscler ep 2010, 12: 384-390.
  2. Krauss M: Lipoprotein-delfraktioner och risk för kardiovaskulär sjukdom. Curr Opin Lipidol 2010, 21: 305-311.
  3. Volek JS, Phinney SD, Forsythe C, Quann , Wood J, Puglisi MJ et al. : Koldioxidbegränsning har en mer gynnsam inverkan på det metaboliska syndromet än en låg fet diet. Lipids 2009, 44: 297-309.
  4. Wood J, Volek JS, Liu Y, Shachter S, Contois JH, Fernandez ML: Kolhydratrestriktions altaret lipoproteinmetabolism Genom att modifiera VLDL, LDL och HDL subfraktioner distribution och storlek i övervikt dock. J utr 2006, 136: 384-389.
  5. ordmann J, ordmann , riel M, Keller U, Yancy WS, Jr. , rehm J et al. : ffekter av låga kolhydrater vs magra dieter på viktminskning och kardiovaskulära riskfaktorer: en metaanalys av randomiserade kontrollerade studier. rch Intern med 2006, 166: 285-293.

ADVERT

Mest populära