Landets ledare inom motion och kost >> Artiklar

En dag utan träning är en dag utan yttrande?

Ta ofta vila veckor för optimal utveckling

Även om du kan träna flera veckor i sträck på kontinuerlig progression blir sämre desto starkare kommer du att vara och så småningom kommer Det är helt enkelt inte möjligt att öka belastningen från föregående session.

är kroppen börjar berätta om det räcker, är du i ett skrämmande område. Ska du gå på en vecka eller ta en vila vecka? De flesta väljer den förra, men är de kloka?

Hvileuke, även kallad deload kommer för de flesta förlitar sig på en paus från hård träning på grund av bland annat följande punkter.

Ge din kropp vila

 • Give psyke vila
 • Förhindra Överträning
 • förebygga skador
 • ?? öka chanserna för ytterligare progression
 • ?? öka motivationen för vidareutbildning

försiktig med en vecka utan träning?

Innan man har anammat vikten av resten veckor / deload, tenderar att ha en tendens att tro att detta kommer att förstöra framsteg och har därmed en god anledning att ursäkta sig för att inte köra en deload. Det här är så långt bortom sanningen du kan komma när en deload bara ökar chansen för ytterligare framsteg som ett resultat av ovanstående punkter. Problemet för många är att de hamnar någonstans i mitten och, som Charlie Francis har sagt så bra.

Deras toppar är för låga och deras dalar är för höga

Citatet sammanfattar utbildning av många eftersom majoriteten av tränare någonstans mellan hög och låg intensitet om de kommer att träna hårt eller ta en hvileuke. För att träningen ska vara effektiv måste man arbeta hårt och detsamma är viktigt för inredningen att det måste genomföras på ett korrekt sätt. Skulle du först köra en deload, så kör du en deload!

Med andra ord, om du tar en deload termer av styrka, men under denna period välja att fortsätta att köra hårt på med intervallträning, eller annan typ av utbildning, sedan skicka motstridiga signaler till din kropp och du kommer inte att uppnå effekterna du kunde ha haft. Du väljer nu att dra slutsatsen att en deload inte spelar någon roll (skam på dig!).Det finns flera sätt att göra detta, men de vanligaste är följande.

 1. Klipp ut lyftliftet (ännu tyngre lyft om du inte följer en mall som innehåller frekvent lyftning).
 1. DST max och explosiv träning.
 1. 80% av 1M på max dag och explosiv träning. egränsat antal stödövningar.
 1. ndast stödövningar.
 1. ndast rehabilitering.
 1. Total vila.

Vad man ska välja beror på flera faktorer. Man känner i relativt gott skick, kan man fortsätta att köra på en maksdag att nummer 2. anser att saker och ting är på väg ner, eller är relativt trött efter en hård fas, alternativ 1 och 3 att rekommendera. lternativ 4 och 5 bör utföras om du lider av smärta / skada. lternativ 6, dvs total vila ska användas ett par gånger om året eller om kroppen helt enkelt säger att det är dags för TOTL vila.Detta är individuellt och beror på flera faktorer, inklusive programmering och inte minst val av progressionsmodeller. Som en allmän punkt bör en deload utförs var 4 till 8 veckor. Personligen accepterar jag också kortare faser och mer frekventa raster / deload för optimala framsteg.

ADVERT

Mest populära